În urmă cu 25 de ani, o femeie şi-a vândut gospodăria fiului său, iar acum se chinuie să-l dea afară

joi, 23 decembrie 2021, 02:50
2 MIN
 În urmă cu 25 de ani, o femeie şi-a vândut gospodăria fiului său, iar acum se chinuie să-l dea afară

O bătrână din Lungani a cerut evacuarea din casă a propriului fiu şi a soţiei sale. Femeia le-a vândut tinerilor casa şi grădina, în schimbul promisiunii că vor avea grijă de ea la bătrâneţe. Făgăduiala a rămas însă doar vorbă-n vânt.

În martie 1997, Dorina D. şi-a vândut casa din Lungani şi cei 1.200 mp de teren aferent gospodăriei către Mihai şi Mirela P., fiul, respectiv nora sa. Prin contract, cei doi îşi asumau şi obligaţia de a o întreţine şi îngriji până la încetarea din viaţă şi de a suporta viitoarele cheltuieli cu înmormântarea. Obligaţiile asumate au rămas mult timp pur formale, mai ales că Dorina D. plecase în Italia, la muncă. Din 2014 însă, starea de sănătate a bătrânei s-a înrăutăţit simţitor, aşa că aceasta le-a solicitat tinerilor îndeplinirea obligaţiilor.

Acest lucru nu s-a întâmplat însă, spune femeia, ci dimpotrivă. A fost alungată din propria locuinţă, în plină iarnă şi obligată să locuiască la o vecină. Forţată de împrejurări, Dorina D. a cerut instanţei rezilierea contractului încheiat în 1997. Procesul a durat 5 ani, dar în noiembrie anul trecut bătrâna a obţinut în cele din urmă câştig de cauză, reintrând în proprietatea gospodăriei. Totuşi, tinerii au refuzat să plece, motiv pentru care Dorina D. a înaintat o nouă acţiune în instanţă, cerând evacuarea celor doi. Intenţia declarată a femeii este de a vinde din nou gospodăria, pentru a se putea întreţine pe viitor în Italia.

În faţa instanţei, fiul şi nora au precizat că în timp, renovaseră casa, edificaseră construcţii noi, cu autorizaţie, solicitând retenţia imobilului până la decontarea cheltuielilor făcute. De altfel, ei nu locuiesc efectiv cu cei patru copii în casa veche, ci în imobilele construite între timp pe cei 1.200 mp cumpăraţi în 1997. Magistraţii Judecătoriei Paşcani au apreciat că dreptul de proprietate al Dorinei D. asupra casei şi curţii aferente este indiscutabil.

Aceasta înseamnă însă doar casa din chirpici cu două camere, coteţul de porci, un beci din 250 mp. Pentru diferenţa de 950 mp proprietatea este încă incertă, Dorina D. neavând titlu de proprietate, ci doar o adeverinţă de punere în posesie. Ca urmare, judecătorii au admis acţiunea, dar numai pentru casă cu anexele sale şi curtea de 250 mp, nu şi pentru grădină. Aceasta din urmă face obiectul unei alte acţiuni, aflate pe rolul Judecătoriei Paşcani. Sentinţa nu este încă definitivă, ea putând fi supusă apelului.

 

 

Comentarii