(FOTO) Burse pentru elevii din mediul rural: sfaturi pentru elevii fundaţiei ProRuralis de la oameni de afaceri şi personalităţi din domenii diverse

sâmbătă, 28 aprilie 2018, 01:50
4 MIN

23 de absolvenţi de liceu, beneficiari ai programului ProRuralis, s-au întâlnit ieri cu o mică parte din cei cărora li se datorează şansa de a urma un liceu de elită din Iaşi, şi fără al căror sprijin ar fi rămas probabil la şcoala din sat, în ciuda capacităţilor lor intelectuale deosebite. Astfel, se încheie cel de-al XVII-lea an în care Asociaţia ProRuralis, alături de sponsorii şi de oamenii de afaceri care şi-au oferit ajutorul, elevi cu o inteligenţă crescută şi cu rezultate deosebite la învăţătură, dar care provin din familii sărace din mediul rural, reuşesc să termine liceul cu medii foarte mari, pregătindu-se pentru bacalaureat şi admiterea la facultate.

Programul ProRuralis, iniţiat în anul şcolar 2001-2002 de „Ziarul de Iaşi“ şi Inspectoratul Şcolar Iaşi, a oferit, pentru sute de tineri, o şansă la educaţie şi o şansă de pleca din satul natal şi de a urma cursurile unui liceu de elită şi, mai apoi, cele ale unei facultăţi. „Am ajuns la cea de-a XVII-a generaţie de absolvenţi care au fost susţinuţi de acest proiect. Această realizare nu putea să aibă viaţă decât dacă anumite persoane foarte generoase nu ar fi aderat la ideea acestui proiect. Numai prin sprijinul anumitor firme, instituţii ale statului, firme particulare sau persoane private, prin donaţiile lor, an de an, un număr de aproximativ 100 de copii beneficiază de această bursă, care acoperă doar cheltuielile de masă şi cazare, iar copiii trebuie să aibă minimum media 9“, a punctat preşedintele Ascoiaţiei ProRuralis, profesoara Dorina Hoţoleanu.

Sfaturi de viaţă de la oameni de succes

La întâlnirea de ieri, cei 23 de absolvenţi de liceu şi beneficiari ai programului ProRuralis au putut dialoga cu oamenii de afaceri Gabriel Mardarasevici, director Information Business Consulting SRL, şi Lucian Grecu, patron al Hotelului Unirea, dar şi cu medicul chirurg Eugen Târcoveanu sau Florin Gheorghiţă, fizician şi ufolog, întâlnirea fiind mediată de redactorul-şef al Ziarului de Iaşi, Toni Hriţac. Elevii prezenţi au putut să afle de la invitaţii prezenţi experienţe din viaţa acestora şi despre parcursul lor, de la persoane cu condiţii financiare modeste la oameni de afaceri de succes sau la specialişti de succes. Astfel, discursul invitaţilor le-a prezentat că, deşi lipsa banilor şi greutăţile financiare sunt un neajuns important, acestea pot reprezenta şi un atuu foarte important, pentru că sunt motivaţii care îi determină să muncească şi să treacă peste greutăţi. „Cei care au curaj muncesc, îndrăznesc, aceştia reuşesc. Cei care se mulţumesc  şi stau în banca lor că „vai ce bine este“, aceştia dispar. Avem un caz celebru, voi nu prea mai ştiţi, cel al companiei Nokia, care avea 60% din piaţa de telefonie mobilă“, menţionează Lucian Grecu.

Acesta a vorbit apoi de evoluţia companiei Apple şi de faptul că, prin imaginaţie, inovaţie, perseverenţă, aceasta a depăşit în prezent Nokia şi ar trebui să fie un exemplu pentru drumul pe care ei îl vor parcurge în viaţă. Un discurs incitant  le-a oferit tinerilor şi Gabriel Mardarasevici, care le-a spus celor prezenţi că „din punctul meu de vedere, cel mai important atribut pe care trebuie să-l aveţi este acela de a fi implicaţi. Trebuie să fiţi implicaţi acolo unde vă duceţi, orice aţi face, pedagogie, educaţie fizică, academia de poliţie. Când aţi ajuns acolo trebuie să luaţi iniţiativa, să nu lăsaţi lucrurile să treacă pe lângă voi. Implicaţi-vă în toate proiectele care sunt, cu toată energia voastră“, a punctat omul de afaceri.

Prezent la întâlnire, renumitul chirurg Eugen Târcoveanu le-a vorbit celor prezenţi despre inovaţiile în chirurgie şi despre faptul că acestea nu s-ar fi putut face dacă, la un moment dat, nu ar fi existat oameni care să îndrăznească să viseze, să ia iniţiativa şi să creadă că pot realiza ceva, dar şi să nu facă rabat de la calitate. „Este foarte important să faceţi lucruri de calitate, în orice domeniu aţi fi. Voi da câteva exemple de lucruri de calitate care, indiferent în ce domeniu aţi fi, lucruri care lasă în urmă o dâră“, a declarat chirurgul. De asemenea, Florin Gheorghiţă a ţinut să vorbească despre latura spirituală şi despre importanţa acesteia, dincolo de capacităţile intelectuale. Astfel, acesta a ţinut să le amintească tinerilor că nu trebuie să uite de suflet, de interacţiunea cu cei din jur şi de scopul pentru care ne aflăm pe Pământ.

Premiu pentru Antibiotice

Compania Antibiotice, un vechi colaborator al acestui program, a obţinut premiul al III-lea la cea mai importantă gală de premiere a proiectelor de responsabilitate socială desfasurată în Romania, Gala „Romanian CSR Awards 2018“, la categoria Parteneriat Intersectorial, pentru proiectul „Bursele Ştiinţă şi Suflet“, burse pe care Antibiotice le acord? de 16 ani copiilor din cadrul programului ProRuralis.

„Ne implicăm direct în dezvoltarea unei societăţi sănătoase şi educate, susţinând proiecte de responsabilitate socială care să aducă un plus de valoare comunităţii, contribuind în mod constant la dezvoltarea durabilă a acesteia“ a declarat Ioana Tode, preşedintele Fundaţiei „Antibiotice Ştiinţă şi Suflet“ .

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii