De Sănătate

Punem punctul pe știi

Hemoroizi: de ce am mai făcut tratament dacă am ajuns la operaţie?

miercuri, 30 mai 2018, 09:04
6 MIN
 Hemoroizi: de ce am mai făcut tratament dacă am ajuns la operaţie?

Hemoroizii reprezintă o problemă de sănătate cu care se confruntă o mare parte a populaţiei: unul din patru adulţi suferă de hemoroizi. Preponderent afectează femeile în timpul sarcinii, dar apare şi la bărbaţi. Foarte mulţi dintre cei afectaţi urmează tratamente multiple şi la un moment dat ajung la operaţie. Întrebarea care apare recvent este: ”De ce nu mi s-a recomandat din start intervenţia chirurgicală şi a trebuit să fac atâtea tratamente care n-au avut efect?

Dr. Ciprian Vasiluţă, medic chirurg în cadrul Secţiei Clinice Chirurgie II a Spitalului ”Sf. Spiridon” Iaşi:

Hemoroizii sunt împărţiţi în patru grade şi în funcţie de acestea se poate decide când se recomandă tratamentul chirurgical. În mod obişnuit beneficiază de tratament chirurgical pacienţii cu hemoroizi care se încadrează în  ultimele grade: III şi IV. Al patrulea grad este reprezentat de hemoroizii trombozaţi nereductibili, dar atenţie: aceştia nu ar trebui operaţi în faza acută deoarece în acest stadiu există nişte riscuri care trebuie evitate. Intervenţia chirurgicală se poate practica după ce a trecut faza acută.

Operaţia nu înseamnă că te vindeci mai uşor!

Bineînţeles şi în ceea ce priveşte tipul de intervenţie chirurgicală există mai multe variante. Se poate apela la chirurgia clasică – hemoroidectomia,  sau la diverse tehnici mai recente  – Morgen, Parks, Ferguson, Stupper.  Unele dintre aceste tehnici pot fi aplicate şi în anumite cazuri cu hemoroizi de gradul II. Dar, astfel de cazuri sunt excepţii. De obicei, hemoroizii de gradul I şi ÎI beneficiază de tratamente conservatoare: creme, pomezi, venotrofice şi regim alimentar. Indicaţii chirurgicale există numai pentru hemoroizii care prolabează şi nu se mai reduc. Sau la pacienţi care sângerează frecvent şi ajung cu sindroame anemice destul de importante.  În astfel de cazuri singura soluţie este să faci acest  gest chirurgical. Repet: intervenţia chirurgicală se recomandă numai în anumite stadii. Dacă apelezi imediat la operaţie nu înseamnă că te vindeci mai uşor. Operaţia nu îndepărtează acele comportamente care duc la constipaţie. Şi dacă apare din nou constipaţia, apar din nou şi hemoroizii. Referitor la intervenţiile chirurgicale, indiferent de metodă la care se apelează, trebuie subliniat următorul adevăr:  operaţia asigură o vindecare care poate fi temporară! Pacienţii  trebuie să înţeleagă că au un risc de recurenţă şi hemoroizii pot să apară din nou, fie că se apelează la un tratament conservator, fie că se apelează la intervenţia chirurgicală. Dacă hemoroizii vor reapărea, depinde doar de stilul de viaţă al pacientului.

Esenţial este să se combată constipaţia!

De multe ori pacienţii nu înţeleg că factorul favorizant pentru apariţia şi reapariţia hemoroizilor – presiunea intra-abdominală- este determinată de stitul de viaţă. Iar constipaţia este cel mai frecvent implicată în creşterea presiunii intra-abdominale.  Este esenţial să se combată constipaţia. Asta înseamnă ca pacientul să bea multe lichide, să aibă o dietă bogată în fibre, vegetale, fructe. Rezultatul: pacientul va avea scaune moi, va dispărea constipaţia şi riscul de reapariţie a hemoroizilor scade foarte mult.

Tratamentul medicamentos: de ce nu îşi face efectul şi problemele reapar?

Aceasta este o altă întrebare frecventă a pacienţilor exasperaţi că au cheltuit sume considerabile pe creme sau medicamente. Acestea nu ajută însă dacă nu sunt respectate în acelaşi timp regimul alimentar şi stilul de viaţă. Degeaba iei pastile şi foloseşti creme,  dacă nu iţi modifici alimentaţia şi stilul de viaţă: consumi în continuare alcool sau alimente iuţi care produc congestie şi vasodilataţie locală. Sau dacă nu consumi suficiente fibre şi suferi în continuare de constipaţie. Sau dacă stai prea multe ore şezând, fără să faci pauze de 10-15 minute în care să te ridici, să faci câteva mişcări şi paşi! Toate aceste obiceiuri vor menţine crescută presiunea intraabdominală şi hemoroizi nu vor dispărea, indiferent de cremele sau medicamentele folosite. Aceste tratamente sunt reprezentate în principiu de derivaţi care asigură troficitate peretelui vascular ai venelor, dar nu pot înlătura cauza principală a hemoroizilor: presiunea intraabdominală.

