Expoziţie dedicată domnitorului Dimitrie Cantemir

luni, 20 noiembrie 2023, 23:11
1 MIN
 Expoziţie dedicată domnitorului Dimitrie Cantemir

După 300 de ani de la trecerea în veşnicie a domnitorului şi cărturarului Dimitrie Cantemir, Palatul Culturii din Iaşi aduce în atenţia publicului o expoziţie dedicată acestuia. 

Sub titlul „După 300 de ani: Domnitorul Dimitrie Cantemir în imagini, la Palatul Culturii din Iaşi”, expoziţia va începe pe 22 noiembrie şi va fi accesibilă publicului până pe 31 ianuarie 2024. Aceasta va aduce la lumină imagini din creaţiile artistice româneşt, care îl reprezintă pe Dimitrie Cantemir.

Vizitatorii vor avea oportunitatea să exploreze o serie de opere, printre care se numără şi vitraliul din zona scărilor din Palatul Culturii, care redă întâlnirea dintre Petru cel Mare şi Dimitrie Cantemir la biserica „Trei Ierarhi” din Iaşi. Expoziţia va continua în Sala Voievozilor, unde un portret al domnitorului va fi regăsit în galeria de portrete sub forma unui medalion circular.

Un element central al expoziţiei va fi dedicat reprezentărilor plastice ale lui Cantemir, inclusiv sculpturilor realizate de Ion Irimescu, cum ar fi bustul păstrat în colecţiile Parlamentului Român şi capul din bronz expus în Holul Muzeului de Artă.

Expoziţia va fi deschisă publicului în spaţiile Muzeului de Istorie a Moldovei de miercuri până duminică, între orele 10:00 şi 17:00. Conceptul expoziţional este realizat de muzeograful dr. Ioan Iaţcu. 

Comentarii