Gelozia soţului i-a transformat viaţa în calvar. Până la urmă s-a lăsat cu ani de închisoare

joi, 02 noiembrie 2023, 23:14
3 MIN
 Gelozia soţului i-a transformat viaţa în calvar. Până la urmă s-a lăsat cu ani de închisoare

Până să reacţioneze legea, o ieşeancă a trăit doi ani de infern în compania concubinului. Ordinele de protecţie obţinute de femeie au fost încălcate sistematic, scandalurile şi bătăile ţinându-se lanţ. Cu greu s-au hotărât judecătorii să aplice o pedeapsă cu executarea în regim de detenţie.

 

Relaţia Andreei C. cu Aron Ispiru nu fusese niciodată una uşoară. Gelozia excesivă a bărbatului se afla la originea a numeroase scandaluri, care o făceau pe concubina sa să apeleze la poliţie şi la instanţă. În ultimii ani, femeia obţinuse mai multe ordine de protecţie împotriva lui Ispiru, pe care însă acesta nu înţelegea să le respecte. Anul trecut, Ispiru a ajuns din nou în faţa judecătorilor, pentru a răspunde unor acuzaţii de nerespectarea ordinelor de protecţie, ameninţare şi violenţă în familie. Pentru ultimele două nu a mai răspuns, întrucât concubina sa şi-a retras plângerea. A fost condamnat doar pentru nerespectarea ordinelor de protecţie. Deşi se aflau în faţa unui caz de violenţă domestică sistematică, magistraţii Judecătoriei au considerat suficientă o pedeapsă de 1 an şi 3 luni de închisoare, dar cu suspendare.

Condamnarea a avut acelaşi efect asupra lui Ispiru ca şi ordinele de protecţie. Niciunul. În februarie acest an, Andreea C. a cerut din nou emiterea unui ordin de protecţie. L-a obţinut, dar tot degeaba. După doar o săptămână, femeia, care tocmai se întorcea acasă de la cantina socială, a fosst sunată de o vecină care a informat-o că Ispiru sărise gardul, intrase în curtea casei şi cerea de mâncare. Andreea C. a auzit scandalul făcut de concubinul său, aşa că s-a retras în curtea unei vecine, de unde a chemat poliţia. Ajunşi la faţa locului, oamenii legii l-au găsit pe Ispiru aşezat în genunchi şi mâncând dintr-o farfurie. Beat.

În luna următoare, Ispiru şi-a făcut din nou apariţia. Într-o seară, aflat în stare de ebrietate, a intrat în casa în care Andreea C. se afla cu copiii şi o prietenă. A început să facă scandal, a smuls cablurile de electricitate şi a izbit televizorul de podea. A fost necesară o intervenţie în forţă a poliţiştilor pentru a-l linişti. Doar pentru câteva zile însă, întrucât în dimineaţa zilei de 20 aprilie, s-a întors. Beat, ca mai totdeauna, a făcut scandal, a răvăşit hainele concubinei sale, aruncându-le pe jos şi a plecat doar când aceasta l-a ameninţat că va chema poliţia. În aceeaşi zi a revenit însă de încă două ori, făcând scandal inclusiv după ce poliţiştii şi-au făcut apariţia. În cele din urmă, roţile înţepenite ale legii au început să se învârtă.

În cursul urmăririi penale, Ispir a recunoscut întrucâtva cele făcute, nuanţând însă întâmplările. În martie, ar fi venit chipurile să aducă nişte haine copiilor. În aprilie, atinsese din greşeală televizorul, care căzuse şi, dezechilibrându-se şi el, se agăţase de nişte cabluri, care s-au rupt. A treia oară, venise să mănânce şi să-şi ia nişte haine.

De această dată, încălcările repetate ale ordinului de protecţie i-au adus o condamnare cu executare. Aceasta însă, întrucât comisese faptele pe durata termenului de supraveghere stabilit la condamnarea anterioară. Declaraţiile femeii, conform cărora în 2017 o înjunghiase de două ori în zona spatelui cu un cuţit, iar în 2021 o lovise cu pumnii şi picioarele, ameninţând-o cu moartea de faţă cu copiii, i-au lămurit pe judecători. Aceştia l-au condamnat la 2 ani de închisoare, la care a fost adăugată condamnarea anterioară. A rezultat o pedeapsă de 3 ani şi 3 luni, cu executarea în regim de detenţie. Sentinţa nu este însă definitivă, întrucât a fost contestată de Ispiru. Dosarul urmează să fie reanalizat de Curtea de Apel peste două săptămâni.

Comentarii