De Sănătate

Punem punctul pe știi

Evaluarea calităţii din spitalele din România are surprize: cele mai bine clasate spitale din ţară sunt la Iaşi

luni, 21 august 2023, 01:50
4 MIN
 Evaluarea calităţii din spitalele din România are surprize: cele mai bine clasate spitale din ţară sunt la Iaşi

Încep să apară rezultatele evaluării realizate de Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS) asupra unităţilor medicale din Iaşi.

Deşi nu există niciun spital din România inclus, încă, în categoria I, inclusiv reprezentanţii autorităţii spunând că primele spitale de aici vor fi cele regionale, inclusiv SRU Iaşi, sunt şi unele surprize.

În momentul de faţă, două spitale din Iaşi au cele mai mari scoruri dintre toate unităţile medicale din România. Institutul Regional de Oncologie din Iaşi şi Institutul de Boli Cardiovasculare (IBCV) au avut un punctaj total de 94,59%, respectiv 94.48%, în categoria lor de competenţă.

Ambele au fost încadrate în categoria a II-a, a unităţilor medicale ce au fost acreditate cu recomandări, în clasa de competenţă I M. Conform Ordinului de Ministru nr. 1.408 din 12 noiembrie 2010, aici este încadrat un spital „cu nivel de competenţă foarte înalt care au competenţă foarte înaltă restrânsă la domeniul său de activitate şi asigură servicii medicale într-o specialitate în conexiune cu alte specialităţi complementare”.

Evaluările pentru cele două au fost finalizate în 2023, la IRO în februarie şi la IBCV luna trecută, în iulie, urmând a fi reluat procesul după 2028. Al treilea punctaj la nivel naţional îl are Arcadia Hospital, tot din Iaşi, care a fost acreditat tot în categoria a II-a, cu recomandări, şi care a obţinut 94,29%. Acesta este încadrat în clasa de competenţă IV.

Probleme la Paşcani şi Hârlău

Există însă şi unităţi medicale care nu au trecut cu bine evaluarea ANMCS. Spitalul C.F. Paşcani, deşi a obţinut un punctaj relativ bun, 86.36%, se află acreditat în categoria IV, ceea ce înseamnă că a fost acreditat cu încredere redusă. Acesta este considerat că face parte din clasa a IV-a de competenţă, un nivel bazal, care deserveşte unei populaţii dintr-o rază limitată, pentru afecţiuni cu grad mic de complexitate.

O situaţia similară s-a întâmplat şi cu Spitalul de Neurochirurgie, dar a fost remediată. La începutul anului, „Ziarul de Iaşi” scria că ANMCS a încadrat Spitalul de Neurochirurgie la categoria a IV-a, fiindcă autorizaţia sanitară de funcţionare era emisă de DSP cu un plan de conformare de peste 24 de luni.

„Spitalul este încadrat din 31 ianuarie 2022 în categoria a IV-a. Punctajul total obţinut de respectiva unitate sanitară este 86,03% şi 7,58% indicatori cu punctaj (-10). În baza punctajului obţinut la acreditare, unitatea sanitară în cauză ar fi trebuit încadrată în categoria a II-a de acreditare însă, pentru că îndeplinirea planului de conformare la autorizaţia sanitară de funcţionare este lung, spitalul a fost încadrat doar în categoria a IV-a”, au transmis reprezentanţii ANMCS la solicitarea „Ziarul de Iaşi”, în articolul publicat în iunie 2022.

Între timp, aceştia au apelat decizia ANMCS şi au fost reîncadraţi în categoria a II-a, cu un punctaj de 86,03%, fiind pe poziţia 23 din ţară. Vor fi evaluaţi din nou în 2027. Şi în cazul Spitalului CFR Paşcani este posibil să fie cauza similară, fiindcă pe site-ul autorităţii, unitatea medicală figurează cu planul de conformare pe o durată mai mare de 24 de luni.

Cel mai grav stă Spitalul Orăşenesc din Hârlău, care a fost încadrat în categoria a VI-a în 2019, la evaluare, adică neacreditat, iar situaţia nu s-a mai schimbat de atunci.

Test de foc pentru viitorul manager al Sf. Spiridon – evaluarea din 2024

În continuare, una dintre cele mai mari probleme din acest punct de vedere o are Spitalul „Sf. Spiridon”, care a fost acreditat în 2019 la categoria a III-a, însemnând o acreditare cu rezerve, şi care va primi anul viitor o nouă vizită din partea experţilor ANMCS.

Între timp, la unitatea medicală au fost mai multe probleme în ceea ce priveşte achiziţia şi stocurile de medicamente, conducerea şi desemnarea şefilor de secţie, iar în acest moment are loc şi concursul pentru ocuparea funcţiei de manager, după ce dr. Dan Timofte a fost înlăturat de Ministerul Sănătăţii de la conducerea spitalului.

Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iaşi este evaluat în această perioadă, la fel şi Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” şi Spitalul Clinic „C.I. Parhon”, iar la începutul anului a fost verificată activitatea de la Spitalul Clinic Militar de Urgenţă „Dr. Iacob Czihac”. Conform ANMCS, în România există 6 categorii de acreditare: Categoria I – acreditat; Categoria II – acreditat cu recomandări; Categoria III – acreditat cu rezerve; Categoria IV – acreditat cu încredere redusă; Categoria V – decizie de prelungire a procesului de acreditare; Categoria VI – neacreditat.

„România nu are în prezent niciun spital clasificat în categoria I de acreditare. Primele unităţi medicale cu cel mai înalt grad de clasificare ar putea fi cele trei spitale regionale care urmează să fie construite în următorul deceniu la Iaşi, Cluj şi Craiova”, au transmis în trecut reprezentanţii ANMCS.

Din 17 octombrie 2019, toate spitalele din România sunt obligate să afişeze la intrare şi pe paginile lor de internet care este categoria lor de acreditare sau, în cazul în care nu au fost încă evaluate, că sunt în curs de acreditare. 

Comentarii