FOTBAL Secetă întreruptă pe ritm de samba, cu noroc şi ajutorul VAR

vineri, 20 octombrie 2023, 01:50
8 MIN
 FOTBAL Secetă întreruptă pe ritm de samba, cu noroc şi ajutorul VAR

Politehnica Iaşi – Sepsi Sfântu Gheorghe 1-0 (0-0), într-o partidă restantă din etapa a VII-a a Ligii I de fotbal

 

Poli: Ailenei – Martac (’73 Itu), F. Ilie, Katanec, Ispas (‘90^2 Gheorghiţă) – Bordeianu, Marchioni – Roman (‘90^2 Jatoba), Ciobanu (’46 Luis Phelipe), Ştefanovici – Buş (‘90^6 Harrison). Antrenor: Leo Grozavu.

Sepsi: Niczuly – I. Gheorghe, Bălaşa, Ninaj, Fl. Ştefan – Renţa, Rodriguez (’61 Debeljuh) – M. Ştefănescu, C. Matei (’61 Alimi), Aganovic (’73 R. Varga) – Safranko (’61 Rondon). Antrenor: Liviu Ciobotariu.

Cartonaşe galbene: Bordeianu (‘90^7), Ailenei (‘90^10) – Matei (’10), Bălaşa (’53), I. Gheorghe (‘90^1).

Arbitri: Florin Chivulete; Sebastian Gheorghe, Andrei Constantinescu.

 

1-0, min. 48: lăsat singur în careu, lateral stânga, după o pasă de la 16 metri, uşor lateral dreapta, a lui Marchioni, Luis Phelipe a finalizat o acţiune frumoasă a gazdelor, care mai cuprinsese şi un „un-doi” Marchioni – Roman.

 

Politehnica Iaşi a concretizat joi seară noua şansă pe care a avut-o de a bifa prima victorie pe teren propriu din acest sezon, după o secetă în Copou de cinci luni, ultima victorie acasă până ieri fiind în Liga a II-a! Într-o partidă restantă din runda a VII-a, Poli a trecut de Sepsi, o trupă rătăcită tare în ultima perioadă, venită la Iaşi după cinci eşecuri consecutive în campionat.

Deşi oaspeţii au avut, în plus, şi mari probleme de lot, Ciobotariu fiind silit să joace cu un mijlocaş ofensiv, Ion Gheorghe, fundaş dreapta şi cu un debutant în Liga I, Renţa, pentru a suplini absenţele a trei piese de bază, Păun, Oteliţă şi Denis Ciobotariu, toţi cu meciuri sub tricolor, la diferite naţionale, startul a zdruncinat tare Iaşul. Care a fost penalizat cu o lovitură de la 11 metri după ce Katanec l-a faultat aiurea în careu pe Ştefănescu.

 

Sepsi a ratat un penalty în minutul 4

 

Ailenei a fost însă din nou logodit cu norocul la penalty, Matei zdruncinând bara (‘4), aproape de vinclu, din lovitura de pedeapsă primită. Poli a replicat prin Buş (’14), dar şi-a creat prima ocazie cu adevărat importantă abia în minutul 45, când Roman a tras puternic de la 15 metri, însă exact pe direcţia lui Niczuly, care a respins. Astfel, la pauză s-a intrat cu 0-0 după un prim act în care oaspeţii au avut posesia şi ocazia cea mai clară, iar gazdele au trimis mai multe şuturi.

 

Jogo bonito după introducerea lui Luis Phelipe

 

Intrarea lui Luis Phelipe din primul minut al actului secund a rupt partida în startul actului secund, care a fost dominat net de gazde. Brazilianul a speculat improvizaţia din flancul drept al oaspeţilor, a dat tonul fotbalului spectacol şi a fost determinant în ecuaţia jocului. După ce şi-a reglat tirul, Luis Phelipe a punctat în minutul 48, iar după trei minute l-a servit perfect pe Buş, care a trimis peste poartă de la 11 metri.

Apoi, după ce Matei a confirmat că s-a încălţat invers aseară, ex-dinamovistul ratând inexplicabil o reluare simplă, din careul mic, în minutul 60, Luis Phelipe (’64) l-a întins bine pe Niczuly, care a deviat în corner.

