Iată cum va începe şcoala la Iaşi! Trei scenarii: roşu, galben şi verde

marți, 08 septembrie 2020, 02:00
4 MIN
 Iată cum va începe şcoala la Iaşi! Trei scenarii: roşu, galben şi verde

Avem o comună în scenariul cel mai grav – Bivolari – unde şcoala se va face exclusiv online. Municipiul Iaşi, alături de alte 12 localităţi, este în scenariul galben: şcoală mixtă. Ce înseamnă fiecare din acest scenariu? Când se pot schimba scenariile pentru fiecare localitate? 

Toţi cei 287 de elevii din localitatea Bivolari vor începe şcoala din faţa calculatorului, în acest moment, localitatea aflându-se în scenariul roşu, singurul din judeţ: adică sunt peste 3 cazuri confirmate la mia de locuitori de îmbolnăviri cu Covid-19. Mai exact, la Bivolari au fost înregistrate, potrivit raportului Direcţiei de Sănătate Publică, 7,74 de cazuri la mia de locuitori, fiind singura localitate din judeţ aflată în scenariul roşu. Scenariul roşu se aplică şi atunci când în şcoală se înregistrează 3 cazuri de infectaţi din clase diferite. De asemenea, elevii din Municipiul Iaşi, dar şi din alte 12 localităţi, se află în acest moment în scenariul galben (peste 1,00 cazuri la mia de locuitori în localitate), în sălile de clasă urmând să ajungă în totalitate doar preşcolarii, elevii din clasele primare şi elevii din ani terminali, adică din clasele a VIII-a, a XII-a şi a XIII-a. Celelalte clase vor face ore în formulă mixtă, o parte din clasă fiind prezentă la clasă, pentru una sau două săptămâni, iar cealaltă parte vor face ore online, urmând ca apoi să se facă rocadă.

Ce şcoli se află în scenariul galben

Până la începutul anului şcolar, situaţia se poate însă schimba, existând riscul ca o parte dintre localităţile aflate în acest moment în scenariul galben să intre în scenariul roşu. Astfel, în localitatea Mirceşti numărul de cazuri la mia de locuitori este de 2,57, la Tomeşti sunt 2,03 cazuri la mia de locuitori, iar în Valea Lupului au fost înregistrate 1,98 de cazuri la mia de locuitori. Tot în scenariul galben se află localităţile Şipote, cu 1,78 de cazuri la mia de locuitori, Miroslava, cu 1,57 cazuri la mia de locuitori, la Rediu sunt 1,51 de cazuri, la Bârnova 1,40, la Ungheni 1,39, la Schitu Duca 1,25, în Municipiul Iaşi 1,22, la Ciurea 1,12, la Popricani 1,06 şi la Leţcani 1,01 cazuri la mia de locuitori.

Doar 60% dintre elevii de la Bivolari au acces la internet

În ceea ce priveşte situaţia de la Bivolari, potrivit Inspectoratului Şcolar, doar 60% dintre elevii de la cele patru şcoli din localitate au şi acces la internet sau la un dispozitiv conectat la internet, în perioada următoare încercându-se să se asigure necesarul de tablete sau laptopuri pentru elevi. Totuşi, potrivit inspectorului şcolar general, prof.dr. Genoveva Farcaş, cadrele didactice de la cele patru şcoli din Bivolari au acces la internet. Totodată, în cazul celor 40 de preşcolari de la Bivolari, se vor oferi materiale didactice în format fizic, părinţii urmând să fie cei care lucrează cu copiii. „Toate cele patru locaţii de la Bivolari au accesat şi în anul şcolar anterior platforma Adservio, care permite, din fericire, ca activităţile didactice, fie prin sistem Zoom, de către fiecare cadru didactic care va fi prezent la şcoală, condiţia fiind aceasta, ca fiecare elev de acasă să dispună de aparatură pe măsură”, a precizat Genoveva Farcaş (FOTO).

În cazul celorlalte 12 localităţi din scenariul galben, necesarul de materiale informatice este acoperit în proporţie de 80%. Modalitatea în care se vor desfăşura orele se va schimba însă pentru toată lumea. Şefa ISJ a precizat că se doreşte ca orarele de la şcoli să fie realizate în aşa fel încât maximum doi sau trei profesori să susţină ore cu o clasă în aceeaşi zi. Totodată, în cazul profesorilor cu boli cronice, orele acestora sunt programate online, după terminarea orelor în care elevii participă fizic la şcoală. Totodată, şi elevii cu boli cronice vor putea participa la ore online, indiferent de scenariul în care se află şcoala.

Mai multe şcoli din judeţ nu au suficiente măşti

O problemă semnalată de către şefa ISJ Iaşi este cea a măştilor pentru elevi. Astfel, există localităţi în care fie nu au fost achiziţionate încă necesarul de măşti de protecţie, iar 10% dintre unităţile şcolare nu au încă dezinfectant pentru începerea anului în siguranţă. Genoveva Farcaş a subliniat că aceste demersuri trebuie făcute de către primăriile acelor localităţi, şi face apel la primari să facă toate eforturile necesare pentru a asigura protecţia copiilor. Totodată, Genovava Farcaş a precizat că şcolile vor putea organiza festivităţi de deschidere de an, însă cu păstrarea normelor de distanţare socială. 

Comentarii