Expoziţie inedită la Palat: sisteme de iluminat, din Preistorie până în Epoca Modernă

joi, 16 decembrie 2021, 21:21
1 MIN
 Expoziţie inedită la Palat: sisteme de iluminat, din Preistorie până în Epoca Modernă

Expoziţia „Ecleraj. Obiecte şi sisteme de iluminat, din Preistorie până în Epoca Modernă” poate fi vizitată la Palatul Culturii din Iaşi. Evenimentul expoziţional este pregătit de către Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova”, obiectele expuse putând fi vizitate până pe 1 mai.

„Pe parcursul expoziţiei, vizitatorul este pus în legătură directă cu creaţia materială a înaintaşilor, în cazul de faţă cu realizările, aparent modeste, dintr-un vast şi vechi domeniu: iluminatul artificial. Tema este ilustrată de o varietate de obiecte, precum: vetre, opaiţe, căţui, sfeşnice din lut, fier sau metale nobile, candele, lămpi pe gaz, candelabre şi lampadare. Acest discurs muzeal include în mod logic prezentarea, în format fizic, a unor produse rezultate din activităţile agro-pastorale, aşa cum erau ceara şi seul, dar şi a altor elemente pe care natura le-a oferit omului”, explică reprezentanţii Complexului Muzeal.

Expoziţia prezintă piese ce provin din colecţiile mai multor muzee din structura Complexului ieşean. Astfel, vizitatorii vor putea admira piese din colecţiile Muzeului de Istorie a Moldovei, ale Muzeului Unirii, de la Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu”, Muzeul Unirii Iaşi sau de la Muzeul Etnografic al Moldovei.

Comentarii