Directorul general al Poştei Române, amendat la Iaşi pentru neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu

marți, 20 septembrie 2022, 01:50
2 MIN
 Directorul general al Poştei Române, amendat la Iaşi pentru neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu

Fostul director general al Poștei Române a fost amendat de polițiștii ieșeni pentru neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu. La începutul lunii mai a anului trecut, împotriva lui Horia Grigorescu a fost dispusă aplicarea unei amenzi de 2.000 de lei pentru că nu luase măsurile necesare în vederea întocmirii planului de pază privind transportul de valori de la casieria județeană la oficiile poștare. Cuantumul amenzii era cel minim, legea permițând o sancțiune de până la 5.000 de lei.

Procesul-verbal întocmit de polițiști a fost atacat de Grigorescu în fața Judecătoriei. Magistrații i-au respins însă acțiunea, mai ales că planul de pază nu fusese întocmit nici măcar după ce directorul Poștei fusese sancționat.

Grigorescu s-a adresat instanței superioare, reclamând faptul că procesul-verbal fusese întocmit în lipsă, neavând astfel posibilitatea de a face obiecțiuni. De asemenea, dacă era cazul să se aplice vreo amendă, aceasta trebuia dată Poștei Române, nu lui personal.

Magistrații Tribunalului nu au considerat întocmirea procesului-verbal în lipsă ca reprezentând o problemă. Dacă faptele nu corespundeau adevărului, Grigorescu își putea prezenta punctul de vedere în cadrul acțiunii judecătorești.

De asemenea, legea stabilește clar că responsabilitatea pentru întocmirea planului de pază nu aparține unității, în general, ci conducătorului acesteia, ca persoană fizică. Judecătorii au respins și propunerea fostului director al Poștei ca amenda să fie înlocuită cu un simplu avertisment.

„Sancţiunea amenzii este singura în măsură să conducă la atingerea scopului preventiv şi educativ în persoana petentului, care nu a înţeles să îşi asume pe parcursul procesului răspunderea faptelor săvârşite, dar şi raportat la gradul de pericol social ridicat al faptei reflectat în faptul că unitatea, prin prisma obiectului de activitate, ajungea să colecteze şi să transporte sume mari de bani”, au explicat judecătorii. 

Comentarii