De Sănătate

Punem punctul pe știi

Încep investiţiile din PNRR în spitalele din Iaşi: IRO vrea să reducă veşnica aglomeraţie din ambulatoriu

sâmbătă, 19 august 2023, 01:50
2 MIN
 Încep investiţiile din PNRR în spitalele din Iaşi: IRO vrea să reducă veşnica aglomeraţie din ambulatoriu

A început implementarea proiectelor de modernizare a spitalelor din Iaşi, câştigate în urma primelor competiţii lansate în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. 

Astfel, Institutul Regional de Oncologie a anunţat că începe implementarea proiectului de 9,9 milioane de lei, fără TVA, cu numele „ONCO-SERV – Servicii de calitate în regim ambulatoriu pentru pacienţii oncologici la I.R.O. Iaşi”. Proiectul a fost pe locul 49 din cele 55 de proiecte aprobate şi a obţinut 80 de puncte, la competiţia ale căror rezultate au fost anunţate în ianuarie 2023.

În cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc la sediul spitalului, managerul IRO, ec. Mirela Grosu, a explicat că investiţia va avea ca scop principal reducerea aglomeraţiei din zona ambulatoriului. Într-adevăr, „Ziarul de Iaşi” a scris în mai multe rânduri de coada foarte mare de persoane care aşteptau să fie tratate, coadă care, în perioada pandemiei, se întindea până în curtea spitalului în urma restricţiilor şi măsurilor de prevenţie implementate.

„Avem peste o sută de medici primari şi specialişti care consultă pacienţi oncologici sau pacienţi cu suspiciune de boală oncologică şi atunci trebuie le să asigurăm toate condiţiile în ceea ce priveşte spaţiul şi dotarea. IRO are deja 12 ani de funcţionare. Spaţiile actualului ambulator sunt supraaglomerate, echipamentele medicale deja dau semne de uzură, climatizarea nu mai face faţă, cabinetele sunt insuficiente. Am introdus în structura noastră specialităţi noi precum endocrinologie, internare continuă pentru tratament cu iod, laborator pentru gastroenterologie, care sunt foarte solicitate. Din banii obţinuţi, 40% sunt dirijaţi pentru lucrări de igienizare / modernizare a ambulatoriului, iar 60% sunt pentru dotarea cu aparatură medicală”, a precizat Mirela Grosu.

Cel de-al doilea proiect din Iaşi care a obţinut finanţare pe aceeaşi linie europeană este cel de la Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi pentru „Lucrări de reabilitare, modernizare, extindere şi dotare Ambulatoriu Integrat”, fiind vorba despre aproximativ 13,7 milioane de lei, fără TVA. Din cele 13,7 milioane de lei, unitatea medicală va contribui cu 549.000 de lei. Proiectul s-a aflat pe locul 40 şi a obţinut 82 de puncte.

Totodată, a fost aprobat în ianuarie şi proiectul ce vizează reabilitarea, modernizarea, extinderea prin supraetajare (Corpul C11), echiparea şi dotarea Ambulatoriului Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon”. Investiţia este de 20,3 milioane de lei cu tot cu TVA şi trebuie finalizată în 12 luni, până în luna noiembrie a anului viitor. 

Comentarii