FOTBAL: Analiza etapei – Ce s-a întâmplat la pauză, Leo? Scandal monstru, cu primarul în centrul atenţiei (VIDEO)

luni, 14 august 2023, 01:50
9 MIN
 FOTBAL: Analiza etapei – Ce s-a întâmplat la pauză, Leo? Scandal monstru, cu primarul în centrul atenţiei (VIDEO)

Politehnica Iaşi – Universitatea Craiova: 1-4 (1-0), în etapa a V-a a Ligii I de fotbal.

 

Poli: Ailenei – Martac, Ilie, Katanec (’80 Tincu), Ştefanovici – Jatoba (’70 R. Ion), Bordeianu, Roman, Luis Phelipe (’80 Vojtus) – Gheorghiţă (’70 Mogoş), Harrison (’61 Itu). Antrenor: Leo Grozavu.

Craiova: L. Popescu – Ndong (’46 Vlădoiu), Zajkov, R. Silva (’62 Mateiu), Bancu – Creţu (’62 Roguljic), Screciu – Baiaram (’80 Danciu), Ivan, Mitriţă – Markovic (’70 Işfan). Antrenor: Laurenţiu Reghecampf.

Cartonaşe galbene: Roman (’35, ’59), Katanec (’40), Martac (’47), Luis Phelipe (’61) – Bancu (’55), Danciu (‘90^2).

Cartonaş roşu: Roman (’59).

Arbitri: Istvan Kovacs; Ovidiu Artene, Mihai Marica.

  • 1-0, min. 44: Roman, dintr-o lovitură liberă de la 18 metri, lateral dreapta, mingea fiind deviată de zid;
  • 1-1, min. 65: centrarea lui Vlădoiu de pe dreapta a fost reluată cu capul, din careul mic, de la prima bară de Markovic, care l-a devansat pe Katanec;
  • 1-2, min. 78: Mitriţă a primit mingea de la portar, i-a pasat din propria jumătate lui Ivan, care a scăpat printre cei doi stoperi ieşeni, a preluat şi a înscris de la 16 metri, uşor lateral stânga, la colţul lung;
  • 1-3, min. 90: „un-doi” Mitriţă – Ivan, primul înscrie din careu, lateral stânga, la colţul lung;
  • 1-4, min. 90^4: Roguljic de debarasează uşor de Ilie şi înscrie de la 8 metri, lateral stânga, la colţul lung.

După un start sub aşteptări în actualul sezon, în care stafful tehnic nu a reuşit să-i aducă pe artiştii promovării la nivelul primei ligi, deşi mulţi au experienţă şi sute de meciuri în elită, şi nici să-i integreze rapid pe jucătorii veniţi în vară, Poli a avut sâmbătă seara un nou prilej de a ieşi din subsolul clasamentului. În tentativa amintită, echipa ieşeană a avut alături peste 8 000 de spectatori, care au încercat să-şi susţină favoriţii în tentativa de a anula decalajul valoric faţă de o trupă, Universitatea Craiova, care nu mai vrea să rateze cupele europene încă un an.

Prima repriză a curs pe placul ieşenilor. Având în faţă o trupă statică, care băga rar în viteza a treia, cu Mitriţă şi Ivan călcându-se pe bătături, niciunul negăsindu-şi zona, Poli a jucat de la egal la egal cu oltenii, bifând chiar un uşor plus la statistică (3-1 la şuturi pe poartă, 2-3 la şuturi în afara porţii, 3-2 la cornere). Şi, cu un dram consistent de şansă, a intrat chiar cu avantaj la odihnă, după ce Roman a deschis scorul în minutul 44, după un şut deviat, la prima ocazie clară a Politehnicii.

Pauza a schimbat însă total cursul jocului. Craiovenii, care au avut în primul act câteva ocazii (cele ale lui Markovic – min. 4 şi Baiaram – min. 37 au fost cele mai clare), au luat jocul pe cont propriu încă din start, Ailenei parând lovitura liberă executată de Mitriţă (’48). Jocul s-a rupt însă după eliminarea lui Roman, care a generat dezastrul pentru Politehnica. Organizându-se penibil defensiv, jucând cu linia de apărare prea sus, dându-le spaţii rapizilor Ivan şi Mitriţă, ieşenii au devenit simple jaloane pentru o trupă care a zburdat, deşi a dat senzaţia că pişca puţin, periodic, pedala de acceleraţie. Universitatea a mai dat trei goluri după minutul 78 şi a călcat în picioare o trupă impotentă şi pe plan ofensiv, Poli având în toată repriza a doua doar o tentativă de şut (Ion – 82, în afara porţii) şi un corner, în minutul şase al prelungirilor! Asta în condiţiile în care oaspeţii au bifat nouă şuturi (şapte pe poartă) şi două cornere.

