Încă o bombă DNA: noi blocuri cu etaje în plus, în Tătărași

vineri, 11 februarie 2022, 02:50
3 MIN
 Încă o bombă DNA: noi blocuri cu etaje în plus, în Tătărași

Doru Plugaru, pe numele său adevărat Dragoş Dumitroaie, este cumnatul lui Gheorghe Cheşcu, patronul Flux, cercetat în dosarul blocului construit ilegal pe strada Vasile Lupu.

 

Un nou dosar DNA la Primăria Iaşi este pe punctul de fierbere. Procurorii au solicitat de la instituţie mai multe documente care au stat la baza emiterii a patru autorizaţii de construire, potrivit unor surse judiciare. Primăria a devenit „Triunghiul Bermudelor”: după ce ar fi dispărut dosarul de edificare în cazul blocului Flux din Tătăraşi, acum se pare că ar fi dispărut şi două acte de autorizare în situaţia altor proiecte imobiliare. Conform informaţiilor noastre, procurorii DNA au deschis dosarul 10/P/2022 în care cercetează fapte similare cu cele din ancheta Flux: construirea de blocuri fără autorizaţie sau cu nerespectarea autorizaţiei.

Pe scurt, etaje în plus la imobile. Obiectul anchetei constă în modul în care au fost construite mai multe blocuri în Moara de Vânt şi în zona Tătăraşi – Aviaţiei (străzile Aurel Vlaicu şi Şapte Oameni). Toate blocurile au probleme şi au aceiaşi beneficiari: Anca Condurache şi Doru Plugaru. Cu excepţia unui imobil din Aurel Vlaicu, care nici nu ar fi avut iniţial autorizaţie, în celelalte cazuri este vorba despre etaje în plus faţă de cele aprobate în actele de avizare. De exemplu, în Moara de Vânt au fost construite două imobile: cu toate că autorizaţia iniţială prevedea doar două niveluri, în final au fost construite şase niveluri.

După ce Poliţia Locală a dat undă verde pentru intabularea imobilelor, prin semnarea procesului verbal de recepţie şi emiterea certificatului de edificare a construcţiilor, un an mai târziu s-a răzgândit şi „a mimat” un proces în instanţă, în care solicita demolarea etajelor în plus. În final, instituţia a pierdut procesul pe aspecte de formă, nu de fond întrucât, potrivit judecătorilor, acţiunea nu fusese făcută cu respectarea legislaţiei, intimaţii invocând excepţia lipsei calităţii procesuale. Acest caz a fost prezentat pe larg de publicaţia „Reporter de Iaşi” în urmă cu câţiva ani, iar speţa a revenit în atenţia publică, la începutul anului trecut, când Poliţia Locală a făcut o plângere la Parchet în care sesiza asupra legalităţii actelor emise în anul 2017 de către angajaţi ai instituţiei în beneficiul celor care au construit imobilele.

Situaţii similare sunt şi în cazul imobilelor din străzile Aurel Vlaicu şi Şapte Oameni. Recent, procurorii DNA au intrat pe fir şi au declanşat propria anchetă, fiind cercetate mai multe proiecte imobiliare pe care persoanele sus-numite le-au realizat. Interlopul Doru Plugaru, pe numele său adevărat Dragoş Dumitroaie, este cumnatul lui Gheorghe Cheşcu, patronul Flux, companie implicată în dosarul care a dus la suspendarea de facto a lui Mihai Chirica din funcţia de primar. Plugaru şi-a derulat majoritatea proiectelor imobiliare prin intermediul soţiei lui, Anca Condurache. În noiembrie 2021, Plugaru a fost reţinut după ce ar fi adus mai multe ameninţări unor poliţişti, chiar în secţie, la scurt timp după ce fiul său a fost prins în trafic conducând un autoturism deşi avea permisul suspendat.

 

 

Comentarii