Două drumuri noi spre Aeroport

vineri, 22 aprilie 2022, 01:50
3 MIN
 Două drumuri noi spre Aeroport

Consiliul Judeţean pregăteşte drumurile de legătură spre Aerogară şi spre breteaua care va veni de la A8 spre Spitalul Regional de Urgenţă. Şi Primăria "vine" cu un drum dinspre Tătăraşi spre hangarul Aerostar.

 

Autorităţile locale par să fi declanşat o acţiune concertată de creştere a accesibilităţii Aeroportului, odată cu iminenta intrare în linie dreaptă a proiectului viitorului terminal de pasageri. După ce Primăria Iaşi tocmai a încheiat un contract de proiectare pentru modernizarea unui drum lung de 1,5 km din strada Aurel Vlaicu până la hangarul Aerostar, Consiliul Judeţean nu se lasă mai prejos.

Consilierii judeţeni urmează să-şi dea acordul în următoarea şedinţă de plen asupra sumei pentru care va fi scoasă la licitaţie realizarea studiului de fezabilitate pentru modernizarea a 9,5 km de drum judeţean. Este vorba de 6,5 km pe DJ 282G, de la limita administrativă a municipiului până în localitatea Rediu Aldei. Pe aici este proiectată să treacă o bretea de la autostrada A8 spre Aeroport, care se va strecura apoi printre pistă şi satul Aroneanu. Din Aroneanu spre aerogară se va desprinde (din DJ 282G) un drum care va duce direct la terminalele de pasageri ale Aeroportului, în lungime de 3 km.

Aceşti 9,5 km vor fi subiectul studiului de fezabilitate şi al celorlalte documente necesare avizării investiţiei. Întocmirea lor are o valoare estimată de 427,5 mii lei. Amintim că, la începutul anului, consilierii judeţeni au fost de acord cu clasificarea drumului comunal DC17 dintre satele Aroneanu şi Rediu Aldei în drum judeţean. Lucrările de modernizare urmează să îl aducă la parametri de DJ, respectiv o lăţime a platformei carosabile de 7 metri (3,5 metri/ bandă) şi o fundaţie capabilă să susţină autovehicule de tonaj.

"Investiţiile ce se vor realiza în partea de nord a municipiului Iaşi, respectiv modernizarea Aeroportului Internaţional Iaşi, construirea Autostrăzii A8, realizarea Spitalului Regional de Urgenţă, impun şi rezolvarea problemelor legate de aecesibilitate. Starea actuală a drumurilor judeţene ce vor asigura legatura între aceste obiective este necorespunzătoare şi este necesară îmbunătăţirea condiţiilor de circulaţie şi a suprafeţelor de rulare, mărirea capacităţii portante ţinând cont de perspectiva dezvoltării traficului, realizarea caracteristicilor geometrice ale drumului conform nonnativelor în vigoare ş.a.", menţionează raportul de specialitate care însoţeşte proiectul de hotărâre.

Rămâne de văzut în cât timp se vor realiza aceste noi căi de acces. Amintim că termenul de finalizare a terminalului de pasageri T4 este sfârşitul anului viitor. Tot la şedinţa de miercuri, aleşii judeţului se vor pronunţa şi asupra preluării unei părţi din actualul drum de acces la Aeroport. Este vorba de un segment lung de câteva zeci de metri, situat în apropierea pistei şi a fostului sediu al Aviaţiei Utilitare. Proiectul T4 prevede că terminalul cu o amprentă la sol de peste 10 mii mp va fi construit peste clădirea şi segmentul de drum menţionate. De altfel, căile de acces spre terminalele de pasageri şi spre parcare vor fi refăcute odată cu extinderea infrastructurii aeroportuare. 

Comentarii