FOTBAL: Teoria conspiraţiei, infirmată: n-are nimeni nimic cu Poli. Avem mentalitate de echipă mică şi decizii tactice aiuritoare

luni, 04 martie 2024, 02:50
4 MIN
 FOTBAL: Teoria conspiraţiei, infirmată: n-are nimeni nimic cu Poli. Avem mentalitate de echipă mică şi decizii tactice aiuritoare

Politehnica Iaşi a încheiat la egalitate partida cu Dinamo Bucureşti, din etapa a XXIX-a a Ligii I de fotbal. Partida, disputată vineri seară, în Copou, s-a încheiat cu scorul de 0-0.

Ziarul de Iaşi subliniază trei aspecte importante ale duelului care a generat, printre altele, contrazicerea unor scenarii demne de teoria conspiraţiei, puse pe tapet în ultima perioadă.

1 Poli nu este luată la ţintă

Unele decizii de arbitraj defavorabile Iaşului luate în ultima perioadă (neeliminarea lui Papp în meciul cu Petrolul, anularea golului lui Kabran în disputa cu FC U 1948 Craiova, care a părut eronată, în ciuda explicaţiilor ulterioare ale Comisiei Centrale de Arbitri) i-au făcut pe unii fani ieşeni să ia foc. Uitând multe decizii pro-Poli de anul trecut, alimentaţi de spusele antrenorului Iaşului, Leo Grozavu, care a afirmat că echipa sa e luată la ţintă, unii suporteri au mers până acolo încât au susţinut că favoriţii lor nu sunt doriţi în Liga I şi că se lucrează, la vârful fotbalului românesc, pentru retrogradarea acestora. Scenariul că „oculta federală” urmăreşte ducerea Iaşului în Liga a II-a a fost demontat (şi) vineri, când arbitrajul lui Vidican a fost imparţial. Mai mult, nemulţumiţi au fost dinamoviştii, care au cerut insistent eliminarea lui Marchioni în minutul 27.

2. Politehnica nu este o echipă ghinionistă, ci are mentalitate de echipă mică

O altă idee vehiculată insistent în ultima perioadă şi neconfirmată vineri a fost faptul că Politehnica este ghinionistă. Iaşul a obţinut cu mare noroc un punct, lucru recunoscut, voalat, până şi de şefii şi antrenorii gazdelor. Iar dacă Ailenei a fost inspirat într-un moment decisiv, se poate spune că Iaşul a remizat cu noroc deoarece Abdallah, în alte două rânduri, şi Selmani nu au împins mingea în poartă din poziţii ideale, de la 6 metri sau din careul mic.

În schimb, Iaşul a arătat din plin că are mentalitate de echipă mică. Acest lucru a fost demonstrat şi de uluitoarea declaraţie a antrenorului secund Mugur Cornăţeanu, care a afirmat după meci că ar fi fost mulţumit cu trei puncte din ultimele trei runde. Runde în care Iaşi a avut două dueluri pe teren propriu, unul cu o echipă de pe locurile de retrogradare, şi unul în deplasare, cu o trupă modestă.

3. Grozavu nu şi-a recăpătat inspiraţia

După ce a pierdut multe meciuri ca urmare a unor decizii de neînţeles, Grozavu a dat iluzia la precedentul meci de acasă, cu Rapid, că şi-a găsit busola, mutările antrenorului ieşindu-i cu giuleştenii.

Cu Dinamo, tehnicianul a reintrat însă pe matca lui ciudată.

A uns al nouălea căpitan de echipă din acest sezon, Ilie, banalizând astfel un simbol puternic, onorat de-a lungul anilor de jucători precum Simionaş, Romilă sau Andrei Cristea.

Apoi, l-a titularizat pe Itu, care a fost forţat des să plece din Copou şi jucase în acest an doar o oră, în primul din cele şapte meciuri din 2024.

Nu în ultimul rând, din minutul 64 a revenit la obsesia sa tactică care nu dă roade, 4-4-2 cu romb la mijloc, Politehnica fiind astfel la un pas de a fi îngropată. Trecerea la modulul amintit, după ce în start s-a mers pe 4-3-3, a generat ruperea jocului şi apariţia a trei ocazii uriaşe în contul oaspeţilor.

Lucru de neacceptat în condiţiile în care „câinii” ar fi trebuit să fie dominaţi fizic pe final. Asta pentru că Dinamo era vizibil stoarsă, bucureştenii având patru titulari care au şomat în sezonul de toamnă (Ie, Velkovski, Pavicic, Milanov), unul de 38 de ani (Patriche), altul de 36 (Moura) şi o rezervă supraponderală (Selmani) etc. Iar scuza oboselii nu stă deloc în picioare, în condiţiile în care oaspeţii au avut două deplasări în ultima săptămână faţă de una a Iaşului, şi aceea făcută cu un charter. Iar dacă mai amintim că drumul pe care merge antrenorul dinamoviştilor, Zeljko Kopic, care are deja un modul tactic stabil şi o formulă de bază, deşi a transferat de pe drumuri, din şapte zări în această iarnă, pare a da rezultate în privinţa exprimării echipei, în timp ce desele schimbări de sistem şi de distribuţie semnate Grozavu bulversează Iaşul şi teoreticele trasee şi relaţii de joc, tabloul e complet.

Trăgând linie, mult noroc şi multe restanţe pentru Poli, care, deşi a scos nasul de pe locurile de baraj în urma eşecului FC U 1948 de la Arad, a ratat prilejul de a ţine la respect pe Dinamo şi de a mări distanţa în clasament faţă de locurile retrogradante. 

SURSA FOTO: Adrian Cuba/AGERPRES

Comentarii