INTERVIU cu părintele Constantin Necula: „Crăciunul nu e neapărat despre familie”

duminică, 17 decembrie 2017, 15:53
3 MIN
 INTERVIU cu părintele Constantin Necula: „Crăciunul nu e neapărat despre familie”

Preotul Constantin Necula, profesor universitar la Facultatea de Teologie din Sibiu, a oferit un interviu important în prag de sărbători și a răspuns la multe dintre nedumeririle noastre.

Vă întreb – ca duhovnic şi ca părinte -, cum i-aţi explica unui copil care crede în Moş Crăciun şi aşteaptă cadoul sub brad că, de fapt, este vorba de Naşterea lui Iisus?

Constantin Necula: I-aş spune mai întâi, i-aş explica că acest Moş Crăciun vine după un ceas legat de Naşterea lui Hristos. Naşterea lui îl cheamă pe Moş Crăciun. Hristos, ca să nu mai păţească niciun copil ce a păţit el, să fie pus pe paie ude şi cu supărare că n-a primit nimic, Hristos se ajută şi el cu oamenii. Întotdeauna, Dumnezeu se ajută de oameni, iar Moş Crăciun, câteodată, se ajută de părinţi, că nu are ce face săracul. Totuşi, sunt foarte mulţi copii. Iar acolo unde nu sunt părinţi în jurul copiilor, găsesc oameni de inimă, pentru că Dumnezeu nu funcţionează paralel cu lumea în care trăim. El funcţionează şi punctele de tangenţă ale lui Dumnezeu cu lumea sunt oamenii de bine. Nu am decât maxim de respect pentru jurnaliştii, pentru persoanele importante, vedetele, să spunem, care au intrat în contact cu proiectele acestea sociale şi fac tot ce pot, pornind de la cititul unei poveşti în faţa unui pat până la urmă, care a însemnat sute de mii de euro, pentru a se construi de exemplu, casa aceea a părinţilor lângă spitalul de boli oncologice. Câte ar avea de învăţat marile sisteme de administrarea finanţelor publice dacă ar fi mai atente la gesturile de omenie. Noi ne-am pierdut omenia din sisteme. (…) Fără Moş Crăciun nu se poate.

Am văzut că vă uitaţi la reclame. Imaginea de Crăciun oferită de toate reclamele este cu familii fericite.

Constantin Necula: Alea de le-am înjurat în tot anul. Deci, cele înjurate tot anul şi care au fost puse la colţ de tot felul de paradigmatici, acum câştigă bani din răsturnarea imaginii. E un pic nedrept. Crăciunul nu e neapărat despre familie, deşi voi vorbi despre Crăciun ca în familie. (…) Vreau să spun, Crăciunul este despre tot omul care prin Hristos devine membru de familie cu împărăţia lui Dumnezeu. Foarte multă lume a spus că, de exemplu, acţiunea Coaliţiei pentru familie vizând bărbat şi femeie în familie va lovi în femeile singure. Totuşi, Maica Domnului rămâne o femeie singură în Scriptură. Biserica cred că are un pic mai multă inteligenţă decât îşi închipuie mulţi. Şi are acea inteligenţă pastorală pe care o aşază la îndemâna oamenilor. Ea nu e niciodată împotriva nimănui. Nu au înţeles că nu poate fi niciodată împotriva nimănui.

Citiți interviul integral pe agerpres.ro.

Comentarii