Încă o gaură mare la Poli. Dar vine un atacant de bandă (UPDATE)

luni, 07 septembrie 2020, 23:01
6 MIN

Clubul ieşean trebuie să-i plătească peste 140 000 de lei unei firme controlate de Tibor Selymes. Jucătorii vor primi astăzi jumătate de salariu din sezonul trecut. Andreias Calcan va semna cu echipa lui Pancu

Politehnica Iaşi suferă în continuare din plin de pe urma perioadei în care Adrian Ambrosie a fost la butoane.Recent, Judecătoria Iaşi a obligat clubul ieşean să-i plătească peste 140 000 de lei firmei ”Tactic Step”, care este controlată de Tibor Selymes, plus cheltuieli de judecată de aproape 4 000 de lei.

Povestea începe în vara lui 2018, când Selymes a venit la Poli în echipa omului de afaceri Horia Sabo. Deşi Sabo nu a dat niciun leu Politehnicii şi nu a prezentat nicio garanţie bancară, el a primit controlul clubului după negocieri în care preşedintele de atunci, Ambrosie, a fost implicat. La câteva luni după începutul colaborării, între Adrian Ambrosie şi Horia Sabo au apărut mai multe conflicte, ultimul fiind îndepărtat din Copou. Au rezultat mai multe procese, unul dintre acestea fiind cel intentat Politehnicii de Selymes în martie anul trecut. Fostul internaţional a câştigat în primă instanţă dreptul de a primi aproape 30 000 de euro, suma reprezentând facturi neachitate. Politehnica are dreptul de a depune apel. Dacă sentinţa va rămâne definitivă, Poli ar pierde din nou foarte mulţi bani ca urmare a acţiunilor fostei conduceri. Printre litigiile pierdute în ultimii ani, care au scos mulţi bani din conturile clubului se numără cel cu fostul preşedinte, Florin Prunea. Acesta a câştigat circa 22 000 de euro de la Poli după ce a fost demis în 2017 cu câteva săptămâni înainte de finalul contractului, pentru ca Ambrosie să fie instalat preşedinte. Un alt litigiu care costă mult Politehnica, derulat în instanţele fotbalistice, este cel cu fostul atacant Aguinaldo. După cum a declarat recent preşedintele actual al ieşenilor, Ciprian Paraschiv, Poli a avut transferurile blocate în această vară şi este obligat să-i plătească jucătorului amintit 40 000 de euro. Asta deşi, conform lui Paraschiv, Iaşul putea să economisească circa 30 000 de euro dacă-i achita lui Aguinaldo încă 2 000 de euro pe lângă suma de 10 000 de euro cu care părţile fuseseră de acord.

Noua piatră de moară legată de piciorul clubului l-a bulversat pe actualul şef al executivului ieşean: “Oricâte eforturi se fac pentru reechilibrare, şi asigur pe toată lumea că se fac eforturi uriaşe, totul se năruieşte când mai apare câte un schelet prin vreun dulap. Numai în ultima perioadă ne-am trezit că trebuie să dăm circa 40 000 de euro unui fost jucător, acum încă vreo 30 000 de euro unui fost oficial. Cum pot face un plan coerent când mă trezesc peste noapte că mai trebuie să scot 70 000 de euro pentru datorii care apar? Cu banii ăştia plăteam salariile actuale ale jucătorilor pe o lună! Vom face apel la decizie, în speranţa că vom scăpa măcar de această plată”.

Altfel, informaţia prezentată ieri de Ziarul de Iaşi în legătură cu virarea primei rate din suma de 1,8 milioane lei aprobată pe 17 august de Consiliul Local pentru club s-a confirmat. Ieri, în conturile Politehnicii au intrat 540 000 de lei, bani cu care se va plăti şi ultima jumătate a salariului pe luna iunie. Până săptămâna viitoare se mai speră la i încă aproximativ 1 100 000 lei din suma pusă pe masa fotbalului de consilierii locali, fonduri cu care urmează să fie achitate şi salariile pentru perioada 1 iulie – 15 august. După ce acest lucru se va întâmpla, jucătorii ieşeni vor rămâne cu restanţe salariale de circa o lună şi jumătate din sezonul trecut, corespunzătoare perioadei 10 februarie – 23 martie. Pentru acest sezon Poli nu contează pe niciun leu, fondurile care urmează să intre în conturi urmând a fi folosite pentru achitarea multor restanţe presante.

