Iaşule, Măria-Ta, Iaşule, măi!

luni, 14 octombrie 2019, 22:38
3 MIN
 Iaşule, Măria-Ta, Iaşule, măi!

* Oraşul nostru ca o floare de mai multe zile are un nou strai de sărbătoare; am găsit şi altă rimă, dar n-am vrut s-o folosim. Habar n-avem dacă invitaţii au adus vreun dar cât de mic cu ocazia asta, o vază, o cravată, o pungă cu dropsuri sau drajeuri, ceva, însă el i-a întâmpinat cu veselie. Avem de toate, inclusiv vreme bună la jumătate de toamnă, pelerini, pielărie, pilelărie, muzicanţi, manifestări diverse, deci treaba merge, fiind în an electoral şi preelectoral…

* De obicei, o localitate se sărbătoreşte când 1) se împlinesc ani de la, de exemplu, prima atestare documentară (cu cât aceasta este mai veche, cu atât e mai greu de localizat în istorie şi mai uşor de luat la pilă, după necesităţi – cel mai bine pică o aşa atestare în campania electorală, evident!) ori 2) e caz de sfânt patron al localităţii. La urma urmei, o localitate se poate sărbători oricând, fără o ocazie deosebită, uneori e chiar mai bună o mişcare spontană de sărbătorire; altminteri, când e ceva organizat, lumea se plictiseşte la mesele rotunde şi fuge la mesele pline. Sărbătorile organizate au un avantaj în faţa celor dezorganizate: de obicei, merg pe acelaşi tip de lichid (pe bere, la Sărbătoarea Berii, ori pe vin la Sărbătoarea Vinului etc.), deci participanţii nu le amestecă. Sărbătorile dezorganizate sunt mai nostime şi mai lipsite de inhibiţii, nu ţine nimeni discursuri şi poţi veni cu mâncarea de-acasă. Probleme apar când sunt mai multe sărbători simultan: omul merge la târgurile de pielărie, să cumpere curea de ceas sau cingătoare, apoi la cele de pilelărie, cu must, tulburel, vinuri şi bere, apoi cască gura la artificii până când se împiedică de borduri şi pică în nas.

* Există păreri despre perioadele cele mai bune pentru sărbători de localităţi: unii zic că vara, când e cald (dar atunci oamenii sunt în concediu – plus că oricând se poate isca vijelie cu tornade, să răpească în văzduh micii, berile şi pielăria), alţii ţin partea primăverii, că natura revine la viaţă şi vremea e blândă (dar tot atunci apar şi primele inundaţii, deci există riscul să se transforme serbarea în târg de ambarcaţiuni), puţini spun că e bună iarna, că tot n-au bani să cumpere porc, iar mulţi iubesc sărbătorile de toamnă, fiind un sezon al cămărilor pline şi al vinului mult. Adevărul este unul: dacă e sărbătoare, încercaţi să profitaţi, să vă bucuraţi, indiferent de anotimp! Poftă bună şi artificii cât mai luminoase vă dorim!

Comentarii