FOTBAL Grozavu, decapitat după un nou dezastru. Un portughez vine să salveze corabia plină de apă

luni, 01 aprilie 2024, 02:50
8 MIN
 FOTBAL Grozavu, decapitat după un nou dezastru. Un portughez vine să salveze corabia plină de apă

Weekend negru la Politehnica Iaşi. Eşecul suferit sâmbătă, la Botoşani, 1-2 cu cea mai slabă echipă din campionat, a generat destituirea antrenorului principal, Leo Grozavu, iar astăzi este aşteptată instalarea unui nou tehnician, portughezul Tony, fost campion al României ca jucător la CFR Cluj.

Ziarul de Iaşi vă prezintă evenimentele nebune de la finalul săptămânii, în ordine cronologică.

FC Botoşani – Politehnica Iaşi 2-1 (0-1), în etapa a II-a a play-out-ului Ligii I de fotbal

FC: Ducan – R. Benzar, Sadiku, Miron, Ţigănaşu – G. David (’46 Mitrov), Dican, I. Filip – Florescu (’61 Mouaddib), Lopez (’78 Margiotta), Ofosu (’84 Aldair). Antrenor: Bogdan Andone.

Poli: Lung – Martac (’46 Todoroski), F. Ilie, Samayoa, Ştefanovici (’61 L. Mihai) – Marchioni, Bordeianu (’70 Saghiri) – Allanzinho, Roman (’82 Kabran), Bettaieb – Buş (’61 Ispas). Antrenor: Leo Grozavu.

Cartonaşe galbene: Filip (’17), Sadiku (’57), Mitrov (’81).

Arbitri: Viorel Flueran; George Neacşu, Alexandru Filip.

0-1, min. 26: Florescu a tratat superficial o fază bună în careul oaspeţilor, Poli a contraatacat, Bettaieb s-a descurcat bine în stânga, i-a pasat lui Roman, care a înscris cu un şut de la 15 metri, uşor lateral stânga, deviat de Dican;

1-1, min. 68: Dican a profitat de faptul că Bordeianu s-a uitat la el şi a înscris cu un şut de la 15 metri, uşor lateral stânga, la colţul lung;

2-1, min. 75: Lopez a reluat din careul mic centrarea din lateral stânga trimisă de Ţigănaşu la bara a doua.

Ajunsă cu apa aproape de gură ca urmare a evoluţiilor foarte slabe din ultima perioadă, Politehnica avea o singură şansă sâmbătă, la Botoşani, pentru a nu fi silită să ajungă să respire intermitent: victoria. Obiectivul nu părea greu de atins mai ales dacă amintim nivelul gazdelor. Cu un lot slab, beneficiind de condiţii mult sub cele ale Iaşului, FC, care câştigase doar două dintre cele 15 meciuri disputate acasă în acest sezon, a stat din etapa a IV-a numai pe locurile direct retrogradabile, doar de patru ori pe XV, în rest numai pe ultima poziţie! Iar dacă mai plusăm cu setea de revanşă a ieşenilor după umilinţa suferită în acest an, când Poli a pierdut la Botoşani, în returul sezonului regulat, era limpede de ce fanii oaspeţilor erau încrezători că trupa lui Grozavu îşi va mai spăla un pic onoarea după desele boacăne făcute în acest sezon.

Dominare a gazdelor, gol la singurul şut al oaspeţilor

Startul nu a confirmat deloc aşteptările, Iaşul fiind dominat net de o trupă care bifase doar trei remize în ultimele şapte etape. Lung a fost însă atent în minutul 7, la încercările lui David şi Lopez, astfel că startul partidei, cu 4-0 şuturi la poartă, 3-0 şuturi pe poartă şi 3-0 la cornere, nu a mişcat tabela. Mai mult, după ce FC a început să-şi arate limitele, la prima şi singura replică a oaspeţilor din primele 45 de minute Roman a găsit, cu şansă, ţinta, astfel că la odihnă s-a intrat cu 0-1. Asta deşi statistica a fost net de partea gazdelor: 7-2 la şuturi, 3-1 la încercări pe poartă, 2-0 la şuturi în afara porţii, 5-2 la cornere.

