Încă un caz de conflict de interese pentru un primar din judeţ. A primit sancţiunea

Edilul şef din Hălăuceşti a scăpat însă doar cu diminuarea indemnizaţiei, pe o perioadă de şase luni.

vineri, 11 octombrie 2019, 01:50
1 MIN
 Încă un caz de conflict de interese pentru un primar din judeţ. A primit sancţiunea

Un primar ieşean a fost declarat incompatibil de către Agenţia Naţională de Integritate, dar îşi va păstra funcţia. Este un caz aparte, care îl priveşte pe Anton Iosif, primarul din Hălăuceşti. El a pierdut definitiv procesul cu ANI, dar a susţinut că fapta sa s-a prescris şi că prefectul – care, în asemenea cazuri, semnează un ordin de încetare a mandatului – trebuie doar să constate acest lucru. Prefectul Marian Şerbescu a deschis o procedură de analiză, atât cu ANI, cât şi cu secretarul comunei şi, până la urmă, „pedeapsa“ administrată a fost diminuarea indemnizaţiei primarului cu 10 la sută timp de 6 luni.

Inspectorii Agenţiei au stabilit că primarul s-a aflat în conflict de interese administrativ: soţia sa a fost angajată ca asistent personal al unei persoane cu handicap, calitate în care a încasat indemnizaţie de la Primăria Hălăuceşti. Anton Iosif a contestat în instanţă fără succes decizia ANI. Însă, chiar înainte de pronunţare, o modificare legislativă (la art. 25 al Legii 176/2010) exclude conflictul de interese sau starea de incompatibilitate dacă au trecut trei ani de la săvârşirea lor.

Potrivit ANI, soţia primarului a încasat drepturi salariale de la Primăria Hălăuceşti în perioada ianuarie 2013 – aprilie 2015 în cuantum de 27.054 lei, iar primarul i-a semnat contractul individual de muncă în ianuarie 2013. Luna trecută, Agenţia a comunicat Instituţiei Prefectului că pedeapsa aplicabilă primarului este „sancţionarea administrativă prin diminuarea indemnizaţiei cu 10 la sută pe o perioadă de maximum 6 luni“. Totuşi, deşi a scăpat de eliberarea din funcţie – aşa cum s-a întâmplat cu omologii săi de la Oţeleni, Balş şi Andrieşeni – Anton Iosif nu va mai putea să ocupe o funcţie de demnitate publică timp de trei ani de la încetarea mandatului de primar pe care îl îndeplineşte în prezent.

 

 

Comentarii