Garda de Mediu se judecă cu Proinvest Group Paşcani. O amendă drastică pentru deşeuri de poliuretan arse pe terenul firmei

miercuri, 19 aprilie 2023, 01:52
4 MIN
 Garda de Mediu se judecă cu Proinvest Group Paşcani. O amendă drastică pentru deşeuri de poliuretan arse pe terenul firmei

Amendată de Garda de Mediu, o firmă pășcăneană a apelat în instanță la un adevărat șantaj sentimental, arătând că oferă salarii la 380 de oameni într-o zonă în care locurile de muncă se găsesc cu greutate. Argumentul nu i-a impresionat pe judecători, care nu au putut găsi nicio legătură între acest fapt și deșeurile incendiate pe un teren al firmei.

În septembrie 2021, pe când se treceau prin Blăgești, întorcându-se de la un control, comisarii Gărzii Naționale de Mediu (GNM) au văzut o trâmbă de fum negru foarte dens, în direcția sud-est. Au schimbat direcția și au căutat originea fumului. Au ajuns în cele din urmă pe DJ 208, în Stolniceni, la peste 6 km distanță. Drumul de acces spre locul de unde provenea fumul era blocat de un autoturism Skoda al Proinvest Group SRL Pașcani, parcat de-a curmezișul.

La solicitarea comisarilor, șoferul a mutat mașina, iar angajații GNM au putut inspecta zona. Parcela era acoperită de cantități imense de deșeuri, în special de spumă poliuretanică și carton. Fumul văzut provenea de la două focare ce ardeau puternic, dar deșeuri erau arse și în alte câteva focare mai mici. Pe teren, mai multe persoane cu veste sau salopete cu inscripția „Proinvest” lucrau pentru limitarea extinderii focului. Nici primăria comunei Stolniceni-Prăjescuși nici Serviciul 112 nu fuseseră înștiințate de incendiu. Continuându-și inspecția, comisarii au apreciat că deșeurile proveneau de la un punct de lucru al Proinvest, situat la aproximaativ 300 m distanță. De altfel, terenul pe care erau aruncate și incendiate deșeurile aparținea aceleiași firme. Comisarii au aplicat două amenzi, în cuantum total de 55.000 lei pentru eliminarea deșeurilor în afara spațiilor autorizate în acest scop și pentru poluarea produsă de fum. Ei au dispus și suspendarea activității în punctul de lucru respectiv până la obținerea autorizației integrate de mediu.

Procesul-verbal încheiat de Garda de Mediu a fost contestat de Proinvest Grup SRL în fața Judecătoriei Pașcani. Aici, reprezentanții firmei au arătat că societatea are capital românesc și asigură locuri de muncă unui număr de 380 de salariați din zonă. Suspendarea activității afecta nu doar compania în sine, ci și „stabilitatea și asigurarea unui trai decent salariaților săi”. Cu privire la situația constatată de comisari, reprezentanții firmei au afirmat căfuseserăînștiințați telefonic de incendiul apărut pe terenul respectiv, identificaseră trei focare și trimiseseră angajați ai societății pentru a rezolva situația. Nu știau de unde apăruseră deșeurile respective pe terenul firmei, aruncate acolo probabil de localnici și nici cum izbucniseră incendiile. Firma realiza panouri sandwich, iar deșeurile rezultate erau reținute în incinta fabricii și predate ulterior unor agenți economici autorizați pentru eliminarea și valorificarea acestora.

Argumentele aduse de Proinvest Grup au fost contestate de reprezentanții Gărzii de Mediu. Aceștia au arătat că societatea era responsabilă de ceea ce se întâmpla pe terenul său, chiar dacă acolo nu se desfășurau activități economice. Contractele și facturile referitoare la predarea deșeurilor către firme specializate nu demonstrau că toate deșeurile fuseseră eliminate legal, existând posibilitatea ca firma să economisească bani prin incendierea unei părți a acestora. Cele 380 de locuri de muncă asigurate localnicilor vizau toate cele patru puncte de lucru ale societății, nu doar cele aferente punctului de lucru din Stolniceni. Suspendarea activității în acest punct nu punea în pericol 380 de locuri de muncă, ci doar o parte a lor. Magistrații Judecătoriei Pașcani au apreciat că sancțiunile aplicate firmei au fost legale și proporționale cu gravitatea faptei. „Nu s-a negat faptul că este posibil ca petenta să nu fi intenţionat în călcarea cu bunăştiinţă a obligaţiilor care îi revin potrivit dispoziţiilor legale privind procedurile de eliminarea a deşeurilor, însă această împrejurare nu o exonerează de răspundere în condiţiile în care s-a dovedit şi chiar recunoscut de către petentă faptul că deşeurile care au fost găsite la locul incendiului se aflau pe o suprafaţă de teren care îi aparţine şi proveneau din activitatea sa de producţie de la punctul de lucru din Stolniceni-Prăjescu”, au constatat judecătorii, respingând plângerea Proinvest Group. Sentința a fost contestată de societatea pășcăneană, dosarul intrând pe rolul Tribunalului. 

Comentarii