Ieşean în banca lui, în prag de pensie, va ajunge la puşcărie. A vrut să-şi ucidă mama şi fratele din cauza sobei din casă

miercuri, 12 iulie 2023, 01:50
3 MIN
 Ieşean în banca lui, în prag de pensie, va ajunge la puşcărie. A vrut să-şi ucidă mama şi fratele din cauza sobei din casă

În prag de pensie, un ieşean va ajunge în spatele gratiilor după ce a încercat să-şi ucidă mama şi fratele mai mic. Motivul gestului a fost absurd, o sobă, iar modalitatea aleasă, explozia unei butelii. Explicaţia dată anchetatorilor a fost şi ea stupefiantă, omul era beat.

 

Emil Maroleanu ajunsese la 64 de ani fără să intre vreodată în conflict cu legea. Până acum câţiva ani, trăise în străinătate, dar se întorsese la Erbiceni, în casa părintească. Aici, trăia alături de mama sa, în vârstă de 91 de ani şi de fratele mai mic, de 52 de ani. Iniţial, după ce se întorsese acasă, împărţise cu fratele său singura cameră care avea sobă, în timp ce mama lor locuia într-o anexă alăturată casei. Între Maroleanu şi mama sa, relaţiile erau destul de tensionate. Bărbatul nu lucra nimic şi nu contribuia la cheltuielile comune. În schimb, bea prea mult. În urma unor discuţii mai aprinse, Maroleanu se mutase în primăvara anului trecut în altă cameră, fără sobă. Spre toamnă, odată cu apropierea sezonului rece, i-a cerut voie mamei sale să construiască o sobă şi în această cameră. Femeia a refuzat, întrucât era vorba de camera de oaspeţi. În plus, tot acolo urma să-i fie aşezat sicriul, după ce ar fi trecut la cele veşnice. Fratele mai mic a susţinut şi el poziţia femeii, ceea ce a dus la mai multe certuri. Nu o dată, Maroleanu şi-a ameninţat familia că dă foc la casă şi pleacă. Fratele mai mic i-a propus mamei să anunţe poliţia, dar aceasta nu credea că se va ajunge şi la punerea în practică a ameninţărilor.

Nici după ce Maroleanu şi-a găsit un loc de muncă, ca paznic într-o vie, relaţiile din sânul familiei nu s-au îmbunătăţit. Dimpotrivă, pentru că acum bărbatul avea mai mulţi bani de băut. Pe 25 septembrie anul trecut, într-o duminică, Maroleanu a terminat munca la 6.00 dimineaţa şi a plecat spre casă. A oprit întâi într-un bar, unde a băut cu un coleg 100-200 ml de vodcă. Până să ajungă acasă, a mai oprit într-un bar, „La bortă”. A mai băut şi aici, iar, pe parcursul zilei, a mai mers de câteva ori la magazinul mixt din apropierea casei, pentru a mai bea. În jurul orei 21.00, se întorsese acasă, în stare avansată de ebrietate. Aici, a abordat-o pe mama sa, cerându-i din nou permisiunea de a construi o sobă în camera sa. Din nou, mama a refuzat. Nervos, Maroleanu a mers în holul în care se afla aragazul, a desfăcut butelia şi a transportat-o în holul din faţa camerei sale. A dat drumul la gazul din butelie şi, folosindu-se de o brichetă, a dat foc unor materiale textile. A plecat apoi de-acasă, îndreptându-se spre centrul comunei. Ulterior, mai mulţi martori au afirmat că l-au auzit pe Maroleanu spunând „lasă-i să ardă ca şobolanii, că eu am pus foc”. La scurt timp, butelia a explodat. Incendiul produs a distrus aproape în totalitate casa. Mama şi fratele lui Maroleanu au supravieţuit, fiind scoşi din curte de vecini. Pompierii ajunşi la faţa locului au găsit resturile buteliei în apropierea gardului, cu robinetul la jumătatea cursei, în poziţia deschis.

Maroleanu a fost reţinut şi acuzat de tentativă la omor calificat asupra unui membru de familie. Şi-a recunoscut fapta, dar nu şi vinovăţia. El a afirmat că avusese doar intenţia de a distruge camera în care nu avea voie să facă soba, nu şi de a-şi ucide rudele. A precizat anchetatorilor că plecase de acasă pentru a se autodenunţa. A negat că ar fi spus vecinilor să-i lase rudele să ardă ca şobolanii, dar testarea cu aparatul poligraf a arătat că minţea. Bărbatul a fost condamnat pentru tentativă la omor împotriva unui membru al familiei, dar şi pentru distrugere, la un total de 8 ani şi 10 luni de închisoare. Sentinţa nu este definitivă, ea putând fi contestată cu apel.

Comentarii