De Sănătate

Punem punctul pe știi

Doar promisiunile directe ale premierului au oprit sindicaliștii din Sănătate. Greva generală poate fi declanșată în cel mult o lună

vineri, 26 ianuarie 2024, 02:50
3 MIN
 Doar promisiunile directe ale premierului au oprit sindicaliștii din Sănătate. Greva generală poate fi declanșată în cel mult o lună

Sindicatele din Sănătate îndeplinesc toate condițiile care într-o lună de zile să declanșeze greva generală în toate unitățile medicale din țară. Iulian Cozianu, președintele Sanitas Iași, a explicat pentru „Ziarul de Iași” că s-a ajuns la o înțelegere și cu cealaltă organizație sindicală reprezentativă – Federația Sanitară, și că protestele vor avea loc simultan.

Există totuși și un orizon de speranță, spune acesta. În cursul zilei de ieri sindicaliștii au pichetat Ministerul Muncii, la București, și au avut o întâlnire promițătoare cu Marcel Ciolacu și echipa tehnică de lucru a ministerului de profil.

„S-au desprins niște idei de creștere salariale pentru personalul sanitar, rămâne să le punem pe hârtie și să vedem cum vor fi plătite, dacă în două tranșe sau nu, care vor fi pentru o categorie etc. De la 1 februarie vom continua cu acțiunile, vom picheta și Ministerul Sănătății până vom vedea negru pe alb un act normativ care să pună în aplicare ce am discutat astăzi”, a punctat Iulian Cozianu.

Practic, promisiunea este de o creștere cu până la 20% în total pentru personalul medical, 15% din această creștere fiind negociată chiar ieri cu premierul României. Sindicaliștii spun că au toate documentele pregătite pentru a le depune și a declarat astfel deschis conflictul de muncă. Din acel moment, în 30 de zile pot declanșa greva generală.

„Ca timp, într-o lună de zile probabil putem demara greva generală, 30 de zile din momentul în care notificăm. Ca perspectivă, după discuția de astăzi, credem că există șanse de a se materializa aceste creșteri. Nu cred că lansa premierul cifre gratuit, dar noi, ca niște oameni care am mai trăit astfel de lucruri, nu ne oprim din nimic. Sigur, dăm o șansă dialogului fără doar și poate, e posibil chiar să amânăm și depunerea documentelor pentru conflictul de muncă pentru câteva zile, să le dăm răgazul de a face toate calculele și propunerile”, a mai completat acesta.

Cititi si: Grevă generală la început de an? Sistemul de sănătate din Iaşi e în fierbere: infirmiere plătite cu salariul minim pe economie

Una dintre cele mai grele situații din punct de vedere financiar este la nivelul infirmierelor, a explicat Iulian Cozianu pentru un text publicat la începutul lunii ianuarie de „Ziarul de Iași”. Acesta spune că unele infirmiere câștigă și salariul minim pe economie, de aceea fiind necesară o creștere pe ansamblu a salariilor mai multor categorii de salariați.

„Cea mai dramatică situaţie e la infirmiere, unde salarizarea e atât de proastă încât cum au ieşit la pensie, cum au plecat din sistem. Media la salariu e 2.500 de lei, dar asta pentru că sunt infirmiere în UPU sau în ATI care câştigă şi 3.500 de lei lunar, cu sporuri mari. Dar cele care lucrează în secţii cu 12% spor sunt la salariul minim pe economie. Sunt cazuri de infirmiere care câştigă sub 2.000 de lei lunar, bani în mână”, a explicat Iulian Cozianu. 

Comentarii