Integrarea studenţilor ucraineni la studii aici e aproape imposibilă. Care sunt motivele

luni, 11 aprilie 2022, 01:09
3 MIN
 Integrarea studenţilor ucraineni la studii aici e aproape imposibilă. Care sunt motivele

În ciuda declaraţiilor binevoitoare şi optimiste, sunt probleme mari cu integrarea studenţilor din Ucraina la universităţile ieşene, ca de altfel la toate din ţară. Primul impediment: curricula diferită. Al doilea: problema actelor. Ce spune Ministrul Educaţiei despre subiect? Dar ectorii?

În ciuda deschiderii mari a universităţilor pentru a primi studenţi din Ucraina, ce nu îşi mai pot continua studiile în ţara vecină în urma invaziei ruseşti, există o problemă cu integrarea acestora pe liniile de predare din România. Cele mai mari astfel de probleme se întâlnesc la universităţile cu profil medical, fapt confirmat pentru „Ziarul de Iaşi” de către prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” din Iaşi. Acesta a precizat că sunt peste 150 de studenţi care studiau în Ucraina, dar nu au cetăţenie ucraineană, ci provin din ţări din afara Uniunii Europene, care au dosarele complete pentru a fi înmatriculaţi la UMF pe liniile cu predare în limbă străină.

Probleme şi la actele de studii

„Este însă o problemă cu nivelul la care se află, pentru că sunt curricule complet diferite. În primul an de studiu, aceştia au avut foarte multe ore de limbă străină, de istorie, de cunoştinţe generale, au efectuat şi o pregătire sau un stagiu militar. Lucrurile sunt diferite în România şi încă nu ştim exact cum să îi încadrăm pe aceştia”, a precizat prof.dr. Viorel Scripcariu. Problema nu este una limitată doar la nivelul Iaşului. Şi ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a confirmat acest lucru în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Iaşi, în debutul întâlnirii Consiliului Naţional al Rectorilor. Există probleme cu actele de studii ale multor studenţi, ce s-au pierdut în unele cazuri din arhivele universităţilor din Ucraina bombardate de ruşi. Există probleme cu limba, fiindcă studenţii înmatriculaţi la UMF-uri pe liniile de predare în limbi străine, pe cont propriu valutar, trebuie să ştie să vorbească limba română la nivel de minimum B2 în anul al III-lea al studiilor. Şi sunt foarte mulţi studenţi în Ucraina originari din ţări precum Maroc sau India care au solicitat integrarea în România. Sorin Cîmpeanu a precizat că sunt peste 4.905 de astfel de solicitări doar din Maroc, doar pe domeniul medical, conform unei liste transmise de ambasadă către Ministerul Educaţiei. Ministrul a precizat că studenţii din state terţe care învăţau pe cont propriu valutar pot fi înmatriculaţi în orice moment, după o evaluare a competenţelor acestora.

Alte pericole

„Au fost mulţi studenţi din state terţe înmatriculaţi acolo şi acum se îndreaptă către universităţile româneşti. Universităţile pot să ia decizia să înmatriculeze studenţi şi fără să prezinte actele de studii, după evaluarea făcută, şi pe baza unei declaraţii pe propria răspundere că până la finalizarea studiilor, până la obţinerea diplomei, vor prezenta actele de studii. În cazul anilor terminali este cea mai complicată problemă – nu există soluţii aici: fără acte de studii, nicio universitate din România nu îşi va asuma eliberarea unei diplome. S-ar periclita eliberarea tuturor diplomelor emise de universitatea respectivă”, a declarat Sorin Cîmpeanu. 

Comentarii