Aşadar, victorie fără drept de apel a Craiovei în faţa unei echipe care se exprimă mult sub nivelul condiţiilor pe care le are la dispoziţie.

Scandal cu Iftime de la Botoşani

  • Patronul FC Botoşani, Valeriu Iftime, a acuzat modul în care Politehnica a procedat în cazul transferului lui Luis Phelipe. „A fost al meu. Croitoru l-a adus şi eu i-am dat salariu 5 000 de euro. Grozavu a vorbit cu Simao (n.r. – intermediarul transferului), i-au oferit 7 000 de euro, ceva la semnătură şi s-a dus la Iaşi. Nu există căutători de comori la Iaşi, care stau cu luneta prin pădurea fotbaliştilor. Eu nu pot să plătesc 7 000. Nu că nu am bani, dar mi se pare imoral. E prea puţin spectacol pentru ca să dăm atâţia bani” a spus Iftime la Digi Sport. Grozavu a replicat: „Phelipe a venit direct din Brazilia la noi, nu ştiu să fi fost jucătorul Botoşaniului. A fost adus cu mari sacrificii, am plătit patru bilete de avion”.
  • Grozavu a anunţat că Poli nu va mai aduce vreun jucător, dar vor mai fi plecări. Lucru firesc, de vreme ce patru dintre ultimii veniţi nu pot, deocamdată, să fie trecuţi pe lista A. „Cine nu e compatibil, pleacă. Nu sunt compatibil, poate plec eu” a spus tehnicianul.
  • Galeria Politehnicii a continuat protestul după ce apreciata stemă veche a clubului, singurul lucru care mai făcea vizibilă legătura cu echipa de tradiţie a Iaşului, înfiinţată în 1945, a fost schimbată. Fanii din Peluza Nord nu au fost prezenţi nici sâmbătă la locul lor.
  • Format la Iaşi, Alexandru Creţu a fost titular la oaspeţi, care au contat în primul „11” şi pe L. Popescu, portar trecut pe la Poli.
  • Banderola de căpitan de echipă a Politehnicii a trecut pe la trei jucători, Roman, Jatoba şi Martac.

Chirica, postări despre Gheboasă şi Liga Profesionistă. „Ruşine!”

Pe finalul partidei, primarul Iaşului, Mihai Chirica, a făcut trei postări pe pagina lui de facebook. Chirica a scris: „Chiar nu merită să faci fotbal in Liga 1. Este o pierdere de timp şi de resurse. Ruşine! De astăzi nu mai vorbesc de Liga 1, aştept ziua în care hoţia nesimţită va lăsa sportul din România să performeze. Până atunci, mă voi ocupa de sportul pentru copii.

Cititi si: Primarul Iaşului, mesaje dure pe Facebook după meciul Poli – Universitatea Craiova. "A primit o replică pe masură"

Din nou, să vă fie ruşine celor care vă ocupaţi de Liga profesionistă din România”; „Copii de 7 şi 8 ani strigă “Hoţule! Hoţule!”. Bănui că veniseră să vadă o competiţie sportivă, nu o jecmăneală de drumul mare! Îmi este ruşine pentru trauma prin care trec aceşti copii. Dacă acesta este fotbalul de Liga 1 în România, dacă asta organizează această ligă şi dacă credeţi că eu mai stau cu voi la masă, vă înşelaţi!”; „Se pare că liga 1 promovează Gheboasă! Bănui că acolo ne vreţi copiii! Vom căuta alte sporturi!”.

Vali Moraru: „Oameni buni, vă daţi seama pe cine votaţi?”

Opiniile primarului, dar şi greşelile de redactare şi gramaticale ale acestuia au fost taxate dur atât de cei care au comentat la postările lui Chirica, cât şi de ziarişti importanţi din Bucureşti.

