Două ciudățenii la percheziția DNA la Primărie: o posibilă avertizare și un dosar dispărut

miercuri, 23 februarie 2022, 03:01
5 MIN
 Două ciudățenii la percheziția DNA la Primărie: o posibilă avertizare și un dosar dispărut

Primarul Mihai Chirica i-a aşteptat pe procurorii DNA cu „temele făcute”. „Ziarul de Iaşi” a aflat detalii despre percheziţiile care au avut loc, pe 26 ianuarie, în biroul primarului, în dosarul „Flux”. Anchetatorii au avut surpriza să găsească chiar pe masa de lucru a primarului documente relevante pentru cauza cercetată, potrivit unor surse judiciare. Primarul nu a asistat la percheziţie – era la Aeroport, urmând să plece la Bucureşti. În schimb, martor a fost viceprimarul Cezar Baciu, alături de un consilier personal al primarului (Doina Florescu) şi şefa direcţiei juridice (Cristina Oţeleanu). Procurorii DNA au percheziţionat biroul primarului circa 2 ore, iar la final au ridicat mai multe documente aflate „la vedere” atât pe masa de lucru, cât şi în sala de şedinţe. Ştia primarul că urmează percheziţii? Dacă da, de unde? Şi un alt mister: unde ar fi putut dispărea dosarul R251, cel al edificării blocului Flux?

Surse judiciare ne-au declarat că nu exclud posibilitatea ca primarul să fi primit anterior o astfel de informaţie, referitoare la percheziţie. În acelaşi timp, o explicaţie poate fi formulată în contextul în care, cu câteva zile înainte, Primăria a depus o acţiune în instanţă în relaţie cu cazul Flux, iar respectivele documente erau parte din dosarul înaintat judecătorilor ieşeni. Despre acest din urmă proces, procurorii DNA spun că ar fi fost deschis pentru a fi în avantajul lui Mihai Chirica.

Ce au ridicat procurorii din biroul primarului

Procurorii au ridicat toate documentele relevante din biroul primarului, dar unele dintre cele mai importante acte nu au fost de găsit nicăieri în instituţie: încă de la începutul lunii ianuarie, funcţionari ai instituţiei constataseră că întreg dosarul de edificare a imobilului Flux nu mai era în arhiva Primăriei. În schimb, potrivit surselor judiciare, pe masa de lucru a lui Mihai Chirica au fost identificate următoarele documente: copii ale dispoziţiilor primarului privind procedurile interne de emitere a actelor urbanistice (edificări, recepţii şi persoane responsabile) şi o informare în legătură cu autorizaţia de construire în cazul Flux. În sala de şedinţe, parte din biroul primarului, procurorii au ridicat un dosar cuprinzând mai multe documente furnizate de Poliţia Locală tot cu referire la blocul Flux: acte ce au stat la baza recepţiei şi edificării construcţiei, precum şi hotărâri judecătoreşti relevante pentru cauză. Procurorii au plecat din biroul lui Chirica cu aproape 300 de file. Este posibil ca toate aceste documente să fi rămas în biroul primarului în contextul în care, cu circa o săptămână mai devreme, Primăria înainta o acţiune în instanţă prin care a solicitat anularea certificatului de atestare a edificării blocului Flux, act care nu mai este de găsit în arhiva instituţiei.

Citește și: EXCLUSIV: Surpriză, primarul nu îşi mai recunoaşte semnăturile în dosarul Cheșcu

Misterul dispariţiei actelor din arhiva Primăriei

Dosarul de edificare a construcţiei Flux a dispărut efectiv din arhiva Primăriei. Dosarul se afla într-un dulap închis în arhiva Serviciului Urbanism. Există un număr limitat de oameni care au acces la acel dulap – de regulă persoanele care se ocupă de edificări (două persoane, în prezent), dar, probabil, şi alţi angajaţi al serviciului. Unul dintre martorii în ancheta „Flux”, Victor Gavriluţă (Serviciul GIS Cadastru) a observat dispariţia dosarului de edificare pe 7 ianuarie, cu câteva zile înainte de izbucnirea scandalului în presă, după ce arhitectul-şef Raluca Mocanu (suspectă în dosarul DNA) îi solicitase lui Gavriluţă să-i aducă documentaţia. El a fotografiat interiorul dulapului şi l-a informat inclusiv pe primar de dispariţia dosarului. „În urma verificărilor în arhivă unde sunt aranjate dosarele cu documentaţia certificatelor de edificare, am constatat că dosarul R251 – nr. 101987/2017 al societăţii Flux lipsea din ordinea numerică a dosarelor. Atunci m-am uitat şi pe celelalte dosare în vederea identificării, crezând că sunt amestecate, şi nu am găsit dosarul. Am făcut o poză cu raftul dosarelor unde trebuia să fie dosarul R251 pentru a avea o mărturie să-i prezint doamnei arhitect-şef. Am informat-o pe doamna arhitect-şef de lipsa dosarului şi că nu ştiu unde ar putea fi dosarul”, a scris Gavriluţă în informarea trimisă primarului.

Lipsa acestor documente creează probleme anchetatorilor întrucât aceştia nu au unele acte originale ce au stat la baza edificării construcţiei Flux. Exemplu: primarul a declarat la DNA, aşa cum „Ziarul de Iaşi” a dezvăluit săptămâna trecută, că nu este sigur dacă semnătura pe actele urbanistice emise în cazul Flux este a lui – în lipsa originalului, procurorii nu pot face o expertiză grafologică întrucât astfel de investigaţii nu se pot realiza pe copii de înscrisuri. Nu este clar dacă la nivelul Primăriei Iaşi a fost declanşată o anchetă pentru clarificarea împrejurărilor în care dosarul de edificare a dispărut. Surse judiciare ne-au precizat că, în ultimul an, şi alte documente au dispărut subit din arhivele serviciilor instituţiei.

Primăria cere anularea unui act pe care nu-l mai are

După izbucnirea scandalului în presă, Primăria a solicitat Poliţiei Locale să-i furnizeze toate documentele aferente blocului Flux. Pe 21 ianuarie, Primăria a depus o acţiune în instanţă prin care solicită anularea certificatului de edificare care a stat la baza intabulării blocului: act care se regăsea, în orginal, în dosarul dispărut din arhivă. Acţiunea a fost înregistrată în instanţă cu cinci zile înainte de percheziţiile DNA. În ancheta Flux, procurorii au declanşat urmărirea penală împotriva primarului Mihai Chirica (fals intelectual şi instigarea la uzurparea funcţie) şi altor suspecţi, actuali sau foşti angajaţi ai Primăriei, acuzaţiile fiind similare. DNA verifică modul în care a fost intabulat un bloc din Tătăraşi, construit de firma Flux, în condiţiile în care compania nu a respectat autorizaţia de construire şi a ridicat mai multe niveluri (9) faţă de cele autorizate (4). Chiar dacă era evident că nu a fost respectată autorizaţia, Primăria şi Poliţia Locală au dat undă verde intabulării imobilului, iar proprietarul a putut să înstrăineze locuinţe care nici măcar nu figurau în autorizaţie.

Citește și: Surpriză – Mihai Chirica, un nou proces: hărţuire. În context, filaj şi presiune psihică

                                De ce îl acoperă șefii pe polițistul care a "învârtit" afacerea Cheșcu? Dedesubturi neștiute!

                                Dosarul Chirica&Cheşcu – „Stenogramele” dezbaterii. Ce a spus primarul și cum a motivat judecătorul

 

 

Comentarii