Digitalizarea şi inteligenţa artificială în studiul şi practica medicinei. O importantă conferinţă europeană găzduită la UMF Iaşi

marți, 10 octombrie 2023, 01:50
2 MIN
 Digitalizarea şi inteligenţa artificială în studiul şi practica medicinei. O importantă conferinţă europeană găzduită la UMF Iaşi

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi (UMF) a găzduit, în weekend, Conferinţa Asociaţiei Facultăţilor de Medicină din Europa, recomandat de către organizatori drept cel mai mare eveniment medical al anului în România. Conferinţa din acest an a AMSE a propus o temă de actualitate pentru profesioniştii din domeniul învăţământului medical superior şi al sănătăţii: „Transformarea digitală pentru profesiile din domeniul sănătăţii: îngrijirea pacientului, învăţământ medical şi cercetare”.

Timp de trei zile, personalităţi de prestigiu din străinătate şi din ţară au abordat subiecte precum „Reimaginarea educaţiei medicale: Peisajul schimbător al predării şi învăţării în era digitală”, „Anatomie în realitatea virtuală”, „Efectele previzibile ale inteligenţei artificiale în domeniul educaţiei medicale” sau „Etica în sănătate în era digitală”.

„A fost un eveniment reuşit pentru România, faptul că am adus această conferinţă şi s-a organizat aici, inclusiv faptul că a avut loc la Iaşi. Face parte dintr-o primă parte a reformei curriculare, sunt modalităţi noi de învăţare şi am ales ca subiect digitalizarea şi inteligenţa artificială, dar sunt paşi pe care trebuie să îi parcurgem până acolo”, a declarat prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi.

La manifestare au participat personalităţi importante din domeniul medical european, precum prof. univ. dr. Trevor Gibbs, fost preşedinte al Asociaţiei pentru Educaţie Medicală din Europa (AMEE) şi consultant al Organizaţiei Mondială a Sănătăţii (WHO), prof. univ. dr. Ken Masters, profesor de informatică medicală din cadrul Departamentului de educaţie medicală şi informatică, Universitatea Sultan Qaboos, Oman şi autor al Ghidului AMEE pentru IA în educaţia medicală, dar şi experţii de renume mondial în educaţie: prof. univ. dr. Ronald M. Harden şi prof. univ. dr. David Christopher Morgan Taylor.

Organizatorii spun că AMSE este un forum de prestigiu, fondat încă din 1979, care reuneşte peste 60 de instituţii de învăţământ superior medical din mai mult de 20 de ţări europene. UMF Iaşi face parte din această reţea, iar prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi, este unul din cei nouă membri ai Comitetului Executiv AMSE. Începând din acest an, AMSE este şi noul reprezentant al regiunii europene în Consiliul Executiv al Federaţiei Mondiale pentru Educaţie Medicală (WFME). 

Comentarii