Încă un vechi muzeu ieşean şi-a găsit restauratorul

Închisă de 13 ani, Casa Memorială a scriitorului şi omului politic Nicolae Gane va fi consolidată şi renovată.

sâmbătă, 26 octombrie 2019, 01:50
2 MIN
 Încă un vechi muzeu ieşean şi-a găsit restauratorul

O firmă din nordul României în asociere cu una din sudul Italiei vor restaura Casa „Nicolae Gane”. Monumentul istoric situat pe strada cu acelaşi nume din centrul Iaşului se află într-o stare avansată de degradare, fiind chiar închis de câţiva ani din cauza slăbirii structurii de rezistenţă. Finanţarea restaurării vine de la Comisia Europeană, aplicaţia fiind depusă de Consiliul Judeţean. Totuşi, de la semnarea contractului de finanţare, CJ a fost nevoită să lanseze de patru ori procedura de atribuire a contractului de execuţie a lucrărilor. De fiecare dată, licitaţia a avut aceeaşi valoare de pornire, 3,48 de milioane de lei.

La ultima încercare, lansată în august, o singură ofertă a fost depusă – din partea asocierii SC Mădbeton SRL – SC APULIA SRL. Prima societate are sediul social în Borşa, în vreme ce firma italiană este înregistrată în oraşul Bari. Reprezentanţii asocierii vor semna contractul la începutul săptămânii viitoare, chiar în incinta imobilului.

Lucrările vor dura 36 de luni, timp în care vor fi refăcute zidurile, şarpanta, sistemul de preluare şi evacuare a apelor pluviale şi trotuarele şi va fi achiziţionat mobilier nou pentru exponate. Clădirea îşi va păstra funcţiunea sa culturală, finanţarea asigurând şi reintroducerea muzeului în circuitul turistic. Declarată muzeu în 1993, Casa Memorială „Nicolae Gane” este în conservare din 2006, când a fost închisă din cauza structurii de rezistenţă serios afectate.

Nicolae Gane (1838-1916) a fost scriitor şi om politic, mai cunoscut pentru îndeplinirea în cinci rânduri a mandatului de primar al Iaşului. Este cel care a susţinut şi realizat aducţiunea apei potabile de la Timişeşti la Iaşi, a inaugurat Teatrul Naţional în 1896 şi, trei ani mai târziu, Uzina Electrică Comunală, care avea să permită, în 1900, punerea în circulaţie a tramvaielor electrice.

Cât priveşte casa în care a locuit, este al patrulea imobil monument istoric din municipiul-reşedinţă pe care CJ îl restaurează pe bani europeni în ultimii doi ani, după Casa Dosoftei, Muzeul „Vasile Pogor” şi clădirea construită pentru revista „Viaţa Românească” şi cedată apoi Chesturii (Poliţiei) la începutul anilor ’30. Urmează Ansamblul Muzeal „Ion Creangă”: la licitaţia pentru achiziţionarea serviciilor de proiectare a fost depusă o singură ofertă, aflată acum în evaluare.

 

 

Comentarii