Funcţionarii din Primăria Dobrovăţ care au furat banii de taxe scapă de închisoare

miercuri, 03 noiembrie 2021, 02:57
2 MIN
 Funcţionarii din Primăria Dobrovăţ care au furat banii de taxe scapă de închisoare

Trei funcţionari ai Primăriei Dobrovăţ, care au băgat în buzunare banii ce ar fi trebuit să revină instituţiei, au scăpat de închisoare. Trimişi în judecată pentru delapidare, ei au beneficiat din plin de clemenţa judecătorilor.

Activitatea infracţională a contabilei-şefe Gherghina Radu şi a casierilor Cezar Nicolau şi Mihai Toma s-a desfăşurat în perioada 2010-2013. Cei trei încasau banii plătiţi de săteni în contul taxelor şi impozitelor locale, dar chitanţele tăiate nu mai erau întregistrate ulterior în contabilitate, funcţionarii însuşindu-şi banii. Pe parcursul a trei ani, Primăria Dobrovăţ a fost păgubită cu 212.221 lei. Faptele au fost constatate în urma unui control efectuat de Curtea de Conturi în urma unui control efectuat în 2013. După ce au fost descoperiţi, cei trei au început să înapoieze banii, treptat. Până ce dosarul a ajuns în instanţă, în urmă cu doi ani, funcţionarii returnaseră aproximativ trei sferturi din sumă.

Cei trei au fost trimişi în judecată pentru delapidare în formă continuată, Mihai Toma fiind acuzat de 137 de astfel de acte, Nicolau, de 58, iar Gherghina Radu, de 35. În faţa instanţei, cei trei şi-au recunoscut faptele. Ca urmare, ei au primit pedepse uşoare. Gherghina Radu a fost condamnată de magistraţii Judecătoriei la un an de închisoare cu suspendare, Cezar Nicolau, la 1 an şi 4 luni de închisoare cu suspendare, iar Mihai Toma, la 2 ani de închisoare, tot cu suspendare. Cei trei au făcut apel împotriva sentinţei, în urma căruia au primit sentinţe şi mai uşoare. Gherghina a fost condamnată în final la 3 luni de închisoare cu suspendare, Nicolau la 5 luni, iar Toma la 7 luni, de asemenea cu suspendare. Pe durata termenului de supraveghere, cei trei nu vor avea dreptul să candideze la ocuparea unor funcţii publice elective.

Comentarii