FOTBAL: Suflaţi şi în iaurt! Discuţiile despre promovarea Stelei pot fi folositoare

vineri, 21 aprilie 2023, 01:50
3 MIN
 FOTBAL: Suflaţi şi în iaurt! Discuţiile despre  promovarea Stelei pot fi folositoare

Etapa a V-a a Ligii a II-a de fotbal începe astăzi, cu partida dintre Unirea Dej şi Oţelul Galaţi, care va începe la ora 17:30. Runda va continua sâmbătă, cu duelul Gloria Buzău – Steaua Bucureşti (ora de start: 12,30) şi se va încheia marţi, când este programată confruntarea dintre Dinamo Bucureşti şi Politehnica Iaşi, care va începe la ora 20:00.

După patru runde, clasamentul primei grupe valorice a eşalonului doi, care va da două cluburi promovate direct şi alte două care vor juca baraje cu ocupantele locurilor XIII şi XIV din Liga I, este: 1. Steaua (47 puncte); 2. Poli (46); 3. Oţelul (42); 4. Dinamo (38); 5. Buzău (34); 6. Dej (34).

În mod normal, Steaua nu ar trebui să aibă drept de promovare, astfel că Iaşi ar avea un avans liniştitor, de opt puncte faţă de primul loc care duce la baraj. Totuşi, dacă variantă vehiculată în ultima perioadă în spaţiul public, acordarea dreptului de promovare steliştilor ca urmare a unor modificări legislative de ultimă oră, se va concretiza, Politehnica ar mai avea acum doar patru puncte faţă de baraj. Drept urmare, Poli, care are toate atuurile de partea ei (buget net superior, lot cu o valoare mult mai mare faţă de toţi adversarii, condiţii de excepţie oferite echipei, peste multe dintre cele existente la Liga I etc.) ar trebui să sufle şi în iaurt şi, pentru a evita orice problemă, să termine pe una din primele două poziţii ale clasamentului.

În paranteză fie spus, aberanta ipoteză de schimbare a regulilor pe parcursul competiţiei, are şi un efect pozitiv pentru campionat. Steaua, care a fost de nerecunoscut cu Oţelul, la finalul meciului discutându-se şi despre sesizarea Comisiei de Integritate, şi a fost modestă şi cu Poli, are acum şi motivaţie sportivă. Liderul ar trebui astfel să joace serios toate meciurile şi nu doar pe cele în care are un anumit interes. Ideea, nedreaptă de altfel, că steliştii vor avea drept de promovare ar trebui să fie un factor motivator important pentru un club care şi anul trecut a jucat degeaba în play-off, neavând dreptul de a disputa barajul, deşi s-a clasat pe un loc care-i dădea acest drept.

Discuţia este mai amplă pe acest subiect, doar unul dintre cele pe care Federaţia Română de Fotbal le gestionează prost. Astfel, s-a ajuns ca un sfert dintre echipele primite în Liga a II-a să nu aibă drept de promovare sau să poţi juca în play-off-ul eşalonului doi fără să ai dreptul de a urca în Liga I! Şi în ceea ce priveşte sistemul competiţional există controverse serioase atât la Liga I (ocupanta locului VIII ar putea să joace în cupele europene, iar cluburile de pe locurile V şi VI – nu!; punctele acumulate în sezonul regulat se înjumătăţesc în faza a doua, lucru care nu se întâmplă la celelalte eşaloane), cât şi la Liga a II-a. În eşalonul doi se joacă doar tur în sezonul regulat, unele echipe disputând, astfel, mai multe meciuri acasă decât celelalte.

Revenind la actualitate, precizăm că toate meciurile din etapa a V-a a a play-out-ului Ligii a II-a se dispută sâmbătă, de la ora 11:00, după următorul program:

Grupa A

Unirea Slobozia – Minaur Baia Mare. CSC Şelimbăr – Metaloglobus Bucureşti. CSM Slatina – Politehnica Timişoara. Miercurea Ciuc stă.

Grupa B

Ripensia Timişoara – FC Braşov. Concordia Chiajna – Progresul Spartac Bucureşti. CSC Dumbrăviţa – Viitorul Pandurii Târgu Jiu. Unirea Constanţa stă.

Clasamente:

1. Şelimbăr (33); 2. Ciuc (33 puncte); 3. Slobozia (33); 4. Slatina (28); 5. Metaloglobus (23); 6. Baia Mare (21); 7. Poli Timişoara (19) – Grupa A;

1. Braşov (37); 2. Chiajna (35); 3. Târgu Jiu (32); 3. Dumbrăviţa (30); 5. Progresul (23); 6. Ripensia (17); 7. Unirea Constanţa (12) – Grupa B.

Ultimele două clasate retrogradează direct (în grupa B, Ripensia şi Unirea nu mai pot evita retrogradarea), iar ocupantele locurilor V vor juca un baraj în urma căruia se va decide o altă formaţie care va juca în Liga a III-a.

Comentarii