Garda de Mediu a găsit gunoaie ale nimănui în Movileni. Primăria a fost amendată

luni, 30 august 2021, 01:58
2 MIN
 Garda de Mediu a găsit gunoaie ale nimănui în Movileni. Primăria a fost amendată

Gunoaiele aruncate pe marginea drumului au început să aducă amenzi serioase primăriilor din judeţ. Primăria comunei Movileni a încasat două amenzi în sumă totală de 75.000 lei pentru că ar fi depozitat gunoaie pe marginea unui pârâu în satul Larga Jijia şi nu ar fi luat măsurile de salubrizarea zonei dispuse de Garda de Mediu. Primăria s-a adresat instanţei, dar judecătorii au anulat o singură amendă, pe cea mai mică.

În iulie anul trecut, inspectorii Gărzii de Mediu au observat în apropierea DJ 282, pe malurile unei ravene, două grămezi de gunoaie, de aproximativ 10 şi 40 mc, conţinând deşeuri vegetale, moloz, azbest, gunoi de grajd, cadavre de animale, deşeuri electrice şi electronice, anvelope uzate, plastic, hârtie şi altele. A fost aplicat un avertisment şi s-a dat primăriei termen pentru pe 10 august să cureţe zona. În cursul unui nou control, desfăşurat în februarie, s-a constatat că gunoaiele rămăseseră pe loc.

„Poluanţii rezultaţi din aceste deşeuri şi germenii patogeni proveniţi din procesele de putrefacţie a cadavrelor de animale, resturilor alimentare, constituie o sursă de poluare a aerului, apei şi solului. Prin infiltrare în sol, contaminează şi pânza de apă freatică. Un grad de periculozitate foarte ridicat pentru calitatea factorilor de mediu şi pentru sănătatea populaţiei, îl constituie azbestul, prezent în cantităţi de ordinul tonelor. Particulele fine de azbest dispersate în atmosferă de către curenţii de aer cauzează azbestoza, iar prin antrenarea lor de către precipitaţii în apele de suprafaţă/subterane şi sol produc otrăvirea acestor factori de mediu“, au arătat inspectorii Gărzii.

Ca urmare, au fost aplicate două amenzi: una de 25.000 de lei pentru faptul că gunoaiele fuseseră depozitate ilegal şi alta de 50.000 lei pentru faptul că primăria nu luase măsurile necesare pentru salubrizare. Ambele amenzi au fost contestate de primăria comunei.

În instanţă, reprezentanţii acesteia au afirmat că nu primăria fusese cea care depozitase gunoaiele acolo. De altfel, din activitatea curentă a instituţiei nu puteau rezulta gunoi de grajd, deşeuri vegetale ori deşeuri din construcţii. Inspectorii Gărzii de Mediu ar fi trebuit să identifice şi să amendeze poluatorul. Tot acesta ar fi trebuit să fie obligat la salubrizarea zonei, nu primăria. Aceste argumente au fost acceptate doar parţial de magistraţii Judecătoriei. Aceştia au apreciat că nu s-a putut demonstra că primăria ar fi depozitat deşeu­rile între drum şi ravenă. Pe de altă parte, unităţile administrativ-teritoriale sunt responsabile de salubrizarea teritoriului, deci gunoaiele ar fi trebuit strânse de primărie. Ca urmare, amenda de 25.000 lei a fost anulată, dar cea de 50.000 lei, menţinută.

„Cuantumul amenzii a fost minim, iar ca natură sancţiunea nu poate fi modificată în avertisment dată fiind gravitatea faptelor şi faţă de recurenţa petentei în conduita sa pasivă; aşadar amenda aplicată se justifică deplin“, au apreciat judecătorii.

Primăria Movileni a declarat apel împotriva sentinţei, acesta intrând vineri pe rolul Tribunalului.

Comentarii