Regim alimentar

Se recomandă un regim alimentar bogat în lichide, fructe, legume şi cereale bogate în fibre. De asemenea, importantă este şi o bună hidratare recomandându-se 6-8 pahare de lichide pe zi (apă, ceai, nu alcool). urse bune de fibre sunt fructele, legumele şi toate cerealele. De asemenea, trebuie  să se evite mâncărurile piperate, condimentate şi consumul de băuturi alcoolice mai ales seară după ora 8.

Ce înseamnă o alimentaţie bogată în fructe!

Atenţie: nu e suficient să consumăm doar fructe şi legume. O alimentaţie bogată în fibre înseamnă să se mănânce zilnic fulgi de porumb, secară, ovăz etc. În supermarketuri se găsesc diverse sortimente de fulgi. Pentru a evita constipaţia e obligatoriu că dimineaţa şi seara să se consume câte un bol cu fulgi alături de un pahar cu lapte sau iaurt. Acesta este pionul principal al regimului cu fibre care ajută foarte mult la evitarea constipaţiei. De asemenea, trebuie evitat pe cât se poate şi sedentarismul. În acest se sens, zilnic se pot face câteva exerciţii fizice sau plimbări. Trebuie evitat, de asemenea, statul mult în şezut. Nu trebuie uitată nici obezitatea, fiind indicat pe cât posibil să se elimine surplusul de greutate.

Ce sunt hemoroizii

Hemoroizii sunt vene dilatate din zona anusului şi rectului ( asemănători varicelor de pe membrele inferioare). Venele din zona anorectală se dilată creşteri a presiunii din abdomen – presiune intraabdominală. Aceasta creşte în special din cauza constipaţiei, dar poate creşte şi din cauza unor condiţii fiziologice, cum este sarcină în cazul femeilor. Vene  localizate în partea inferioară a rectului şi a anusului se inflamează şi se dilatează din cauza presiunii intraabdominale crescute, ca urmare a efortului de eliminare a scaunului atunci când apare constipaţia sau  din cauza presiunii exercitate de uterul mărit din timpul sarcinii. De reţinut că, o dată apărute, aceste varicozităţi continua să îşi mărească dimensiunile, în contextul în care, prin localizarea lor, sunt zilnic traumatizate de eliminarea dificilă a scaunului. Traumatizarea lor poate avea drept consecinţă sângerarea după defecaţie, staza venoasă şi chiar tromboza.

Hemoroizii interni

Hemoroizii interni sunt localizaţi în interiorul mucoasei rectului şi nu nu sunt vizibili. Hemoroizii interni dau impresia că rectul este plin, iar efortul de a elimina materiile fecale determina sângerarea acestor hemoroizi. De altfel, sângerarea este simptomul cel mai frecvent la persoanele cu hemoroizi interni.

Hemoroizii externi

Hemoroizii externi ( venele dilatate) se afla sub pielea care înconjoară anusul. Aceştia pot fi simţiţi atunci când se  dilată şi pot provoca senzaţie de prurit ( mâncărime), sângerare sau durere în timpul eliminării scaunului. Un hemoroid extern trombozat apare atunci când se formează cheaguri de sânge în vene, fapt ce poate provocă dureri semnificative.

Prolapsul hemoroizilor interni

Prolapsul hemoroizilor interni poate să apară atunci când aceştia se dilată şi se inflamează, deplasându-se din locul lor, din rect, prin anus. În cazul prolapsului unui hemoroid intern, acesta:

– poate fi simţit ca un nodul în afara anusului

– poate fi împins uşor înapoi în anus, dar acest lucru nu va rezolva problema prolapsului şi nici nu este o modalitate de tratament a hemoroizilor

– se poate mări şi chiar umfla mai mult dacă nu este împins înapoi

– ar putea fi blocat, situaţie care necesita îngrijire medical imediată.

Hemoroizii externi trombozaţi

Hemoroizii externi trombozaţi reprezintă o condiţie foarte dureroasă. Aceasta se produce atunci când un cheag de sânge se dezvolta în interiorul hemoroizilor, cauzând inflamaţia acestora. Atunci când un cheag de sânge apare în interiorul hemoroizilor, aceştia se vor inflama şi mai tare, iar durerile se vor accentua.

Durerea se va înrăutăţi în timpul mişcărilor intestinale şi poate creşte în poziţia şezând. Hemoroizii externi trombozaţi au nevoie de îngrijire medicală şi tratament imediat.

Clasificarea hemoroizilor

Gradul I – sunt localizaţi numai la nivelul canalului anal

Gradul II – când încep să se exteriorizeze imediat după actul defecaţiei şi se retrag imediat

Gradul III – hemoroizii apar după actul defecaţiei şi nu se mai retrag singuri

Gradul IV – sunt cei care apar şi rămân tot timpul în exterior. Pot tromboza şi cauza dureri foarte puternice. 

Comentarii