 

A fost trasată greşit linia la VAR?

 

Finalul a aparţinut lui Sepsi. În minutul 74, Ştefănescu a trimis peste poartă dintr-o lovitură liberă de la 20 de metri, iar în minutul 81, covăsnenii au crezut pentru câteva minute că au egalat. Renţa a centrat de pe stânga, Debeljuh şi Rondon au urmărit mingea, care a intrat în plasă după ce a fost deviată de Ispas. Golul a fost validat iniţial, însă, după cinci minute, Chivulete, care a arbitrat foarte slab, a fost chemat la marginea terenului şi a anulat reuşita după ce a urmărit reluarea. Oaspeţii au acuzat dur decizia, mai ales că la final a apărut o imagine din care se vede că linia de ofsaid a fost trasată printre picioarele lui Bordeianu şi nu ţinând cont de piciorul drept al ieşeanului, care era mai în spate.

FOTO: GSP

Scăpată cu faţa curată, Poli, care a mai avut o ocazie creată de Luis Phelipe în minutul 90, când Roman a şutat modest, a rezistat apoi presiunii oaspeţilor şi a oferit celor 4 000 de ieşeni prezenţi în Copou o seară fericită.

 

Aerianul Chivulete l-a eliminat pe Grozavu şi l-a scos din sărite până şi pe monumentul de calm numit Ciobotariu, care a văzut primul galben ca antrenor!

 

^ Leo Grozavu a fost eliminat în minutul 82, iar Liviu Ciobotariu a primit cartonaş galben în minutul 74. Ambii tehnicieni au fost total nemulţumiţi la final. „N-am făcut mare lucru. Când l-am văzut că vrea să-mi dea galben pentru faptul că i-am atras atenţia că înainte de golul lor anulat de VAR fusese corner pentru noi, i-am zis că nu se dă cartonaş pentru aşa ceva. Şi mi-a dat roşu, deşi nu l-am jignit. Ni se pune pumnul în gură, suntem eliminaţi la cea mai mică grimasă!” a spus Grozavu. „Eu nu vorbesc niciodată de arbitri, în 17-18 ani de antrenorat nu am luat niciun cartonaş! Nici măcar nu am protestat. Asta deşi maniera de arbitraj nu a fost corectă. A dat o mulţime de faulturi anapoda, a întors o lovitură liberă pentru noi de pe 16 metri, după ce Varga fusese lovit în gură, La golul lor a lăsat avantaj la un fault pentru noi, la faza următoare, nu a mai lăsat avantaj. Nu am înţeles nimic nici la golul nostru anulat. Cum a fost trasată linia, de ce mai avem VAR dacă e chemat centralul pentru un ofsaid?” a punctat Ciobotariu, care a lucrat în trecut şi la Poli.

 

Observator de Champions League în peluza arenei din Copou şi pe steagurile fanilor lui Poli!

 

 Aflat în conflict cu primarul Iaşului, Mihai Chirica, fostul căpitan de echipă al Politehnicii Iaşi, Ciprian Paraschiv, care a fost preşedinte executiv la Poli până la finalul lui iulie, a urmărit meciul din peluza arenei din Copou. Paraschiv, care a fost marţi delegat UEFA la meciul Lituania – Ungaria, din preliminariile Euro 2024, iar miercurea viitoare va fi observatorul forului fotbalistic european la duelul stelar din grupele Champions League dintre Celtic Glasgow şi Atletico Madrid a susţinut că primarul i-a interzis prezenţa la tribuna oficială a arenei din Copou, iar Poli i-a oferit un abonament la tribuna 0, pe care l-a refuzat.

^La tribuna B, lângă steagul cu cel mai important jucător ieşean de după 1989, Andrei Cristea, care este afişat în ultima perioadă la fiecare meci din Copou, a apărut ieri şi un drapel cu Paraschiv şi unul cu siglele de tradiţie ale clubului ieşean deasupra cărora scria „Tradiţie, renume, istorie”.

 

Un fost mare atacant al lui Poli a fost observator, alţi foşti jucători ieşeni în tribune

 

– Observatorul LPF al partidei a fost Iulius Nemţeanu, fost atacant la Politehnica.

