Inspectorii Primăriei au amendat CFR Iaşi pentru bălăriile de lângă calea ferată, dar judecătorii au anulat procesul-verbal

joi, 17 noiembrie 2022, 02:50
2 MIN
 Inspectorii Primăriei au amendat CFR Iaşi pentru bălăriile de lângă calea ferată, dar judecătorii au anulat procesul-verbal

CFR a scăpat de o sancţiune pentru că inspectorii Primăriei nu au ştiut pe cine să amendeze. În instanţă, reprezentanţii CFR au încercat să explice că nu sunt vinovaţi, dar nu a mai contat. Amenda fusese aplicată greşit.

În septembrie anul trecut, inspectorii municipalităţii au constatat nerespectarea de către CFR a „obligaţiei de a lua măsuri în calitate de proprietari sau administratori privind îngrădirea şi salubrizarea terenurilor pe care le deţin, inclusiv prin cosirea, tăierea şi îndepărtarea vegetaţiei spontane, toaletarea arborilor şi arbuştilor până la limita de proprietate”.

Concret, în zona Moara de Foc, terasamentul şi zona de siguranţă a căii ferate erau pline de bălării, dar şi de gunoaie. Contravenţia este sancţionată cu o amendă cuprinsă între 2.000 şi 2.500 de lei, dar inspectorii au aplicat nivelul minim.

Amenda a fost contestată imediat de Compania Naţională CFR SA, reprezentanţii acesteia arătând că procesul-verbal fusese încheiat în lipsă, fără martori, doar de către agenţii constatatori. Reprezentanţii CFR au precizat că în fiecare an se desfăşoară campanii de igienizare a liniilor şi de eliminare a vegetaţiei, intervenţii efectuându-se şi în cazul primirii unor somaţii.

O astfel de acţiune fusese organizată de altfel, la somaţia Primăriei, chiar cu o lună înainte, în Păcurari. De această dată, nu fusese primită însă nicio somaţie. În plus, chiar dacă zona de siguranţă a căii ferate cuprinde o fâşie de teren de 20 de metri de o parte şi de alta, nu întotdeauna aceasta se află în proprietatea CFR. Exista posibilitatea ca CFR să fi fost amendată pentru buruienile de pe terenul altcuiva.

Argumentele aduse de CFR nu au mai fost analizate de magistraţii Judecătoriei. Aceştia au constatat pur şi simplu că Primăria nu amendase pe cine trebuie. Procesul-verbal fusese întocmit pe numele sucursalei CFR Iaşi, nu a companiei-mamă.

„Sucursala este însă un dezmembrământ al societăţii mamă, CN CFR SA, şi nu deţine personalitate juridică, chiar dacă este supusă înregistrării în registrul comerţului. Prin urmare, nefiind persoană juridică, sucursala nu poate fi subiect activ al răspunderii contravenţionale, ceea ce face ca procesul verbal prin care a fost sancţionată să fie lovit de nulitate”, au arătat judecătorii.

Ca urmare, procesul-verbal a fost anulat. Sentinţa Judecătoriei nu este însă definitivă. Municipalitatea a contestat-o, dosarul intrând pe rolul Tribunalului.

Comentarii