Dosarul „Albumul” şi adevărul lui Adomniţei. Fostul şef al CJ a fost la testul poligraf

luni, 30 noiembrie 2020, 02:50
3 MIN
 Dosarul „Albumul” şi adevărul lui Adomniţei. Fostul şef al CJ a fost la testul poligraf

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean a prezentat public rezultatul unui test poligraf pe care l-a efectuat în septembrie şi care arată că sunt şanse mici să fi minţit atunci când a fost întrebat despre posibile înţelegeri pe care să le fi avut cu subalternii.

La o zi după ce a fost condamnat la 3 ani şi 2 luni de închisoare cu executare pentru fals şi favorizarea făptuitorului, Cristian Adomniţei a avut, sâmbătă, o reacţie publică referitoare la sentinţa judecătorilor de la Tribunal.

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean şi-a susţinut nevinovăţia şi a insinuat o presupusă intervenţie a SRI în dosarul său, invocând chiar că judecătorul care l-a găsit vinovat nu a respectat decizia Curţii Constituţionale de a înlătura interceptările efectuate de serviciul secret.

În reacţia sa publică, fostul ministru liberal e de părere că "după o lungă şi grea suferinţă, justiţia a murit" şi îşi susţine nevinovăţia. Adomniţei spune că, timp de cinci ani, a respectat independenţa justiţiei şi nu a oferit niciodată niciun interviu referitor la dosarul în care a fost inculpat.

"5 ani am respectat tot ceea ce aţi dispus. Nu am dat crezare tuturor celor care mi-au spus că, prin tot ceea ceea ce faceţi, expuneţi prea limpede un punct de vedere, nu am cerut strămutarea cauzei, nu v–am recuzat. Deşi a fost evidentă lipsa dumneavoastră de curiozitate cu privire la vinovăţia sau nevinovăţia mea, încă de când aţi respins cererea mea de a fi testat poligraf, deşi a fost evidentă toleranţa dumneavoastră faţă de implicarea SRI în dosarul meu, încă de la momentul în care aţi precizat că vă veţi pronunţa odată cu fondul asupra cererii avocaţilor de a exclude interceptările SRI, fiind evident că, odată cu fondul, nu aţi mai fi putut înlătura fizic interceptările de la dosar, aşa cum cer Curtea Constituţională şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie", a scris Adomniţei, pe pagina sa de Facebook, adresându-se Justiţiei.

Fostul liberal e de părere că judecătorii au “sfidat orice aparenţă de respectare a principiului egalităţii armelor", atunci când au acceptat doar interceptările SRI, pe care le-a numit “trunchiate şi scoase din context de DNA", dar nu şi pe cele din care reieşea că denunţătorul "raporta opozanţilor săi politici".

"Nu m-am temut niciodată de dumneavoastră. Nu aveam de ce să mă tem. Sunt nevinovat, m-am dus singur la poligraf, în absenţa oricăror probe de vinovăţie, ca să vă aduc o probă de nevinovăţie. Am crezut că aţi citit ce scrie în cărţile de drept, că poligraful poate da rezultate fals pozitive, nu fals negative şi că, în situaţiile în care o persoană îşi susţine nevinovăţia de la început şi trece testul poligraf, organele judiciare trebuie să acorde poligrafului valoarea unui mijoc de probă", a mai spus Adomniţei.

De menţionat că testul poligraf pe care l-a efectuat fostul liberal nu a fost admis ca probă de judecătorii de la Tribunal.

"Într-o justiţie care tranziţionează de la cea hidos şi politic represivă, a fostului regim, către una a statului de drept, într-o justiţie în care au început să păşească, elegant, discret, doamne cu pantofi albaştri, mă întreb dacă doar aleatoriul m-a adus în faţa unei cizme de cauciuc ruseşti. Sau a unui bocanc securist", a încheiat Adomniţei.

Testul poligraf invocat de fostul şef al CJ a fost efectuat în septembrie şi a cuprins trei întrebări referitoare la implicarea lui Adomniţei în afacerea “Albumul" de la Consiliul Judeţean Iaşi. Conform documentului publicat de Adomniţei, el a răspuns “Nu" la toate cele trei întrebări, fiind şanse de 0,3% să fi minţit.

Comentarii