Funcţionarii de la Urbanism îşi bat joc de contribuabili: ieşenii îşi obţin autorizaţiile la Tribunal

sâmbătă, 25 noiembrie 2023, 02:50
2 MIN
 Funcţionarii de la Urbanism îşi bat joc de contribuabili: ieşenii îşi obţin autorizaţiile la Tribunal

Eliberarea autorizaţiilor de construire s-a mutat la Iaşi de la Primărie la Palatul de Justiţie. O simplă extindere pe un teren de 500 mp solicitată de o firmă nu a putut fi soluţionată decât de judecători. Demersurile firmei pe lângă municipalitate nu au avut niciun rezultat. Primăria şi-a adus aminte să răspundă doar atunci când i s-a impus de către magistraţi.

În decembrie 2021, Safe Wheels Invest SRL a depus la Primărie o cerere privind construirea unui imobil pentru extinderea activităţii, pe un teren de 542 mp concesionat cu doi ani înainte chiar de la municipalitate. Cu o uşoară întârziere faţă de termenul legal, la sfârşitul lui ianuarie 2022, a fost emis certificatul de urbanism. În aprilie, firma a depus documentaţia tehnică necesară emiterii autorizaţiei de construire. Legea 50/1991 prevede că autorizaţia de construire trebuie emisă în termen de 30 de zile de la data depunerii documentaţiei. Termenul însă a trecut, fără ca Primăria să dea vreun răspuns solicitării firmei. Dacă alte societăţi, în situaţii similare, şi-au continuat ani de zile demersurile pe lângă Primărie, Safe Wheels Invest SRL a preferat să meargă în instanţă la scurt timp după ce s-a lămurit că aşteaptă degeaba. În decembrie, s-a plâns Tribunalului că termenul legal pentru eliberarea autorizaţiei fusese depăşit cu mai bine de 5 luni.

Abia în instanţă, reprezentanţii municipalităţii au adus precizări cu privire la proiectul depus de Safe Wheels. Ei au explicat că zona în care voia firma să se extindă era una de locuinţe individuale cu un regim redus de înălţime. Introducerea unei funcţiuni comerciale, diferite de cea predominantă a zonei îi putea deranja pe vecini. Ca urmare, ar fi trebuit solicitat acordul vecinilor.

Opinia juriştilor municipalităţii o contrazicea însă chiar pe cea a funcţionarilor de urbanism din Primărie. În certificatul de urbanism nu era menţionat nimic despre necesitatea obţinerii acordului vecinilor. De altfel, solicitarea firmei viza extinderea unei activităţi deja existente, aprobate de Primărie. Nu era introdusă nicio modificare faţă de situaţia curentă. „Pentru aceste considerente, Tribunalul constată că, în mod nejustificat, pârâtul a refuzat să îi elibereze reclamantei autorizaţia de construire, motiv pentru care urmează a fi admisă acţiunea acesteia cu consecinţa obligării pârâtului să elibereze acesteia autorizaţia de construire pentru construire imobil pentru servicii profesionale sau funcţiuni comerciale”, au conchis magistraţii Tribunalului.

Sentinţa a fost contestată de municipalitate în faţa Curţii de Apel. Primul şi singurul termen de judecată a recursului s-a desfăşurat miercuri. Magistraţii au rejudecat cazul, dar au ajuns la aceeaşi concluzie, că Primăria nu şi-a îndeplinit obligaţiile legale. Primăria a fost obligată să soluţioneze cererea de emitere a autorizaţiei de construire depusă de Safe Wheels Invest SRL. Sentinţa Curţii de Apel este definitivă. 

Comentarii