Dreptate după şase ani, în primă instanţă. Petentul, bătut de agenţii de pază, a murit între timp

marți, 13 septembrie 2022, 01:50
3 MIN
 Dreptate după şase ani, în primă instanţă. Petentul, bătut de agenţii de pază, a murit între timp

Ieșit la o bere cu soția, un ieșean a fost bătut de agenții de pază după ce intervenise în apărarea ei. Un singur agent a fost condamnat, dar cu amânare. Victima agresiunii nu a mai apucat să vadă sfârșitul procesului.

Faptele s-au petrecut în urmă cu șase ani, în noaptea de 5/6 aprilie 2016. Ioan și Cristina L. merseseră împreună la un bar „77777” de pe aleea Rozelor. Femeia s-a dus la bar să cumpere băutură, iar la întoarcere, un alt consumator s-a legat de ea.

Soțul a intevenit în apărarea ei și l-a îmbrâncit pe celălalalt. Incidentul nu a căpătat proporții, între cei doi bărbați intervenind gestionara și alte persoane aflate în bar, despărțindu-i. Bărmănița i-a cerut lui Ioan L. să aducă înapoi sticlele pe care nu apucaseră să le bea pentru a le restitui contravaloarea și să părăsească barul.

Bărbatul s-a conformat, după care s-a îndreptat împreună cu soția sa spre ieșire. Bărmănița apucase însă să apese butonul de panică încă de la începutul incidentului, așa că cei doi au fost întâmpinați la ieșire de două echipaje de intervenție.

Agenții nu s-au mai obosit să verifice cine și ce a făcut. Imediat ce a ieșit din bar, Ioan L. a fost lovit cu tomfa și picioarele în mai multe rânduri, în zona capului, a spatelui, pe fese și brațe. În urma uneia dintre lovituri, bărbatul aproape și-a pierdut cunoștința, fără totuși a se prăbuși. A plecat cu soția sa spre spital, în timp ce agenții intrau în bar.

Loviturile primite de Ioan L. nu au fost grave, nefiind necesară internarea. După ce și-a revenit, a făcut plângere penală împotriva agenților pentru purtare abuzivă. Audiat ca suspect, Lucian G. a susținut că Ioan L. s-ar fi aflat în stare de ebrietate și s-a prăbușit peste el, adresându-i și injurii. L-a lovit doar pentru a se apăra, temându-se că acesta ar avea un cuțit.

Nu l-ar fi lovit decât cu intenția de a-l îndepărta, nu de a-i provoca vreo vătămare. Nici nu l-ar fi lovit în cap, apreciind că poate Ioan L. a căzut. Afirmațiile sale au fost contrazise însă de martori, ca și de înregistrările video, agentul fiind trimis în judecată. Magistrații au constatat că agentul își depășise atribuțiile de serviciu, comportamentul său violent fiind nejustificat.

Pe numele său a mai fost deschis de altfel un dosar penal, tot pentru purtare abuzivă. Judecătorii au apreciat totuși că nu se impune aplicarea unei pedepse severe, date fiind numărul redus de zile de îngrijire medicală necesare victimei și timpul scurs de la comiterea faptei. Instanța a stabilit o pedeapsă de 10 luni de închisoare, dar cu amânarea executării pe durata unui termen de încercare de 2 ani.

Cazierul fostului agent, angajat acum ca șofer, a rămas astfel nepătat. Din cele 10.000 de euro cerute ca despăgubiri de victimă, Judecătoria a aprobat doar 1.500 de lei. Eventualul apel va putea fi înaintat de Cristina L., soțul său decedând în noiembrie anul trecut.

Comentarii