Încă un punct vamal pe Prut cu Republica Moldova, la 150 km de Iaşi

joi, 23 ianuarie 2020, 02:50
1 MIN
 Încă un punct vamal pe Prut cu Republica Moldova, la 150 km de Iaşi

În vreme ce deschiderea punctului de trecere a frontierei de la Ungheni pentru autovehicule e pasată de la o guvernare la alta, pe fondul întârzierii realizării autostrăzii şi a podului peste Prut, un alt birou vamal de pe aceeaşi graniţă se modernizează. Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Iaşi a atribuit contractul pentru realizarea studiului de fezabilitate pe proiectul extinderii Biroului Vamal de Frontieră Rădăuţi-Prut, din judeţul Botoşani. Din şase oferte, DGRFP a declarat-o câştigătoare pe cea a timişorenilor de la PGA Markers, care au oferit aproape jumătate din suma de start a licitaţiei, respectiv 205 mii lei. 

Ei au termen de realizare a studiului 45 de zile. Pe baza acestui studiu, urmează să fie organizată licitaţia pentru proiectarea şi execuţia viitoarei vămi. Biroul vamal de la Rădăuţi-Prut a fost deschis în februarie 2010, fiind destinat inclusiv traficului internaţional de mărfuri. În 2016, traficul de personal şi autoturisme a crescut cu aproximativ 50 la sută faţă de 2015, la aproape 180 de mii de autoturisme şi microbuze şi aproape 459 de mii de persoane.

„În prezent, nu este permisă decât tranzitarea autoturismelor, condiţiile de vămuire fiind total improprii pentru traficul de marfă şi autocare/autobuze. Practic, activitatea vamală se desfăşoară în două module tip container şi două cabine tip tonetă situate pe sensurile de intrare-ieşire din România. Având în vedere tratatele de aderare a României la Spaţiul Schengen, este necesară o reconfigurare a traseelor de intrare-ieşire din ţară“, iar acest lucru este posibil numai prin construcţia unui punct vamal nou, care „să respecte criteriile europene de control la trecere frontierei“, se arată în caietul de sarcini. 

Comentarii