FOTO: O pitulice a zburat 76 kilometri pe zi din Finlanda până în România

marți, 05 noiembrie 2019, 02:59
2 MIN

Micuţa pasăre migratoare a zburat circa 76 kilometri pe zi.

O pitulice mică (Phylloscopus collybita), capturată şi inelată de ornitologii din Finlanda, a fost capturată din nou la Staţiunea Biologică Marină „Prof. Dr. Ioan Borcea“ din Agigea, în data de 24 octombrie 2019. Staţiunea de cercetare aparţine de Universitatea „Al.I. Cuza“ din Iaşi şi este recunoscută la nivel naţional şi pentru activităţile de monitorizare a speciilor de păsări.

Pasărea a fost inelată tot în acest sezon de migraţie, în data de 30 septembrie 2019, în sudul Finlandei, la Kotka, Kymenlaakso, în 24 de zile reuşind să ajungă la Staţia de Inelare de la Agigea. Distanţa parcursă a fost de 1.824 km, ceea ce înseamnă că pasărea a străbătut în medie 76 km/zi. În decursul acestei perioade a slăbit 0,5 grame, consumând rezervele de grăsime acumulate înainte de plecare.

„Această recaptură reprezintă încă o piesă din puzzle-ul migraţiei păsărilor din Europa de Est, o regiune în care aceste studii sunt încă la început de drum. În cadrul Staţiunii de la Agigea au fost recapturate păsări inelate în Israel şi în Suedia. De asemenea, păsările inelate în staţiunea de la Agigea au fost recapturate în Turcia, Liban şi Cipru“, a declarat Emanuel Baltag, directorul Staţiunii din Agigea.

Acelaşi cer­cetător a fost cel care în 2018 a descoperit, pentru prima dată în România, o pitulice de munte orientală, fiind remarcată din acel moment existenţa acestei specii de pasăre sălbatică în fauna din ţara noastră. Tot anul trecut s-a făcut şi o captură rară la Agigea, când aceeaşi echipă de cercetători UAIC a capturat şi inelat un exemplar de pitulice verzuie, aceasta fiind o specie foarte rară pentru România, observaţia fiind cea de-a 9-a la nivel naţio­nal.

Comentarii