Schimbările lui Grozavu au îngropat Politehnica

Friptă de atâtea ori, la Botoşani, Ploieşti şi Galaţi numai în ultima perioadă, când a pierdut sau a remizat după ce a condus la pauză, în special din cauza deciziilor lui Grozavu, Poli a dat în startul actului secund senzaţia că a învăţat ceva din boacănele trecute, Bettaieb semnând prima ocazie a reprizei în minutul 52. FC a replicat prin Florescu (’56), însă jocul părea amorţit, perfect pentru Iaşi.

În minutul 60 însă, Grozavu, căruia îi ieşise în start renunţarea la modulul 4-4-2 cu romb la mijloc, care a dus echipa în groapă, şi trecerea la 4-2-3-1, a făcut o nouă mutare falimentară: i-a introdus pe Ispas, care nu mai jucase de o lună şi jumătate, şi pe închizătorul Luca Mihai, absent o săptămână din Copou după prezenţa la naţionala de tineret mijlocaş dreapta. Asta în timp ce Harrison, care, probabil, s-ar fi distrat cu greoiul Miron pe un joc pe contraatac, ideal la 1-0 în deplasare, a fost uitat pe bancă.

Efectul mutărilor lui Grozavu a fost imediat! Dar nu în sensul dorit de Poli…

Nici nu am atacat, nici nu ne-am apărat

Gazdele au pus stăpânire totală pe meci, au marcat de două ori în opt minute, prin Dican şi Lopez (în urma unei faze generate de o gafă a unui alt jucător introdus de Grozavu, Todoroski) şi s-au impus absolut meritat, după ce au zdrobit Iaşul la statistica importantă (nu la posesie şi pase, capitolele atât de dragi lui Grozavu) şi în actul doi. A fost 3-3 la cornere, 9-4 la şuturi, 3-1 la încercări pe poartă şi în afara porţii, singurul moment în care Ducan a avut de lucru fiind în minutul 88, când portarul a respins şutul lui Marchioni dintr-o lovitură liberă de la 20 de metri uşor acordată.

Botoşani a câştigat astfel meritat, Poli, cu neinspiratul Grozavu stând pe bancă pe final, nefiind în stare să profite de paloarea gazdelor. Astfel, o echipă extrem de răsfăţată, care nici nu a atacat, nici nu s-a apărat din minutul 60, a fost dusă în fundătură de un tehnician care a pierdut frâiele.

Grozavu nu a înţeles ce s-a întâmplat

La finalul meciului, Bogdan Andone, căruia nu-i venea să creadă că a câştigat, şi-a felicitat jucătorii, despre care a spus că „au dat dovadă de caracter şi personalitate” şi a spus că speră ca echipa sa să aibă noroc.

În acelaşi timp, Grozavu îşi făcea planuri de viitor, vorbind de planuri de revenire: „Nu înţeleg ce se întâmplă. Ne pierdem busola, reperele, adversarul vine peste noi. Botoşaniul şi-a dorit mai mult decât noi. A fost un deja-vu (aluzie la meciul din sezonul regulat, încheiat tot cu 2-1 după 0-1 la pauză). Am devenit o candidată clară la retrogradare. Trebuie să ne revenim, să fim atenţi la orice fază, mai ales că se joacă puţin fotbal. Situaţia de faţă ne face mai responsabili”.

Despărţire pe cale amiabilă

Planurile antrenorului s-au făcut scrum imediat după meci, când conducerea clubului a decis despărţirea de Grozavu. Divorţul a fost făcut pe cale amiabilă: tehnicianul  a fost lăudat pe site-ul clubului şi a stat la masă, după demitere, cu capii Politehnicii. Dacă şefii clubului nu mutau rapid, situaţia putea să ajungă în impas luni, în condiţiile în care apropiaţi ai primarului Mihai Chirica i-au cerut insistent în ultima perioadă edilului să forţeze luarea de măsuri la club. Faţă de trecut, Chirica nu s-a implicat absolut deloc în acest sezon la Poli, club care a beneficiat în fiecare din ultimii doi ani de finanţări de 2 milioane de euro de la municipalitate, plus facilităţi consistente legate de folosirea bazelor sportive ale Primăriei.

