Fura mereu în văzul lumii, de parcă ţinea morţiş să ajungă la puşcărie. Judecătorii au văzut altfel lucrurile

miercuri, 25 octombrie 2023, 01:50
3 MIN
 Fura mereu în văzul lumii, de parcă ţinea morţiş să ajungă la puşcărie. Judecătorii au văzut altfel lucrurile

Un ieşean şi-a riscat libertatea dând spargeri în văzul lumii, de parcă ţinea cu orice chip să ajungă după gratii. Magistraţii Judecătoriei Răducăneni au preferat să nu-şi bată însă capul cu el, aplicându-i doar o pedeapsă cu suspendare.

 

În octombrie anul trecut, aflat sub influenţa băuturilor alcoolice, Mihai-Antonio Postică s-a gândit să spargă un magazin sătesc din satul Pietriş din comuna Dolheşti, localitatea sa de domiciliu. A dat la o parte bucata de lemn ce asigura poarta, iar apoi a forţat belciugele lacătului ce închidea uşa de acces. La lumina becurilor de pe stâlpii din stradă, a furat 100 de lei, două baxuri de bere Ciucaş, şase pachete de ţigări şi o cutie de bomboane, valoarea totală a prejudiciului ridicându-se la aproximativ 400 de lei. S-a întors acasă cu bunurile furate, povestindu-i fratelui său cele făcute. Ulterior, au aflat şi părinţii. Mama lui Postică i-a dat soţiei patronului magazinului 300 de euro, ca „gloabă” pentru paguba făcută de fiul său.

La începutul lui noiembrie, Postică a fost trimis de maică-sa în Dolheşti, pentru a plăti nişte facturi. În loc de aceasta, s-a oprit la un bar, bând până seara din banii pentru facturi. Când s-a lăsat seara, a plecat spre casă. A văzut însă pe marginea drumului un autoturism neasigurat şi cu cheile în contact. S-a urcat la volan şi a plecat. A parcurs însă doar 20 de metri şi, neştiind să conducă, a reuşit să blocheze motorul maşinii pe când încerca să vireze. Ghinionul lui Postică a făcut ca în acelaşi moment, pe drum să treacă tocmai proprietarul maşinii. Postică a abandonat autoturismul în mijlocul intersecţiei şi a fugit.

La ieşirea din Dolheşti, pe drumul spre Pietriş, a văzut însă autoturismul factorului poştal, parcat în faţa casei acestuia. Crezând că va găsi bani în interior, a deschis portbagajul, de unde a luat un cric cu ajutorul căruia a spart geamul portierei din dreapta faţă. S-a tăiat la mâini, dar a reuşit până la urmă să deschidă portiera. Aflat pe scaunul şoferului, răscolind în căutare de bani, a aprins din greşeală farurile maşinii. Nu ştia cum să le stingă, aşa că a ales să rupă martorul de lumini. Până la urmă, a plecat spre casă cu mâna goală. Din nou, părinţii săi au plătit gloaba, dându-i proprietarului maşinii 250 de euro pentru a şi-o repara.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Răducăneni nu au avut mult de lucru la dosarul lui Postică. În trei săptămâni, acesta era deja trimis în judecată tânărul fiind acuzat de furt calificat, tentativă la furt calificat, conducere fără permis şi furt în scop de folosinţă. Ar fi putut fi judecat şi pentru conducerea unui autovehicul sub influenţa alcoolului, dar nu fusese surprins de niciun poliţist atunci când furase prima maşină. Nu a fost cercetat nici pentru distrugere, întrucât proprietarul celui de-al doilea automobil nu a depus plângere. Postică şi-a recunoscut faptele, iara judecătorii au ţinut cont de vârsta sa, preferând să-i mai acorde o şansă. El a fost condamnat la 2 ani şi 6 luni de închisoare, dar cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani. Deşi uşoară, sentinţa a fost totuşi contestată de Postică, dosarul intrând pe rolul Curţii de Apel.

Comentarii