Inteligenţa Artificială vs. viitorul umanităţii

vineri, 30 decembrie 2022, 09:09
1 MIN
 Inteligenţa Artificială vs. viitorul umanităţii

Fie că suntem sau nu adepţii transumanismului, în următorii ani, IA va fi tehnologia cu cel mai radical impact asupra omenirii, iar de modul în care umanitatea (aşa cum o înţelegem azi) va reuşi să o gestioneze şi să se adapteze depinde nu doar viitorul, ci însăşi supravieţuirea sa.

Inteligenţa Artificială (IA) a devenit un subiect de interes pentru oamenii de ştiinţă încă din anii 1950, când a fost prima dată definită. IA a evoluat în mod semnificativ de atunci, şi astăzi este folosită în numeroase moduri, de la jocuri video, la sisteme bancare şi chiar la maşinile autonome care se conduc pe străzi. IA a devenit un subiect de discuţie interesant şi în ceea ce priveşte impactul pe care îl poate avea asupra umanităţii şi a societăţii. Acest articol se va concentra pe rolul IA pentru umanitate şi provocările pe care le prefigurează.

IA poate avea numeroase beneficii pentru umanitate. În primul rând, IA poate accelera şi optimiza procesul de luare a deciziilor. Acest lucru este deosebit de important în domenii precum economia, politicile publice, educaţia sau sănătatea. IA poate ajuta la luarea deciziilor mai informate şi mai eficiente, ceea ce poate avea un impact pozitiv asupra societăţii. De asemenea, IA poate ajuta la creşterea productivităţii prin automatizarea multor procese. IA poate, de asemenea, ajuta la rezolvarea unor probleme sociale complexe, cum ar fi poluarea globală, schimbările climatice şi emigraţia.

În ciuda beneficiilor pe care le poate aduce IA, există şi provocări asociate cu aceasta. Una dintre cele mai mari provocări este îngrijorarea faţă de securitatea şi confidenţialitatea datelor. În prezent, există o mulţime de date stocate în sistemele IA şi, prin urmare, este foarte important ca aceste date să fie păstrate în siguranţă şi cu confidenţialitate. De asemenea, există îngrijorări legate de luarea deciziilor automate de către sistemele IA. Acestea pot lua decizii care pot afecta negativ oamenii şi pot fi dificil de controlat. De asemenea, există şi îngrijorări legate de impactul economic al IA şi de crearea de noi locuri de muncă.

Nu mi-am schimbat stilul de scriere, folosesc în continuare fraze mai lungi. Însă paragrafele de mai sus au fost generate automat de un instrument online bazat pe IA, ChatGPT, care poate fi accesat de orice utilizator de internet. La începutul lunii decembrie l-am sunat pe dl. Hriţac şi i-am spus că voi ilustra alegerea mea pentru tema numărului special printr-un astfel de text, rezultat în urma introducerii în română a comenzii: „scrie un text despre rolul IA pentru umanitate şi provocările care se prefigurează”.

Câteva zile mai târziu a apărut un experiment similar făcut de Europa Liberă, în cadrul unui articol care abordează fenomenul IA pe larg. La nivel internaţional, publicaţiile importante au acordat spaţii ample pentru a discuta succesul chatbot-ului lansat pe 30 noiembrie de compania OpenAI, al cărui nivel, deşi impresionant, se pare că este mult sub cel al proiectului LaMDA condus de Google.

Faptul că utilizatorul obişnuit a putut să aibă acces în 2022 la IA pentru a genera imagini, audio şi text a ridicat brusc nivelul de conştientizare asupra impactului pe care tehnologia îl are şi îl va avea asupra umanităţii. Spre deosebire de un om, care are limitări fizice şi este muritor, oricât de puternic sau influent ar fi, IA este o sumă de instrumente dezvoltate în paralel de cele mai importante companii şi state din lume. Chiar dacă o parte din ele ar dori să restrângă sau să oprească anumite evoluţii, vor exista altele care vor căuta să exploateze capacităţile virtual nelimitate ale IA.

În cazul ChatGPT, o aplicaţie bazată pe IA, doar câteva săptămâni au fost necesare pentru a arăta că, printre alte domenii impactate, învăţământul se va schimba fundamental în urma emergenţei sale. În multe ţări, elevii şi studenţii duc deja referate (cu rezultate preponderent bune, deoarece conţinutul valoros e amestecat cu unul inventat) făcute în acest mediu, care totuşi încă nu e conectat la internet şi are sursele de date actualizate doar până în 2021. Unii profesori au remarcat inadvertenţe în texte altfel excelent scrise, dar care încă suferă în a face corelaţii foarte complexe. Meta, compania care are în portofoliu Facebook, a retras recent un demo al Galactica, propriul chatbot, deoarece genera frecvent informaţii false.

În acest timp extrem de scurt au apărut şi instrumente, bazate tot pe IA, pentru a detecta dacă conţinutul este real sau generat de un astfel de chatbot. Însă, pentru a rămâne doar la generarea de conţinut, oferta e prea tentantă pentru a fi ocolită de utilizatorul obişnuit şi se rafinează pe zi ce trece: aplicaţii care răspund în locul tău la email-uri, conversează cu potenţiali parteneri (de afaceri sau romantici) sau te ajută să excelezi în modul de formulare a gândurilor şi să parafrazezi idei originale în aşa fel încât să eviţi citarea.

Fie că suntem sau nu adepţii transumanismului, în următorii ani, IA va fi tehnologia cu cel mai radical impact asupra omenirii, iar de modul în care umanitatea (aşa cum o înţelegem azi) va reuşi să o gestioneze şi să se adapteze depinde nu doar viitorul, ci însăşi supravieţuirea sa.

 

George Pleşu este manager cultural, preşedintele Asociaţiei AltIaşi

 

Articolul face parte din seria „Oameni şi istorie – portrete din vremurile de acum”,
tema de meditaţie propusă de redacţie colaboratorilor de la pagina de Opinii, la sfârşitul anului 2022.

Comentarii