De Business

Punem punctul pe știi

COMUNICAT DE PRESA

Înnoirea formulei europene antifraudă: de la Hercule la PUELA

luni, 22 martie 2021, 02:50
3 MIN
 Înnoirea formulei europene antifraudă: de la Hercule la PUELA

Cunoaştem, activităţile ilegale menite să afecteze în vreun fel interesele financiare ale Uniunii Europene (UE) se lovesc de un cadru normativ cât se poate de sever. Dacă până în prezent, în această privinţă a operat Porgramul Hercule, instituit prin Decizia 804/2004/CE a Parlamentului European (PE) şi a Consiliului UE (CUE), urmată de anumite modificări, acum, la început de nou exerciţiu financiar multianual (2021-2027), apariţia unei noi norme în materie este iminentă. 

Mai exact, pe masa de lucru a PE şi CUE se află deja textul unui Regulament, venind ca propunere din partea Comisiei Europene (CE), care îşi propune să instituie Programul Uniunii Europene de luptă antifraudă (PUELA) şi să abroge reglementarea anterioară. Pentru următorii şapte ani, cât durează cadrul financiar multianual, PUELA vizează ”sporirea sinergiilor, flexibilitatea bugetară şi simplificarea gestionării resurselor financiare”, UE urmând să acorde suport Statelor Membre (SM) ”în domeniul protecţiei intereselor financiare ale Uniunii, al raportării neregulilor şi al asistenţei administrative reciproce şi cooperării în domeniile vamal şi agricol” (Consiliul UE, https://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-5330-2021-REV-1/ro/pdf).

Cititi si: Datoria guvernamentală sub cod galben

Trei sunt componentele PUELA, dacă o socotim şi pe cea similară, regăsită în cadrul Programului Hercules, cu extensiile sale Hercules I şi II. Aceata pentru că avem de-a face cu o anumită continuitate a practicilor de acest fel. Celelalte două se referă la finanţarea de către CE a Sistemului de gestionare a neregulilor (IMS) şi a altor activităţi din sarcina CE (cf. Reg. 515/97), inclusiv platforma AFIS. Dacă IMS constituie ”un instrument de comunicaţii electronice securizate prin care se facilitează îndeplinirea de către SM (…) a obligaţiei de a raporta neregulile depistate şi care sprijină, de asemenea, gestionarea şi analiza neregulilor”, platforma AFIS cuprinde o întreagă serie de sisteme de informaţii (https://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-5330-2021-REV-1/ro/pdf).

Aici intră şi Sistemul de informaţii al vămilor, acesta nefiind altceva decât un instrument informativ automatizat, suport al SM pentru ”prevenirea, investigarea şi urmărirea penală a operaţiunilor care încalcă legislaţia în domeniul vamal sau agricol”. Aşa cum este conceput, PUELA vine să favorizeze la maximum cooperarea dintre autorităţile SM, dar şi dintre SM, CE şi celelalte instituţii relevante ale UE. Când vorbim de astfel de instituţii, trebuie adăugat aici şi Parchetul European (EPPO).

Cititi si: (Dis)proporţii bugetare

Acesta este cel care investighează şi urmărşte penal infracţiunile care afectează interesele financiare ale UE (Reg. UE 1939/2017). În plus, toţi beneficiarii de suport financiar de la UE ”trebuie să coopereze pe deplin pentru protejarea intereselor financiare ale Uniunii, să acorde drepturile necesare şi să permită accesul reprezentanţilor Comisiei, ai OLAF, Curţii de Conturi şi (…) ai EPPO…”. Obiectivul regulamentului în discuţie nu poate fi altul, decât o mai eficientă protejare a intereselor financiare ale UE, asigurându-se implementarea adecvată a normelor vamale şi din domeniul agricol. Evident, toate acestea costă… De aceea, remarcăm că PUELA stabileşte şi un pachet financiar pe măsură: 181,2 milioane EUR (2021-2027). De menţionat că la grant-urile aferente pot participa inclusiv instituţiile de învăţământ şi entităţi nonprofit care funcţionează legal de cel puţin un an. 

Comentarii