– La meci au asistat şi trei asistenţi ai antrenorului principal al FC Botoşani, Dan Alexa: foştii jucători ieşeni Ştefan Grigorie (antrenor secund) şi Vasile Gheorghe (preparator fizic) şi fratele unui fost fotbalist al lui Poli, Valeriu Bordeanu, Alin, care e antrenorul portarilor botoşăneni.

– Preşedintele Consiliului Director al CSM Politehnica, Cornel Şfaiţer, s-a întreţinut cordial cu numeroşii membri ai delegaţiei oaspeţilor, condusă de Attila Hadnagy, care s-a arătat foarte iritat când din tribună s-a aruncat cu o brichetă, iar copiii de mingi au întârziat serios returnarea balonului.

– Şfaiţer a venit la Poli de la Sepsi, unde fusese manager general. Şi Grozavu lucrase înainte de a veni la Iaşi tot la gruparea din Sfântu Gheorghe. Antrenorul Politehnicii a fost premiat înainte de meci pentru faptul că a bifat a 200-a prezenţă ca antrenor în Liga I.

 

Primăria a dat 100 000 de euro pe o tabelă care deja dă rateuri!

 

– Abia montată pe arena din Copou, tabela de marcaj despre care se spune că a costat circa 100 000 de euro, bani achitaţi de Primăria Iaşi, a dat serioase rateuri.

– Oaspeţii au fost însoţiţi de o galerie consistentă în timp ce ultraşii lui Poli continuă protestul prin absenţă ca urmare a schimbării siglei de tradiţie a clubului, mutare neinspirată, făcută înainte de startul sezonului. În schimb, la stadion a fost prezentă o mini-fanfară…

– Poli nu a contat pe Lung, menajat, Samayoa, care a jucat miercuri pentru naţionala Guatemalei în meciul din Panama, din CONCACAF Nations League, şi Vojtus, uşor accidentat. Rezerve neutilizate la gazde au fost Jankov, Tincu, R. Ion şi A. Dumitru.

Belu, Hrib şi Farcaş nu au prins nici banca de rezerve.

– Căpitan de echipă la gazde a fost Mihai Bordeianu.

– Căpitanul oaspeţilor, Niczuly, i-a luat apărarea lui Ciobotariu, care e ameninţat cu demiterea de Sepsi. „Cu ce-i de vină Mister dacă noi ratăm de la 2 metri şi din penalty? La cum jucăm, retrogradăm!” a spus portarul oaspeţilor.

 

Declaraţiile tehnicienilor

Leo Grozavu: „Sunt bucuros că am obţinut prima victorie acasă din acest sezon, sper să ne dea încredere acest lucru. A fost o partidă de luptă, de sacrificiu, cu o echipă bună. Aşa a ieşit şi victoria mai frumoasă. Jucăm mai bine de când am schimbat sistemul şi mizăm pe doi închizători. Am avut şi şansă în minutul 2, deşi eu zic că penaltiul a fost uşor acordat”.

Liviu Ciobotariu: „E cea mai neagră situaţie din istoria clubului, e un vis urât din care nu ne putem trezi. Ca joc nu am arătat rău faţă de meciurile anterioare. Am avut penalty, am ratat două-trei ocazii mari. Nu vreau să iau din meritele lui Poli, care a avut inimă şi pe care o felicit, dar cred că nu meritam să pierdem azi”.

 

Astăzi începe etapa a XIII-a a Ligii I de fotbal, care se va derula după următorul program.

Vineri: UTA – Rapid (ora de start – 21:00).

Sâmbătă: FC Hermannstadt – Dinamo Bucureşti (17:00), Farul Constanţa – Universitatea Cluj (21:45).

Duminică: Politehnica Iaşi – FC U 1948 Craiova (15:30), Universitatea Craiova – Petrolul Ploieşti (18:00), FCSB – FC Voluntari (21:00).

Luni: Sepsi – FC Botoşani (18:00), CFR Cluj – Oţelul Galaţi (21:00).

Partidele vor fi transmise în direct de principalele televiziuni de sport din România.

Comentarii