Cum s-a ajuns la Tony

Negândindu-se că Poli poate să joace aşa de slab şi să piardă la Botoşani, mai ales că declaraţiile tehnicienilor erau superoptimiste, şefii Politehnicii, care nu aveau vreun plan B legat de banca tehnică, au înroşit telefoanele încă de sâmbătă seară în căutarea unui nou antrenor, obiectivul fiind ferm: luni echipa trebuia să aibă antrenor.

Pentru a nu păţi precum Petrolul Ploieşti, care l-a aşteptat în zadar zile în şir pe Marius Şumudică, şefii lui Poli au eliminat rapid de pe listă variantele incerte. Pe lângă Şumudică, a fost vorba şi de Liviu Ciobotariu, care tatonează piste din străinătate, dar şi Eugen Neagoe, aflat sub contract ferm cu FC Argeş.

Cum nici alte variante interne nu prezentau siguranţă, rezultatele lui Florin Bratu, Ionuţ Badea, Ovidiu Burcă ori Gyuszy Balint fiind slabe în ultima perioadă, s-a mers pe ideea unui antrenor străin, care să îndeplinească trei condiţii: să ştie limba română, să cunoască Liga I şi să vină rapid la Iaşi pentru a scoate echipa din criză.

Cum Andrea Mandorlini nu a rulat corespunzător la CFR Cluj, varianta aleasă a fost Anthony da Silva, cunoscut sub numele Tony.

Cine e noul antrenor

Deţinător al licenţei PRO, fostul aprig fundaş dreapta al CFR Cluj a mai lucrat în eşaloanele doi şi trei din Portugalia, la Academico Viseu, Freamunde, Oliveirense, Braganca, Vilar Perdizes, Chaves, Paco Fererira, Montalegre, precum şi la naţionala Camerunului. Tony (43 de ani) a mai fost curtat recent de FCSB şi FC Voluntari şi urmăreşte îndeaproape Liga I.

Ca fotbalist, portughezul născut în Franţa a jucat la juniorii lui Paris Saint Germain şi la seniorii lui Sandinenses, Chaves, Estrela Amadora, CFR Cluj, Vitoria Guimaraes, Pacos Fereira şi Penafiel. Născut pe 20 decembrie 1980, dublul campion al României (2008 şi 2010) a renunţat la cariera de jucător în 2015, când a devenit antrenor.

Şfaiţer: „Am încredere că Tony va deveni De Zerbi de România!”

Informaţiile legate de demiterea antrenorului Leo Grozavu şi instalarea portughezului Anthony da Silva „Tony” ca antrenor, obţinute pe surse şi prezentate în exclusivitate de ziaruldeiasi.ro, au fost confirmate şi comentate de preşedintele Consiliului Director al lui Poli, Cornel Şfaiţer.

„Eu nu pun niciodată relaţiile personale pe primul loc atunci când vine vorba de activitatea profesională. Cu toată părerea de rău pentru Leo, care e un om de mare caracter şi un antrenor cu rezultate, a trebuit să facem o schimbare pentru a scoate echipa din criză. Nu aveam timp să stăm după vreun antrenor, indiferent de cota lui, a trebuit să ne mişcăm rapid. Noul tehnician trebuie să aibă timp să pregătească meciul cu FC U Craiova 1948, de luni, pe care trebuie să-l câştigăm. Din multitudinea de propuneri care au venit pe adresa noastră ne-am decis asupra lui Tony” a declarat Şfaiţer, care a explicat alegerea: „În ultimii ani am primit numeroase referinţe pozitive despre cum lucrează. Are acelaşi spirit de luptător pe care-l etala ca jucător, este foarte preocupat de a se perfecţiona, are licenţa PRO, a învăţat de la nume mari ale fotbalului portughez, cu care e prieten. A contat enorm şi faptul că vorbeşte româna şi alte limbi de circulaţie internaţională, precum şi faptul că a urmărit mereu campionatul nostru, fiind la curent cu tot ce se întâmplă. Eu am încredere că Tony va fi un De Zerbi (n.r. – fost jucător la CFR Cluj, care a ajuns să antreneze echipe cunoscute din Italia, pe Şahtior Doneţk şi, acum, pe Brighton) de România!”.

Dacă nu apar elemente neprevăzute, Tony va sosi astăzi la Iaşi pentru a parafa contractul cu Politehnica. El vrea să vină la Poli cu un antrenor secund şi un preparator fizic. 

Comentarii