Unul dintre cei mai vehemenţi a fost Vali Moraru (FOTO SUS), de la Digi Sport: „Poate află şi primarul de la Iaşi că arbitrajul nu e la LPF. Aceeaşi atitudine nesimţită, că desfiinţăm echipa dacă nu obţinem ce vrem. Cui să-i fie ruşine, domnule primar? Lui Istvan Kovacs, că a dat un roşu pe care îl merita Alin Roman? Domnule primar, nu v-a obligat nimeni să staţi la masă (…). Băi, oameni buni, vă daţi seama pe cine votaţi? Vă daţi seama ce minte poate să aibă? Domnule primar, nu-l invitaţi pe Gheboasă la Iaşi. Nu-l chemaţi, e opţiunea dumneavoastră. Ce legătură are? S-a dat un roşu, de fapt două galbene, întâmplător corecte, într-un meci de fotbal. Nu vă pricepeţi? Nu-i problemă, nu trebuie să vă băgaţi, staţi deoparte. Poate că ar fi bine să nu vă implicaţi”. Şi Emil Grădinescu l-a taxat pe primar la Orange Sport: „M-a luat râsul. N-are niciun pic de dreptate! Nu, domnule primar! Cu tot respectul, nu vă băgaţi în chestiile astea, că nu vă pricepeţi”.

Primarul a şters postările, criticile au continuat

După miezul nopţii de sâmbătă, Mihai Chirica a şters cele trei postări, explicând: „Am depostat pentru că eu nu vorbesc despre etnie, ci despre rolul sportului în educarea copiilor noştri”. gsp.ro şi digisport.ro au semnalat imediat faptul că inventarea verbului „a deposta” i-a atras edilului noi critici.

Acestea au continuat şi ieri, printre vocile care l-au pus la punct pe Chirica numărându-se cea a fostului preşedinte al Politehnicii, Ciprian Paraschivdar şi adversari politici, de pildă prefectul Bogdan Cojocaru şi secretarul de stat Bogdan Balanişcu, care l-au taxat dur pe primar

Grozavu, exemplu de fair-play

Deşi, de regulă, este un critic acerb al arbitrajelor, de multe ori declaraţiile lui pe tema amintită fiind nefondate, Leo Grozavu a avut o reacţie plină de fair-play, atunci când a fost rugat să comenteze declaraţiile primarului şi eliminarea lui Roman, apărută după două cartonaşe galbene corect acordate: „Mă puneţi să comentez ce zice domnul primar? Nu comentez! Arbitrajul nu e de comentat! Eu am fost departe, nu am văzut. Roman nu a vrut sigur să lovească. Dar, dacă greşeşti, plăteşti! Eu am încredere în Istvan Kovacs (FOTO JOS), a avut şi VAR la dispoziţie. Sunt singur că a luat decizia bună”.

Roman a spus că nu a avut intenţia de a-l lovi pe Baiaram înainte de al doilea cartonaş galben, şi a dat declaraţii contradictorii. Întâi a spus că nu ştie dacă arbitrul a greşit – „Nu ştiu dacă a fost sau nu, nu comentez” – apoi că avertismentul a fost dat uşor.

Declaraţiile tehnicienilor

Leo Grozavu: „Au fost două părţi distincte, până în minutul 60 şi după minutul 60. În prima repriză am fost o echipă care a luptat, am făcut foarte multe lucruri bune. Au urmat 15 minute echilibrate, apoi nu am mai existat efectiv pe teren, au fost foarte multe naivităţi. Iar fotbalul este pentru oameni maturi, nu pentru copii. Ce s-a întâmplat, e de necomentat. Am avut meciul în mână, eliminarea ne-a destabilizat. N-ai voie să iei patru goluri în 30 de minute indiferent cu cine joci. Poţi să joci şi în nouă oameni! Le-am spus să retragem liniie, să fim compacţi, dar am făcut aceleaşi greşeli”.

Laurenţiu Reghecampf: „Dacă jucăm serios, la adevărata noastră valoare, nu avem probleme. Dacă nu jucăm ce trebuie, ne facem singuri probleme, cum s-a întâmplat în prima repriză. Nu am fost agresivi, le-am dat multe spaţii. În repriza a doua, totul a fost pozitiv, sunt mulţumit. Puteam să marcăm şi mai multe goluri, vom ajunge să marcăm mai mult”.

În runda a V-a a Ligii I de fotbal s-au mai înregistrat rezultatele FC U Craiova – FC Voluntari 3-1 (3-0), Oţelul Galaţi – Universitatea Cluj-Napoca 1-1 (0-0).

Partida Rapid Bucureşti – Petrolul Ploieşti s-a disputat aseară, iar azi, de la ora 20:30, se joacă meciul Dinamo Bucureşti – FC Botoşani.

Întâlnirile FC Hermanstadt – FCSB, CFR Cluj – Sepsi Sfântu Gheorghe şi Farul Constanţa – UTA au fost amânate.

Comentarii