În cel mai mare spital din Moldova, 90% dintre cadre s-au pus deja pe lista de vaccinare

Ce probleme întâmpină totuşi campania de vaccinare din judeţ?

marți, 29 decembrie 2020, 02:50
2 MIN
 În cel mai mare spital din Moldova, 90% dintre cadre s-au pus deja pe lista de vaccinare

Cadrele medicale nu se înghesuie deocamdată să facă parte din echipele de vaccinare care vor fi implicate mai ales începând cu etapa a II-a a campaniei. Până acum, la apelul Direcţiei de Sănătate Publică s-au arătat disponibili 58 de participanţi. Înscrierea cadrelor medicale este voluntară, dar activitatea prestată urmează, spun autorităţile, să fie remunerată. 

“Dintre cei înscrişi până acum, 16 sunt medici şi 32 sunt asistenţi medicali. Numărul necesar ar fi de 120 de cadre, împărţite în 109 echipe. Având însă în vedere că ne pregătim pentru etapa a doua de vaccinare, care va începe în luna februarie, şi dat fiind faptul că deocamdată nu au apărut actele normative care să reglementeze clar relaţia cu cei implicaţi în campanie, nu cred că vor fi probleme să nu ajungem la numărul de cadre planificat”, a declarat Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi. Acesta a adăugat că perioada imediată de după Sărbători este destinată pregătirii centrelor de vaccinare din judeţ. „În acest timp, primăriile vor primi fondurile bugetare necesare pentru organizarea şi dotarea centrelor”, a mai spus Vasile Cepoi.

În judeţul Iaşi vor fi organizate 31 de centre de vaccinre, dintre care 16 vor fi în municipiul reşedinţă, la care se adaugă trei caravane mobile destinate zonelor greu accesibile. Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID 19 a anunţat ieri că platforma informatică care permite programarea persoanelor pentru vaccinare https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/ este operaţională şi poate fi accesată în primă fază persoanele vizate în etapa I a campaniei, respectiv angajaţii din domeniul sanitar şi social. Astăzi, va continua vaccinarea personalului medical aflat în unităţile medicale COVID, urmând apoi să intre în campanie cadrele medicale din spitalele suport COVID.

„Programarea se va face în funcţie de primirea vaccinului. Noi avem listele cu personalul care şi-a exprimat dorinţa de a se vaccina. Este vorba de aproximativ 90% dintre angajaţi. Fiind spital foarte mare, va fi şi un număr mai mare destinat vaccinării. Începând de astăzi va fi organizat punctul de vaccinare, echipa de vaccinare şi echipa de urgenţă care va asista persoanele sănătoase care se vor vaccina. Da, şi eu mă voi vaccina”, a declarat prof.dr. Diana Cimpoeşu, coordonator SMURD /UPU „Sf. Spiridon”. 

Comentarii