Economistă cu doi copii, condamnată la 5 ani de închisoare pentru 2 grame de droguri primite prin poştă de la iubitul spaniol

joi, 15 iunie 2023, 01:50
4 MIN
 Economistă cu doi copii, condamnată la 5 ani de închisoare pentru 2 grame de droguri primite prin poştă de la iubitul spaniol

O tânără ieşeancă va ajunge după gratii după ce a primit un cadou de ziua ei. Darul, trimis de iubitul spaniol şi interceptat de DIICOT, consta într-o cantitate mică de droguri. Chiar dacă nu făcuse altceva decât să accepte cadoul, tânăra a fost acuzată de „introducere în ţară, fără drept, de droguri de mare risc”. Odată stabilită vinovăţia, oricare ar fi fost circumstanţele, acuzaţia se traduce în ani de închisoare cu executare.

Ana Maria Andrieş era o tânără ca oricare alta. Abolventă a Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor, căsătorită şi având un copil, locuia cu soţul şi socrii într-un apartament din Dacia. În 2016, aflată în vacanţă în străinătate, a cunoscut prin intermediul unei prietene comune, un spaniol, cu care a legat o relaţie de prietenie, păstrând legătura şi după întoarcerea în ţară. Pentru tânără, anul 2020 a fost unul extrem de dificil. Nu avea un loc de muncă şi nici nu reuşea să-şi găsească. Relaţiile cu socrii erau tensionate, iar după 12 ani, deşi apăruse un al doilea copil, căsnicia începuse să scârţâie. Pandemia de COVID complica în plus lucrurile. Tânăra a căzut într-o stare de depresie care a impus ulterior un tratament de specialitate. În acest context, a reluat legătura cu prietenul său spaniol, căruia i se confesa.

Treptat, relaţia a devenit mai profundă, chiar dacă cei doi ţineau legătura doar de la distanţă. În această perioadă, fata a început să consume cocaină, iniţial din curiozitate, ulterior pentru a scăpa de tensiune. În preajma zilei de naştere, iubitul spaniol i-a trimis un colet conţinând haine şi două cartuşe de ţigări Heets. Într-unul dintre pachete, înlocuise câteva ţigări cu două punguţe conţinând 1,7 grame de cocaină şi MDMA, însoţite de un bileţel cu mesajul „Te amo mas que a mi vida”, „Te iubesc mai mult decât propria-mi viaţă”. Coletul a fost însă interceptat de lucrătorii de poliţie ai Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Bucureşti. Drogurile au fost înlocuite cu seminţe, iar coletul a fost trimis mai departe. Când Andrieş s-a prezentat pentru a-şi ridica pachetul, a fost reţinută de poliţişti.

Situaţia tinerei a fost agravată de faptul că avea cunoştinţă de conţinutul coletului. Purtase mai multe discuţii cu prietenul spaniol referitoare la droguri şi la eventualele consecinţe ale descoperirii lor. Spaniolul o asigurase că nu va avea probleme, dată fiind cantitatea mică de drog. Nefiind probabil la curent cu duritatea legislaţiei româneşti în domeniu, tânărul o asigurase că nu riscă mai mult decât o amendă. La o adică, putea spune că nu ştia ce conţinea coletul în mod real. Discuţiile purtate pe WhatsApp fuseseră însă interceptate.

În declaraţiile date ca suspect, fata a recunoscut că mai primise de la acelaşi expeditor şi alte colete în trecut, conţinând cantităţi modice de cocaină, câte 0,5 grame. Aceste declaraţii au complicat misiunea apărătorului. Încercarea acestuia de a arăta că Andrieş nu corespundea profilului tipic de infractor care se ocupă cu traficul unor cantităţi mari de droguri, urmărind obţinerea unui profit din această activitate, nu a influenţat prea mult decizia finală a judecătorilor. „Este dovedită împrejurarea că Vlad Ana Maria (între timp, tânăra a divorţat, n.r.) a cunoscut sau cel puţin a acceptat împrejurarea că în colet se află substanţe sau plante interzise şi a ridicat coletul ce a făcut obiectul livrării supravegheate, participând astfel la comiterea faptelor de deţinere de droguri şi de introducere, fără drept în ţară de droguri de mare risc”, au precizat magistraţii Tribunalului. Acuzată de introducere în ţară de droguri de mare risc, tânăra şi-a recunoscut fapta doar parţial. Ea a admis doar că deţinuse droguri pentru consum propriu. Era sigură că, atâta vreme cât coletul îi fusese livrat, drogurile fuseseră reţinute de autorităţi. Deci, nu mai putea fi vorba de introducere de droguri în ţară. Şi această argumentaţie a fost respinsă de judecători.

Tânăra a fost găsită vinovată de introducere în ţară de droguri de mare risc, ca şi de deţinere de droguri pentru consum propriu. La începutul lunii martie, legislaţia anti-drog a fost modificată, introducerea în ţară de droguri de mare risc pedepsindu-se cu închisoarea pe un termen cuprins între 10 şi 20 de ani. Pentru Andrieş însă, legea mai favorabilă era cea de la data comiterii faptei, în care caz minimul de pedeapsă era de 7 ani. Judecătorii au luat în calcul în favoarea sa faptul că se afla la prima încălcare a legii, avea studii superioare, fiind bine integrată social. În plus, mobilul faptei nu fusese comercializarea de droguri, ci doar consumul propriu. Pentru ambele fapte care au fost reţinute în sarcina sa, a primit o pedeapsă orientată spre minimul poibil. Ea a fost condamnată la 4 ani, 9 luni şi 10 zile de închisoare, cu executarea în regim de detenţie. Sentinţa a fost contestată, dosarul intrând pe rolul Curţii de Apel. La termenul de judecată de ieri, magistraţii au decis amânarea dezbaterilor pentru data de 13 septembrie.

Comentarii