FOTO: Cum se pot trage toţi banii dintr-un program european

miercuri, 23 octombrie 2019, 01:50
1 MIN

Peste două milioane de euro a reuşit să atragă din fonduri europene cel mai vechi grup de acţiune locală (GAL) din judeţ. Din cele 2,25 de milioane, jumătate reprezintă proiecte ale administraţiei locale. Grupul „Colinele Iaşilor“ s-a reunit, ieri, la Centru Cultural „Cela Neamţu“ din Ciurea – clădire refăcută tot cu bani europeni – pentru un bilanţ al realizărilor de până acum. 

Directorul asociaţiei, Iulian Băsu, a trecut în revistă cele 41 de proiecte care au primit finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. Astfel, cele 15 comune membre (14 din Iaşi şi una din judeţul Neamţ) au beneficiat – la comun, prin propuneri ale administraţiei locale, sau prin proiecte individuale – de achiziţia de utilaje, de amenajarea unor terenuri de joacă sau de sport, de sprijin pentru ferme şi exploataţii agricole, de construirea unui centru de zi sau a unei pensiuni. Practic, au fost traşi toţi banii puşi la dispoziţie prin acest program.

După prezentare, discuţiile s-au concentrat pe programele viitoare de finanţare, pe nivelul finanţării, – mai redus, „la total“, ca până acum, dar cu şanse de a obţine aceiaşi bani –, dar şi pe chichiţe legale care, aplicate strict, pot să complice mersul unui proiect. Cele mai multe proiecte au fost adjudecate în comuna Ţibăneşti (şapte), iar „vicecampioană“ este Bârnova (cinci proiecte). 

Comentarii