Dureri dentare, urmate de procese: o pacientă de la Dentesse a apelat la judecători ca să-şi obţină datele sale medicale

vineri, 16 iunie 2023, 01:53
3 MIN
 Dureri dentare, urmate de procese: o pacientă de la Dentesse a apelat la judecători ca să-şi obţină datele sale medicale

Pentru o clinică ieşeană, dosarul medical este secret până şi faţă de pacientul căruia îi aparţine. O ieşeancă a trebuit să se adreseze instanţei pentru a obţine actele referitoare la tratamentul pe care îl urmase. La solicitarea adresată clinicii, i se răspunsese că actele sunt confidenţiale inclusiv după deces.

Femeia se adresase clinicii Dentesse în octombrie 2017, pentru o lucrare dentară uzuală, respectiv montarea unei coroane din ceramică pe unul dintre incisivi. În decembrie, a trebuit să revină, pentru că lucrarea genera disconfort. Proteza a fost ajustată în mai multe rânduri, însă disconfortul s-a transformat până la urmă în durere. Un consult ortodontic efectuat în cadrul aceleiaşi clinici nu a lămurit prea multe. E.H. s-a prezentat la altă clinică, unde a aflat că dintele se fracturase, fiind necesară extracţia şi inserarea unui implant. În februarie 2018, fracturarea dintelui a fost confirmată şi la Dentesse.

Rezolvarea problemei stomatologice era acum mai complicată, fiind necesară şi adiţia de os şi gingie. I s-a propus realizarea ei în cadrul clinicii, costurile urmând să fie suportate de Dentesse. Operaţiunile au durat până în mai 2019, dar implantul abia montat îi provoca dureri puternice şi persistente. A cerut rezultatele examenului radiologic şi s-a prezentat cu ele la altă clinică. Aici, a fost informată că implantul este prost poziţionat. Trebuia scos, iar apoi reluată întreaga procedură de adiţie osoasă şi gingivală şi reinserarea implantului. Soluţia a fost confirmată şi la Dentesse, unde i s-ar fi propus realizarea lucrării, costurile urmând să fie suportate tot de clinică. I s-a solicitat însă o declaraţie în sensul că implantul urma să fie îndepărtat la solicitarea exclusivă a ei, nu la recomandarea medicului. Până la urmă, a apelat la serviciile medicale oferite de altă clinică stomatologică.

Femeia a apreciat că întreaga epopee putea reprezenta un caz de malpraxis. Ca urmare, a solicitat SC Terramold Medical SRL, firma care administrează clinica Dentesse, copii după toate documentele sale medicale, informaţii privind serviciile medicale prestate sau propuse, costurile implicate de acestea şi numele asigurătorilor de malpraxis cu care medicii care o operaseră aveau încheiate poliţe de asigurare. Răspunsul la cererea făcută prin avocat a reprezentat un refuz, bazat, culmea, pe prevederile legii drepturilor pacientului. Aceasta afirmă că toate informaţiile privind pacientul „sunt confidenţiale, chiar şi după decesul acestuia”. Doar că legea asigură protejarea informaţiilor faţă de terţi, nu faţă de pacient sau reprezentanţii săi. E.H. s-a prezentat personal la clinică pentru a-şi ridica dosaarul medical, dar fără prea mult succes. După mai multe insistenţe, în decurs de o săptămână a primit doar o parte din actele solicitate. În cele din urmă, în decembrie 2021, femeia s-a adresat instanţei.

În faţa instanţei, reprezentanţii clinicii au afirmat că i-au predat lui E.H. cea mai mare parte a actelor solicitate. Altele însă, respectiv fişa medicală în care erau consemnate toate procedurile şi intervenţiile efectuate, fişa de consultaţie, planul de tratament întocmit de medic sau chestionarul anamnestic, intrau însă, în aprecierea oficialilor clinicii, sub incidenţa Regulamentului european privind protecţia datelor cu caracter personal, fiind confidenţiale.

În analiza plângerii depuse de E.H., magistraţii Judecătoriei au subliniat faptul că pacientul are dreptul să primească toate datele medicale personale, ceea ce nu se întâmplase. „Nu rezultă faptul că reclamantei i-au fost predate fişa de consultaţie şi planul de tratament întocmit de medicul C.D., şi nici chestionarul anamnestic privind istoricul medical, deşi pârâta trebuia să fie în posesia acestor documente, în calitate de furnizor de servicii medicale stomatologice. Instanţa reţine că pârâta nu a înţeles să conteste faptul că aceste documente au fost întocmite şi se află în posesia sa, de unde rezultă refuzul nejustificat al acesteia în comunicarea înscrisurilor”, au constatat judecătorii, care au obligat clinica să le furnizeze. Magistraţii au respins însă partea din plângere referitoare la costurile tratamentului sau la asigurătorii medicilor din cadrul clinicii, apreciind că acestea nu fac parte din categoria datelor medicale ale pacientului. Sentinţa Judecătoriei a fost contestată de Terramold Medical SRL, apelul societăţii intrând miercuri pe rolul Tribunalului. 

Comentarii