Femeie de 77 de ani atacată cu violenţă în propria casă de trei indivizi. Au ameninţat-o cu violul ca să le dea banii

luni, 22 august 2022, 01:50
3 MIN
 Femeie de 77 de ani atacată cu violenţă în propria casă de trei indivizi. Au ameninţat-o cu violul ca să le dea banii

Trei tineri s-au năpustit asupra unei septuagenare, pentru a o jefui. S-au prefăcut că vor să o violeze, pentru a o convinge să spună unde îşi ţine banii. Sărmana femeie nu avea însă niciun ban în casă. Aflaţi la început de „carieră” infracţională, cei trei au primit pedepse simbolice. Vor trebui să o despăgubească însă pe bătrână pentru chinurile îndurate de aceasta.

Faptele s-au petrecut în noaptea de 9/10 decembrie 2016, în Ciurea. Cristian Donea, Ionuţ Ciapă şi Vasile Stîngaciu şi-au imaginat că vor da lovitura dacă o vor jefui pe M.N. Vârsta femeii, de 77 de ani şi faptul că locuia singură o făceau cu atât mai vulnerabilă. În jurul orei 22.00, cei trei au spart geamul de la uşa casei femeii, au tras zăvorul şi au năvălit înăuntru. Femeia îi auzise vorbind între ei în faţa uşii, dar nu a avut cum să îi împiedice să dea buzna în casă. Cei trei au început să o lovească cu pumnii şi picioarele în zona capului, Ciapă solicitându-i să le dea banii pe care îi are în casă. Acelaşi golan a ameninţat-o că în caz contrar o vor viola. Ca să o sperie şi mai mult, Ciapă şi Stîngaciu i-au ridicat rochia până la nivelul abdomenului, fără a-şi pune însă ameninţarea în practică. Văzând că femeia nu le dă banii, au răscolit casa, spărgând vitrina din camera de zi şi răsturnând mobila, în căutare de bani. Nu au găsit nimic, aşa că până la urmă au plecat, prin grădina din spatele casei, abandonându-şi victima.

Norocul femeii a fost că avea grijă de o vecină în vârstă de 91 de ani. Chiar în ziua agresiunii, M.N. mersese la aceasta pentru a-i schimba pampersul şi discutase cu fiul bătrânei. A doua zi, văzând că M.N. nu vine pentru a-i îngriji mama, vecinul a venit la ea acasă şi a văzut geamul uşii spart şi lucrurile din casă răvăşite. A găsit-o pe M.N. în pat, plină de sânge şi cu faţa umflată. A anunţat imediat alţi doi vecini, iar apoi a chemat poliţia şi ambulanţa. Femeia a fost internată cu mai multe fracturi şi un traumatism cranio-cerebral, având nevoie de mai bine de două luni de îngrijiri medicale pentru a-şi reveni.

De la faţa locului, poliţiştii au ridicat numeroase amprente digitale, iar folosirea unui câine de urmă a uşurat identificarea autorilor. În cursul anchetei, procurorii au reţinut în sarcina acestora doar tâlhăria, apreciind că tentativa de viol nu poate fi probată faptic, reprezentând doar o ameninţare. La audierea ca suspect, Vasile Stîngaciu, zis „Handralău”, a povestit că în ziua respectivă îşi ajutase tatăl în gospodărie. Ulterior, se întâlnise pe dealul din apropiere cu prietenii săi, cu care se înţelesese să o atace pe M.N. Au mers „la noroc”, neştiind dacă femeia avea lucruri de valoare sau bani în casă. A pus jaful pe seama alcoolului consumat împreună cu prietenii.

Stîngaciu a scăpat cel mai ieftin, el având doar 15 ani şi 4 luni la data jafului. În sarcina lui a fost stabilită măsura educativă a asistării zilnice pe o durată de patru luni. Ceilalţi doi au fost condamnaţi la câte doi ani de închisoare, dar cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. În plus, tâlharii vor trebui să plătească victimei despăgubiri în valoare de 25.000 de lei.

Comentarii