Încă o categorie profesională protestează împotriva guvernării: 150 de grefieri din Iaşi, la protest la Bucureşti

vineri, 22 martie 2019, 02:50
1 MIN
 Încă o categorie profesională protestează împotriva guvernării: 150 de grefieri din Iaşi, la protest la Bucureşti

Un protest de amploare împotriva coaliţiei de guvernare va avea loc în cursul zilei de astăzi, la Bucureşti. În jur de 1.500 de grefieri din toată ţara sunt aşteptaţi în faţa Guvernului României, personalul auxiliar din instanţe având mai multe revendicări referitoare la salarizare sau condiţii de muncă. În jur de 150 de grefieri din Iaşi urmau să plece azi-noapte, în jurul orei 2, că­tre Bucureşti, conform liderului sndical local, Lăcrămioara Cipiniuc Rusu. 

Pe lângă cei plecaţi, mai mulţi grefieri care au rămas în Iaşi îşi vor manifesta şi ei nemulţumirea printr-un protest ce va avea loc în faţa Parchetului. Funcţionarii vor ieşi pe scările din faţa in­stituţiei astăzi, în jurul orei 11.

Grefierii se plâng de mai multe probleme cu care se confruntă, printre acestea fiind subfinanţarea în privinţa resurselor materiale şi umane, volumul de muncă în continuă creştere, zecile de mii de ore suplimentare efectuate şi neplătite. „Specificul activităţii de judecată sau de urmărire penală, cu şedinţe sau anchete care ştii la ce oră încep, însă nu ştii şi când se termină; aparatura uzată şi condiţiile de muncă inumane şi degradante, birouri fără lumină naturală şi suprapopulate şi lipsa materialelor necesare desfăşurării activităţii în condiţii optime; resursa umană şi capacitatea acesteia de a se intregra, din mers, într-un sistem în continuă schimbare, lipsa timpului necesar pentru pregătire profesională, dar, mai ales pentru odihnă şi viaţă personală“, mai sunt câteva dintre nemulţumirile grefierilor.

În prezent, salariul unui grefier reprezintă aproximativ 25-30% din salariul unui judecător, deşi acest procent, acum mai mulţi ani în urmă, era şi de 80%.

Comentarii