Femeie din Podu Iloaiei ucisă de un bărbat băut şi drogat. 20 de ani de închisoare în primă instanţă

joi, 02 martie 2023, 02:50
5 MIN
 Femeie din Podu Iloaiei ucisă de un bărbat băut şi drogat. 20 de ani de închisoare în primă instanţă

Abia întors din Cehia, băut și drogat, un ieșean a năvălit peste o femeie din Podu Iloaiei, ucigând-o și jefuind-o. Ghinionul femeii a fost că, în pofida obiceiului său, lăsase poarta descuiată, așteptându-și fata venită cu familia. 

Aceștia au ajuns la nici două ore după crimă. Pe parcursul procesului, a reieșit că ucigașul ar mai fi apucat să comită o spargere, în Iași, până să fie prins în aceeași noapte. Pedeapsa aplicată de magistrații Tribunalului l-a nemulțumit pe ucigaș, dar și pe procurori. Curtea de Apel urmează să stabilească sentința definitivă.

Îşi astepta fiica din străinătate cu masa pusă

Faptele s-au petrecut în seara zilei de 18 decembrie 2021. În vârstă de 62 de ani și rămasă văduvă cu un an înainte, M.C. locuia singură, dar vorbea zilnic la telefon cu cei doi copii ai săi, plecați la muncă în străinătate. În ultimele zile, discutase cu fiica sa, stabilind să se întâlnească în preajma sărbătorilor de iarnă. Ca urmare, fiica lui M.C. a plecat pe 17 decembrie spre casă, împreună cu soțul și copiii. Pe toată durata drumului, a ținut legătura cu mama sa. Pe 18 decembrie, la 10.00, a fost sunată de mama sa, căreia i-a spus că este în vamă și o anunță când intră în țară. Peste un sfert de oră, tânăra și-a sunat mama, aceasta spunându-i că tocmai se întorsese de la biserică, unde dăduse de pomană pentru soțul său. M.C. i-a spus fetei că o așteaptă cu masa, stabilindu-și și programul comun pentru zilele următoare. Urmau să meargă împreună a doua zi la casa fetei din Erbiceni. Au mai discutat de câteva ori, ultima oară auzindu-se la 14.51. Fata și-a mai sunat mama la 20.30, pentru a-i spune că mai are puțin până acasă, dar M.C. nu a mai răspuns. La acea oră, era deja moartă. Când a ajuns acasă, la 21.10, fata a văzut în bucătărie trupul mamei sale, într-o baltă de sânge, cu mai multe tăieturi în zona gâtului și a corpului.

Ancheta a stabilit că în jurul orei 19.30, Constantin Nicăi (48 de ani) a intrat în curtea casei lui M.C., știind că aceasta locuia singură. A introdus-o cu forța în casă și a lovit-o de mai multe ori cu un cuțit de bucătărie. După ce a ucis-o, a răscolit casa, furând 16.144 lei  un telefon mobil. Apoi, a fugit pe geamul de la bucătărie. În aceeași seară, a fost identificat și reținut la Iași, în incinta unei case de amanet, unde se afla cu o cunoștință. Asupra lui s-au mai găsit 7.664 de lei, ca și 600 de coroane cehe. Asupra însoțitorului său au fost găsiți 8.500 de lei. În momentul respectiv, Nicăi a explicat că toți banii îi aparțineau, fiind câștigați din munca în străinătate. Îi dăduse cunoștinței sale 8.500 de lei pentru a-și scoate aurul de la amanet și a-și găsi o locuință cu chirie. La rându-i, însoțitorul a afirmat că cei 8.500 de lei erau ai lui, încasați de la angajatorul său.

Nicăi a fost trimis în judecată pentru omor calificat și tâlhărie calificată. Pe parcursul procesului, el a afirmat că avusese o relație cu victima începând din 2009 sau 2010. O și împrumutase cu 3.200 de euro în 2010, pentru a-și mai construi o cameră și o baie la locuință. În noiembrie 2021, Nicăi plecase în Cehia, lucrând la un depozit de furaje, întorcându-se pe 13 decembrie. După două zile, se întâlnise cu victima, ocazie cu care se certaseră, întrucât bărbatul bănuia că femeia mai avea o relație cu altă persoană. S-ar fi întâlnit din nou în timpul dimineții de 18 decembrie, când încercase să verifice dacă femeia primise mesaje de la altcineva. Seara, după ce băuse și „trăsese pe nas patru liniuțe de cocaină”, a mers din nou la M.C. Nu-și mai amintea ce se întâmplase, dar recunoștea că o ucisese. Nu ar fi jefuit-o, banii găsiți asupra lui luându-i de la el de acasă. Ulterior, Nicăi și-a schimbat declarația, afirmând că după ce o ucisese pe M.C., venise la Iași, unde, împreună cu alt individ, spărsese un bar din Tătărași. De aici ar fi furat 20.000 de lei. Mersese apoi, cu complicele său „la fete” și se cazaseră la un hotel. Ulterior, fusese prins. Reitera faptul că ar fi avut o relație intimă cu victima.

20 de ani de închisoare, după adăugarea unui rest de pedeapsă

Afirmațiile lui Nicăi cu privire la relațiile sale cu M.C. au fost respinse de magistrați ca nesincere. „În ce priveşte susţinerea inculpatului în sensul că acesta ar fi avut o relaţie intimă cu victima şi a comis fapta de omor pe fondul gelozie, constată instanţa că actele efectuate în cursul urmăririi penale exclud această variantă. Este necesar a se remarca absenţa unor minime elemente de dovadă care să susţină varianta existenţei unei relaţii afective între inculpat şi victimă. În plus, martora A.A., audiată în ambele faze procesuale, persoană apropiată de victimă, a arătat că victima a lucrat în străinătate, venea acasă o singură dată pe an, iar după decesul soţului său nu a avut relaţii cu niciun bărbat; martora a mai precizat că victima stătea întotdeauna cu poarta încuiată şi doar în ziua respectivă a lăsat poarta descuiată, întrucât veneau copiii ei din străinătate”, au reținut judecătorii. Aceștia au apreciat însă că afirmațiile cu privire la spargerea unui bar în aceeași noapte ar putea fi reale.

Magistrații Tribunalului au reținut în defavoarea lui Nicăi faptul că nu se afla la primul conflict cu legea penală. Acesta fusese condamnat în mai multe rânduri, și liberat condiționat în două rânduri, ultima oară în februarie 2021. Comportamentul oscilant al inculpatului, schimbarea declarațiilor date în fața judecătorilor au contribuit și ele la o pedeapsă severă. Nicăi a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru omor calificat și la 6 ani de detenție pentru tâlhărie calificată. Prin contopirea celor două pedepse a rezultat o condamnare finală la 20 de ani de închisoare, la care s-au adăugat 324 de zile rămase neexecutate în urma ultimei liberări condiționate. El a fost obligat la înapoierea banilor furați, ca și la plata a 100.000 lei ca daune morale față de cei doi copii ai victimei. Procesul a intrat pe rolul Curții de Apel, următorul termen de judecată fiind stabilit pentru data de 29 martie. 

 

 

Comentarii