Făcând navetă la Moscova

joi, 29 februarie 2024, 02:50
4 MIN
 Făcând navetă la Moscova

Motivele din spatele frecventelor vizite la Moscova ale politicienilor pro-ruşi din Republica Moldova pot fi diverse, unii căutând sprijin politic şi financiar din partea Rusiei, în timp ce alţii încercă să îşi spele imaginea sau să îşi coordoneze acţiunile cu Kremlinul. Însă, ce este sigur este faptul că desele deplasări la Moscova ale politicienilor pro-ruşi din Moldova ridică mari semne de întrebare cu privire la agenda lor politică şi la loialitatea lor faţă de interesele Republicii Moldova.

Într-o perioadă în care guvernarea pro-europeană îşi intensifică eforturile pentru integrarea în Uniunea Europeană, opoziţia pro-rusă îşi dă toată silinţa pentru a accentua legăturile cu Moscova, acest lucru subliniind un contrast evident în ceea ce priveşte viziunea politicienilor de la Chişinău asupra viitorului ţării.

Pe de o parte, guvernul de la Chişinău continuă să depună eforturi susţinute pentru a avansa pe calea integrării europene, acest lucru reflectându-se în reformele politice, economice şi sociale adoptate pentru a alinia Moldova cu standardele şi valorile europene, dialogul constant cu instituţiile UE şi implementarea acquis-ului comunitar fiind priorităţile cheie ale actualei administraţii.

Pe de altă parte, o tendinţă curioasă pare să se fi conturat în rândul politicienilor pro-ruşi din Republica Moldova: dorinţa arzătoare de a vizita Moscova spre sfârşitul lunii februarie. Coincidenţă sau nu, această perioadă coincide exact cu aniversarea declanşării războiului din Ucraina.

Un exemplu ar putea fi vizita recentă la Moscova a vicepreşedintelui Parlamentului Republicii Moldova, socialistul Vlad Bătrâncea, care a susţinut un discurs în cadrul forumului „Pentru libertatea naţiunilor” unde s-a plâns celor care au vrut să-l asculte că suveranitatea Republicii Moldova este „sub o continuă ameninţare din partea Occidentului”, solicitând ajutorul Federaţiei Ruse şi al autorităţilor chineze (!) pentru a sprijini Chişinăul în menţinerea statutului de neutralitate: „Aceste probleme pot fi soluţionate doar aflându-ne în lucru comun solidar, aşa cum ne propun tovarăşii noştri chinezi şi preşedintele Xi Jinping. (…) Suntem siguri că utilizând solidar raţiunea colectivă, vom reuşi să găsim cele mai bune soluţii pentru ca ţările noastre să se dezvolte armonios şi să construiască în viitor o lume a dreptăţii, şi le mulţumesc încă o dată pentru aceasta colegilor din Edinaya Rossia”.

Tot acum, în februarie, fostul preşedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, cunoscut pentru simpatiile sale pro-ruse, a efectuat şi el o vizită la Moscova, însă fără a anunţa public acest lucru. Potrivit jurnaliştilor de la Chişinău, Dodon s-a întâlnit cu Patriarhul Kiril al Bisericii Ortodoxe Ruse, o figură controversată din cauza sprijinului său vocal pentru războiul din Ucraina. Dodon, printre altele, a oferit şi un interviu presei ruse, declarând că „trebuie să revenim urgent la dialogul strategic cu Rusia. Aceasta este poziţia oficială a Partidului Socialiştilor pe care îl conduc”.

Un alt vizitator „de februarie” al oficialităţilor de la Moscova este şi Ilan Şor, politicianul fugit din ţară pentru a nu-şi ispăşi condamnarea la şapte ani şi şase luni de închisoare cu executare pentru spălare de bani şi escrocherie în proporţii deosebit de mari: „spunem deschis că mergem împreună cu Rusia! Împreună cu Rusia vom construi o Moldovă prosperă, pentru Moldova astăzi nu există o altă cale în afară decât Rusia, UEEA şi CSI”.

Însă, pentru a da Cezarului ce este al Cezarului, trebuie menţionat că cel care a dat tonul vizitelor „de februarie” în Rusia este Ion Ceban, primarul Chişinăului, care în februarie 2022 – chiar în preziua declanşării războiului din Ucraina! – vizita, în secret, Moscova. „Dacă cineva zboară la Moscova în secret, nu poate fi considerat decât foarte rău. Acest lucru este valabil mai ales pentru ţările de pe linia frontului, ceea ce Moldova este cu siguranţă. Nu te duci la Moscova în secret din alt motiv decât pentru a face ceva dubios”, declara în 2022, în acel context, Indrek Kannik, directorul Centrului Internaţional pentru Studii de Apărare. 

Desigur, dacă nu s-ar fi pretins a fi acum un politician pro-european, vizita secretă a lui Ceban la Moscova ar fi putut fi ignorată, având în vedere istoria sa pro-rusă, cariera sa debutând în Partidul Comunist, iar ulterior migrând către Partidul Socialist, unde a ocupat funcţia de ideolog şef. Evident, pentru cine este atent la detalii, această traiectorie politică pune sub un serios semn de întrebare sinceritatea sa în privinţa valorilor europene, vizita la Moscova părând a fi mai degrabă o confirmare a tendinţelor sale pro-ruse, subminând credibilitatea sa ca adept al „integrării europene”.

Motivele din spatele frecventelor vizite la Moscova ale politicienilor pro-ruşi din Republica Moldova pot fi diverse, unii căutând sprijin politic şi financiar din partea Rusiei, în timp ce alţii încercă să îşi spele imaginea sau să îşi coordoneze acţiunile cu Kremlinul. Însă, ce este sigur este faptul că desele deplasări la Moscova ale politicienilor pro-ruşi din Moldova ridică mari semne de întrebare cu privire la agenda lor politică şi la loialitatea lor faţă de interesele Republicii Moldova. 

Comentarii