Doi tineri au încercat să înlocuiască o reţea de heroină din Iaşi, destructurată de Poliţie, dar au eşuat la prima încercare. Au fost condamnaţi

miercuri, 08 martie 2023, 02:50
3 MIN
 Doi tineri au încercat să înlocuiască o reţea de heroină din Iaşi, destructurată de Poliţie, dar au eşuat la prima încercare. Au fost condamnaţi

Destructurarea rețelei locale de traficanți de heroină a dat idei altor potențiali comercianți de droguri. Doi ieșeni au încercat să ocupe repede piața heroinei din oraș, devenind noii furnizori de drog. Lipsiți de experiență, au căzut în plasă ca ultimii ageamii, fiind condamnați luni de Tribunal.

La jumătatea lunii iulie a anului trecut, procurorii DIICOT au efectuat o acțiune pe linia combaterii traficului de droguri, fiind reținuți și doi dealeri importanți de heroină. În locul rămas liber, au vrut să se infiltreze Mihai Codrescu și Iulian Hurmuzache.

În seara zilei de 2 august, aceștia au plecat cu trenul la București, pentru „aprovizionare”. Ajunși în capitală, s-au deplasat dis-de-dimineață în cartierul Ferentari, după marfă. Au rătăcit pe străzile cartierului timp de 7 ore, așteptând să fie abordați de vreun vânzător de heroină. Până la urmă, au avut noroc, reușind să cumpere 14,54 grame de drog, contra sumei de 1.700 lei.

Cantitatea cumpărată era suficientă pentru 480 de doze a 0,03 grame, fiecare doză putând fi vândută în Iași cu 100 de lei. S-au urcat apoi din nou în tren, în ultimul vagon, îndreptându-se spre Iași.

Spre ghinionul lor, în seara zilei de 3 august, în același tren a urcat și o patrulă de polițiști. Comportamentul celor doi traficanți „în mugure” li s-a părut suspect polițiștilor, care i-au legitimat. Hurmuzache a încercat să scape de pachetul de Dunhill în care ținea heroina și să îl arunce sub banchetă, dar a fost văzut.

Întrebați de polițiști cu privire la conținutul pachetului de țigări, cei doi au mărturisit că era heroină, susținând însă că o cumpăraseră pentru consumul propriu. Această apărare a fost respinsă ulterior de judecători, cantitatea de drog fiind mult prea mare.

„Traficanții de heroină comercializează acest tip de drog în bile (buste), cu prețul de 100 lei/bilă. De asemenea, se impune precizarea că organele de urmărire penală au reținut mai mulți traficanți de heroină din Iași, astfel încât inculpații au găsit momentul oportun de a se impune pe piața neagră a heroinei. O altă precizare care duce la concluzia indubitabilă că drogurile erau destinate și traficării, este acea că din cazuistica DIICOT Iași, consumatorii de heroină nu procurau cantități mari de heroină. Un alt element este dat de faptul că în urma analizelor de laborator s-a constatat faptul că heroina nu era în amestec cu ale substanțe gen cofeină și acetaminofen, astfel că, calitatea drogului era superioară și prin amestec cu alte substanțe precum cele anterior descrise putea fi multiplicată și obținută o cantitate mult mai mare, de ordinul zecilor de grame”, au precizat magistrații Tribunalului.

De altfel, pe telefoanele mobile ale celor doi au fost găsite conversații în care erau căutați de consumatori de heroină interesați de procurarea unor noi cantități de drog.

„Traducerea” conversațiilor a fost făcută de procurori. Multe dintre ele constau doar în emoticonul „ok”, acesta simbolizând de o parte dorința de a cumpăra, iar de cealaltă, disponibilitatea de a vinde. Ulterior, consumatorul și dealerul urmmau să se întâlnească în locuri și moment deja cunoscute.

De altfel, Codrescu era deja cunoscut ca furnizor de heroină în zona Dancu. Tribunalul l-a condamnat pe Codrescu la 4 ani de detenție, iar pe Hurmuzache, la 3 ani și 4 luni de închisoare, pentru trafic de droguri de mare risc. Sentința poate fi atacată cu apel. 

Comentarii