Calcan, la o semnătură de Poli

Politehnica Iaşi  are o ocazie de a-şi întări, în sfârşit, ofensiva pe flancuri. Clubul din Copou este foarte aproape de a-l convinge pe Andreias Cristian Calcan de a juca sub comanda antrenorului Daniel Pancu. Extrema care a fost legitimată ultima dată la Ujpest, în Ungaria, va da astăzi un răspuns final la oferta Iaşului. Calcan are 26 de ani şi a mai evoluat la U Cluj, Râmnicu Vâlcea, la cluburile olandeze Willem Tilburg, Dordecht, Almere City şi la Viitorul Constanţa. .

 

Șefii au cumpărat abonamente

 

După ce ”Ziarul de Iaşi a semnalat mai multe neajunsuri existente la Politehnica, între care şi modul în care a fost gestionată vânzarea de abonamente pentru sezonul în curs, oficialii clubului au reacţionat. Ieri, la magazinul oficial al clubului au fost prezenţi preşedintele Ciprian Paraschiv şi antrenorul Daniel Pancu. Aceştia au dat un exemplu şi au cumpărat, fiecare, câte două abonamente şi i-au încurajat pe ieşeni să vină lângă echipă. Reamintim, fanii Politehnicii pot susţine cu 100 lei clubul care se confruntă cu mari probleme financiare. În schimbul sumei amintite, suporterii primesc un card care le dă şi dreptul de a asista la meciurile de acasă atunci când va fi permisă disputarea partidelor cu spectatori. Până ieri, Iaşul nu vânduse nici 100 de astfel de carduri-abonament.

UPDATE: Adrian Ambrosie a trimis un drept la replică pe adresa ZDI:

“Domnule redactor-șef,

Ca drept la replică față de articolul apărut marți, 8 septembrie 2020, în „Ziarul de Iași”, intitulat „Încă o gaură mare la Poli. Dar vine un atacant de bandă” și semnat de Ovidiu Minea, vă rog să-mi permiteți următoarele precizări:

Toată lumea știe ca Horia Sabo a fost un episod de tristă amintire pentru Politehnica.

Una dintre mașinăriile de a scoate bani din club a fost și angajarea lui Tibor Selymes pe postul de director sportiv, cu o fișă a postului aferentă funcției sale, cât și încheierea unui contract cu o firma a sa, „Tactic Step”. Toate transferurile, cantonamentele și deplasările trebuiau făcute prin firma „Tactic Step”, cu care Horia Sabo încheiase contract de prestări servicii din postura de director general, fără ca noi, membrii Consiliului Director al ACSM Politehnica Iași, să fi știut de existența acestui contract, care, atenție, era pentru o sumă imensă – câteva mii de euro lunar!

Firma lui Selymes, la care el era acționar împreuna cu concubina sa, avea ca obiect de activitate construcții! Când am descoperit înșelătoria am refuzat să plătim facturile de peste 140.000 de lei, cu toate amenințările pe care le-a primit doamna contabil-șef de la club din partea lui Sabo și Selymes de a fi concediată. Refuzul plății a fost pentru că, așa cum spune legea, facturile emise nu erau însoțite de raport de activitate și nu puteam plăti de două ori o persoană pentru aceeași activitate! Fișa postului de director sportiv era similară cu cea de prestări servicii de la firma de construcții „Tactic Step”!

Am cerut un punct de vedere de la Departamentul juridic al Federației Române de Fotbal (FRF) și ni s-a răspuns, în scris, că este conflict de interese, că firma nu este înregistrată la FRF și că nu avea licența necesară de a putea efectua activitatea de transfer de jucători!

Este o primă decizie, favorabilă lui Selymes, dar care însă nu este definitivă! Așteptăm motivarea și vom face apel!

Pentru informarea corectă a cititorilor dumneavoastră vă rog să publicați acest drept la replică atât în ediția tipărită, cât și în cea online, în termenul și în condițiile prevăzute de normele în vigoare.

Cu respect,

Adrian Ambrosie, Adrian Ambrosie, membru în Consiliul Director al ACSM Politehnica Iași”

 

 

 

Comentarii