Ghid medical de prevenţie, care demontează unele mituri

marți, 19 decembrie 2023, 23:24
2 MIN
 Ghid medical de prevenţie, care demontează unele mituri

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România a lansat un ghid important pentru toţi românii care vor să se îngrijească de sănătatea lor. Ca parte dintr-un proiect mai amplu de screening – „Totul pentru inima ta!”, doi medici, dr. Ioana Daha, cardiolog, şi dr. Mihaela Baltă, medic de familie, au lucrat la un ghid care conţine sfaturi de bază pentru oamenii care vor să ducă o viaţă sănătoasă şi în care sunt descrise simptomele care trebuie să te facă să apelezi la un medic.

„În ultimii 2 ani, echipa COPAC a discutat cu zeci de mii de oameni şi concluzia este că nivelul de educaţie medicală este scăzut şi nu există obişnuinţa de a se testa preventiv. Din acest motiv, am realizat şi lansăm astăzi un ghid de prevenţie destinat populaţiei generale, pentru a inspira îmbunătăţirea sănătăţii inimii şi descoperirea esenţei asupra a ce înseamnă viaţă sănătoasă. Ghidul cuprinde paşi concreţi spre o viaţă mai sănătoasă, demontarea unor mituri, lucruri simple şi utile, toate într-un limbaj simplu de înţeles şi parcurs”, au precizat reprezentanţii COPAC.

Ghidul poartă denumirea „Ghidul de călătorie spre o viaţă sănătoasă” şi a pornit, în principal, de la constatarea că persoanele care suferă de boli cardiovasculare ajung la medic când este târziu, boala avansată sau când apare deja infarctul sau accidentul vasculare cerebral. La scară largă, spun cei de la COPAC, în România medicii au constatat că vârsta pacienţilor cu afecţiuni cardiovasculare este în scădere, stresul şi stilul de viaţa nesănătos fiind factorii agravanţi.

Ghidul are opt pagini şi a fost publicat în 10.000 de exemplare, care vor fi difuzate în cabinetele medicilor de familie, ambulatorii de cardiologie şi prin intermediul asociaţiilor de pacienţi. În aprilie 2022, COPAC a lansat un Ghid destinat insuficienţei cardiace, realizat de aceeaşi echipă de medici. 

Descarcă ghidul de viață sănătoasă AICI

Comentarii