Între Andreea Răducanu şi Kamila Valieva

sâmbătă, 12 februarie 2022, 02:50
4 MIN
 Între Andreea Răducanu şi Kamila Valieva

Cazul gimnastei române de acum 22 de ani şi actuala prinţesă a patinajului rus se aseamănă izbitor.

Lumea sportului a fost bulversată la aflarea veştii că în echipa de patinaj artistic a Rusiei, campioană olimpică la Beijing, a apărut un caz de dopaj. Nu a mirat pe nimeni lucrul acesta, ştiute fiind „performanţele” ruşilor în domeniu, dar sunt convins că multă lume s-a rugat „Doamne, să nu cumva să fie Kamila!”, cu gândul la micuţa de 15 ani, care a lăsat o impresie atât de profundă pe gheaţa de la Beijing. Şi totuşi, Kamila a fost cea cu pricina, sportiva cu origini tătărăşti fiind depistată cu trimetazidină, un medicament care se foloseşte, îndeobşte, la afecţiuni cardiorespiratorii.

Rusia, sau mai exact Comitetul Olimpic Rus (COR), umbrela sub care participă sportivii cinstiţi din această ţară, va pierde titlul pe echipe, obţinut în proporţie de peste 50 % de Kamila. Şansa lor este statutul de sportivă protejată, pe care îl are patinatoarea, minoră sub 16 ani. Mai exact, ar putea fi considerată mai degrabă ca o victimă a unor medici care ar fi trebuit să ştie cam ce substanţe sunt permise în întrecerile sportive. Kamila ar putea participa la întrecerea feminină, în care are şanse imense la aur, dar decizia este la Comitetul Olimpic Internaţional şi, în ultimă instanţă , la Tribunalul de Arbitraj Sportiv.

E momentul să spunem că, în condiţii normale, instanţele de resort nu au milă faţă de sportivi, pentru că acolo doare mai tare. Apoi, orice sportiv care se dopează cu bună ştiinţă poate invoca ignoranţa medicală şi poate da vina pe cel care i-a administrat un medicament din ignoranţă sau chiar neştiinţă. Totuşi, acest statut arată clemenţă faţă de sportivii minori.

Multă lume a comentat această situaţie pe reţelele de socializare cu reacţii diverse de la „săraca fată”, la „dă-i în…. de ruşi”. În special, foarte mulţi au găsit similitudini cu regretabila descalificare a gimnastei Andreea Răducanu, campioană olimpică absolută la Sydney în 2000. Descalificată din cauza unui nurofen. Dar, de fapt, a efedrinei, o substanţă conţinută în nurofen, care ulterior a fost scoasă de pe lista celor interzise. La momentul respectiv, efedrina era interzisă şi experimentatul medic sportiv Ioachim Oană trebuia să ştie asta. Or mai fi răcit multe gimnaste din lumea largă în perioada respectivă, dar niciuna nu a fost tratată cu nurofen de medici, chiar fără statutul lui dr. Oană. Ca şi acum, în cazul Kamilei, verdictul de retragere a medaliei a venit cu întârziere, după inerentele discuţii. Însă, deşi aproape împlinise 17 ani, Andreea a fost lăsată să concureze în finalele pe aparate, obţinând o medalie de argint la sărituri. Ceea ce sperăm să se întâmple şi cu Kamila. În septembrie 2000, aurul la individual compus, retras Andreei Răducan, a revenit unei alte românce, Simona Amânar. Acum, dacă Kamila va fi retrasă, foarte probabil titlul la individual va reveni tot unei rusoaice. Cert este că Andreei i s-a retezat orice altă participare olimpică, pentru că distinsul manager olimpic român Ion Ţiriac a aplicat la „sânge”, cu lacrimi de crocodil, o regulă sui generis românească, foarte „politically correct” a excluderii de la Jocuri a sportivilor români aflaţi la prima abatere de acest gen. În cazul Andreei, nurofenul administrat cu inconştienţă de căscatul dr. Oană nu a fost o abatere. Ca să încheiem comparaţia precizăm că, atât în gimnastică, cât şi în patinaj artistic, cazurile de dopaj sunt rarisime. Motivele nu sunt uşor de explicat.

Discutând asupra ciudatei decizii a forurilor sportive internaţionale, de a suspenda ţara din competiţii şi nu sportivul curat, ni se pare justă. La JO de la Rio de Janeiro 2016, când suspendarea ruşilor a fost totală, marea atletă Elena Isinbaeva, „ţarina” săriturii cu prăjina, a fost frustrată de ultimul titlu din carieră, pentru o acţiune inconştientă a unor politruci în domeniu de a organiza dopajul în masă. Acum, sportivii participă sub pulpana „Comitetului Olimpic Rus”. Ei şi ce contează că nu se ridică steaguri şi nu se cântă imnuri? Doare pe cineva, din moment ce Vasea şi Tania pot lua medalii? Dacă ne luăm după declaraţiile lui Putin, doare. Şi, mai mult, doare pe cine trebuie. Chiar dacă cazurile conştiente de dopaj nu au încetat în loturile Comitetului sau Federaţiilor din Maica Rusie. Dar pentru asta, Kamila Valieva nu are nicio vină!

Comentarii